| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Nedelja - četvrtak  9:00 – 16:00 časova


Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

ponedeljak i sreda 10.00 - 13.00

Praznici

Adresa
33, Al Mansour Mohamed St.,
ZAMALEK
KAIRO
EGIPAT

Telefeon: + 202 / 2735-40-61 Lokacija/Mapa
Telefeon: + 202 / 2736-54-94,  2736-70-94 Konzularna nadležnost
Fax:          + 202 / 2735-39-13 Počasni konzuli
E-mail: serbia@serbiaeg.com; embrscairo@gmail.com  
E-mail: konzul@serbiaeg.com  
Veb sajt: http://www.cairo.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Učešće Ambasade Republike Srbije na humanitarnom Evropskom bazaru 2018 u Kairu

Ambasada Republike Srbije je 08.12.2018, učestvovala na Evropskom božićnom bazaru koji se godinama unazad tradicionalno održava u Kairu. Evropski bazar predstavlja manifestaciju humanitarnog karaktera, imajući u vidu da je celokupan prihod ostvaren prodajom pripremljenih proizvoda namenjen brojnim humanitarnim organizacijama u Egiptu, prevashodno onima koje vode brigu o deci, ženama i starijim licima. Ovom prilikom su predstavljeni tradicionalni prehrambeni proizvodi srpske kuhinje i napici za koje su posetioci manifestacije pokazali izuzetno interesovanje.
Predstavljanje Ambasade na ovogodišnjem Bazaru je realizovano i podržano od strane predsednika Skupštine grada Jagodine, Dragana Markovića Palme i "MESOPROMET COMPANY" iz Jagodine.


 


Sajam naoružanja i vojne opreme "EDEX 2018" u Kairu

Pod pokroviteljstvom PR AR Egipat, Abdel Fatah Al-Sisija, u periodu od 03.12.-05.12.t.g., održan je prvi Sajam naoružanja i vojne opreme "EDEX 2018" u Kairu. Sajam je predstavljao globalnu platformu za prikazivanje najnovijih vojnih tehnologija i naoružanja zemalja učesnica, kao i najmodernijih tehnologija odbrambene industrije u svetu. Ovom prilikom je afirmisana pozicija Egipta kao vodeće zemlje u ovom delu sveta sa mogućnošću organizovanja međunarodnih vojnih aktivnosti na najvišem nivou koje  istovremeno  jačaju stratešku ulogu koju Egipat ima u regionu i potvrđuju doprinos očuvanja sveukupne regionalne i međunarodne  bezbednosti i stabilnosti. Više od 373 kompanija iz različitih zemalja sveta je predstavilo spektar svoje vojne proizvodnje uz elaboriranje o razvoju događaja u industriji, načinima poslovanja i razvijanja partnerstva za buduće saradnje. Ovogodišnjem sajmu su prisustvovali predstavnici R. Srbije "YUGOIMPORT SDPR J.P." kao i predstavnici kompanije  „Vlatakom“ kojima je ambasada R.Srbije u Kairu pružila potrebnu pomoć i podršku.

 


Zvanična poseta NJ.E. S. Šukrija R. Srbiji 27-28 novembar

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se sastao 28.11.t.g., sa ministrom spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Samihom Šukrijem kojom prilikom  se razgovaralo o načinima razvijanja bilateralnih odnosa dve zemlje koje vežu dugogodišnji prijateljski odnosi. Tokom razgovora dve strane su se složile da je neophodno uložiti napore kako bi se unapredile i proširile razne oblasti saradnje kao što su ekonomija, turizam, građevinarstvo, poljoprivreda i vodoprivreda, sve do oblasti vojno-tehničke saradnje. Kako je dogovoreno, u prvoj polovini naredne godine održaće se prvi sastanak Mešovitog komiteta u cilju jačanja privredne saradnje, imajući u vidu da je nivo robne razmene u prošloj godini iznosio svega 70 miliona dolara. Sagovornici su izrazili želju za uspostavljanjem direktnog leta između glavnih gradova, Kaira i Egipta, koji bi doprineo osnaživanju veza ove dve države. Šef egipatske diplomatije je istakao da egipatsko tržište nudi velike ekonomske mogućnosti za srpske kompanije, dok je, PR Vučić, sa druge strane, uputio poziv poslovnim ljudima Egipta da na najbolji način iskoriste poslovne uslove u Srbiji. Kako obe države predstavljaju stub stabilnosti regiona na kojima se nalaze, PR Vučić je izrazio nadu da će Egipat nastaviti da uvažava interese Srbije u međunarodnim organizacijama.
Šefovi diplomatija Srbije i Egipta, NJ.E. Ivica Dačić i NJ.E. Samih Šukri su razmatrali napredak u bilateralnim odnosima između dveju zemalja. Tokom drugog dana zvanične posete Srbiji, ministar Šukri je učestvovao na okruglom stolu zajedno sa biznismenima i vlasnicima najvećih srpskih kompanija. Ministri su ovom prilikom potpisali  Memorandum o razumevanju između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Instituta za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Arapske Republike Egipat, dok su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministar Šukri potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva omadine i sporta Arapske Republike Egipat. Obe strane su istakle da im je cilj unapređenje bilateralnih odnosa između dve države koje vezuje snažno prijateljstvo, obzirom da su Egipat i bivša Jugoslavija bili osnivači Pokreta nesvrstanih zemalja.  Ministar Šukri se tokom svoje zvanične posete Srbiji sastao sa predsednicom Vlade Republike Srbije, Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislavom Nedimovićem.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova