| |     ћирилица | english  
Naslovna
Učešće Ambasade Republike Srbije na humanitarnom Evropskom bazaru 2018 u Kairu

Ambasada Republike Srbije je 08.12.2018, učestvovala na Evropskom božićnom bazaru koji se godinama unazad tradicionalno održava u Kairu. Evropski bazar predstavlja manifestaciju humanitarnog karaktera, imajući u vidu da je celokupan prihod ostvaren prodajom pripremljenih proizvoda namenjen brojnim humanitarnim organizacijama u Egiptu, prevashodno onima koje vode brigu o deci, ženama i starijim licima. Ovom prilikom su predstavljeni tradicionalni prehrambeni proizvodi srpske kuhinje i napici za koje su posetioci manifestacije pokazali izuzetno interesovanje.
Predstavljanje Ambasade na ovogodišnjem Bazaru je realizovano i podržano od strane predsednika Skupštine grada Jagodine, Dragana Markovića Palme i "MESOPROMET COMPANY" iz Jagodine.


 Sajam naoružanja i vojne opreme "EDEX 2018" u Kairu

Pod pokroviteljstvom PR AR Egipat, Abdel Fatah Al-Sisija, u periodu od 03.12.-05.12.t.g., održan je prvi Sajam naoružanja i vojne opreme "EDEX 2018" u Kairu. Sajam je predstavljao globalnu platformu za prikazivanje najnovijih vojnih tehnologija i naoružanja zemalja učesnica, kao i najmodernijih tehnologija odbrambene industrije u svetu. Ovom prilikom je afirmisana pozicija Egipta kao vodeće zemlje u ovom delu sveta sa mogućnošću organizovanja međunarodnih vojnih aktivnosti na najvišem nivou koje  istovremeno  jačaju stratešku ulogu koju Egipat ima u regionu i potvrđuju doprinos očuvanja sveukupne regionalne i međunarodne  bezbednosti i stabilnosti. Više od 373 kompanija iz različitih zemalja sveta je predstavilo spektar svoje vojne proizvodnje uz elaboriranje o razvoju događaja u industriji, načinima poslovanja i razvijanja partnerstva za buduće saradnje. Ovogodišnjem sajmu su prisustvovali predstavnici R. Srbije "YUGOIMPORT SDPR J.P." kao i predstavnici kompanije  „Vlatakom“ kojima je ambasada R.Srbije u Kairu pružila potrebnu pomoć i podršku.

 Zvanična poseta NJ.E. S. Šukrija R. Srbiji 27-28 novembar

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se sastao 28.11.t.g., sa ministrom spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Samihom Šukrijem kojom prilikom  se razgovaralo o načinima razvijanja bilateralnih odnosa dve zemlje koje vežu dugogodišnji prijateljski odnosi. Tokom razgovora dve strane su se složile da je neophodno uložiti napore kako bi se unapredile i proširile razne oblasti saradnje kao što su ekonomija, turizam, građevinarstvo, poljoprivreda i vodoprivreda, sve do oblasti vojno-tehničke saradnje. Kako je dogovoreno, u prvoj polovini naredne godine održaće se prvi sastanak Mešovitog komiteta u cilju jačanja privredne saradnje, imajući u vidu da je nivo robne razmene u prošloj godini iznosio svega 70 miliona dolara. Sagovornici su izrazili želju za uspostavljanjem direktnog leta između glavnih gradova, Kaira i Egipta, koji bi doprineo osnaživanju veza ove dve države. Šef egipatske diplomatije je istakao da egipatsko tržište nudi velike ekonomske mogućnosti za srpske kompanije, dok je, PR Vučić, sa druge strane, uputio poziv poslovnim ljudima Egipta da na najbolji način iskoriste poslovne uslove u Srbiji. Kako obe države predstavljaju stub stabilnosti regiona na kojima se nalaze, PR Vučić je izrazio nadu da će Egipat nastaviti da uvažava interese Srbije u međunarodnim organizacijama.
Šefovi diplomatija Srbije i Egipta, NJ.E. Ivica Dačić i NJ.E. Samih Šukri su razmatrali napredak u bilateralnim odnosima između dveju zemalja. Tokom drugog dana zvanične posete Srbiji, ministar Šukri je učestvovao na okruglom stolu zajedno sa biznismenima i vlasnicima najvećih srpskih kompanija. Ministri su ovom prilikom potpisali  Memorandum o razumevanju između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Instituta za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Arapske Republike Egipat, dok su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministar Šukri potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva omadine i sporta Arapske Republike Egipat. Obe strane su istakle da im je cilj unapređenje bilateralnih odnosa između dve države koje vezuje snažno prijateljstvo, obzirom da su Egipat i bivša Jugoslavija bili osnivači Pokreta nesvrstanih zemalja.  Ministar Šukri se tokom svoje zvanične posete Srbiji sastao sa predsednicom Vlade Republike Srbije, Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislavom Nedimovićem.

 Delegacija na čelu sa srpskim poslanika Draganom Markovićem Palma posetila je Hurgadu


14. novembra, guverner Crvenog mora Ahmed Abdullah primio je srpsku delegaciju na čijem čelu je bio član parlamenta Srbije Dragan Marković Palma. Delegacija je tokom boravka u turističkom mestu Marsa Alam, obišla turističke znamenitosti u oblasti Guvernije Crveno more i održala sastanke, te potpisala sporazum o uspostavljanju Egipatsko-srpskog poslovnog saveta.

Tokom boravka u Hurgadi održana je i zvanična konferencija srpskih privrednika i zvaničnika egipatske vlade koji su došli iz Kaira, posebno da bi se sastali sa Draganom Markovićem Palmom, članom srpskog parlamenta i vođom srpske delegacije. Sa svoje strane, član parlamenta Srbije naglasio je da je potrebno ojačati egipatsko-srpske odnose, naročito u gradu Marsa Alam na Crvenom moru, tražeći od srpskih turističkih kompanija da povećaju broj turista iz Jagodine do Crvenog mora i da rade na osnivanju egipatsko-srpskih kompanija u obe zemlje.

Marković se zahvalio  guverneru Crvenog mora na predlogu za uspostavljanje poslovnog saveta između egipatskih i srpskih privrednika, što će biti od velikog značaja za Srbiju, ali i obrnuto, te naglasio potrebu utvrđivanja šta je potrebno svakoj od zemalja ponaosob.

 OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE KOJI SU ROĐENI NA TERITORIJI BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ

Mole se državljani sa konzularnog područja Ambasade R. Srbije u Kairu koji su rođeni na teritoriji republika bivše SFRJ  da ukoliko do sada nisu pokrenuli postupak upisa u matične knjige R. Srbije to pod hitno učine, s obzirom na to da neće biti u mogućnosti da prilikom produžetka putne isprave to učine sa izvodima iz bivših republika SFRJ.

 Polaganje venca povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu

   

Povodom državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu predstavnici Ambasade Republike Srbije u Kairu Bojan Stamenković, ministar savetnik i potpukovnik Zvezdan Kričak, izaslanik odbrane posetili su vojni memorijal u Port Saidu, egipatskom gradu na obali  Sredozemlja, kako bi odali počast i položili venac u znak pijeteta prema stradalim sunarodnicima u Prvom svetskom ratu.Nova otkrića egipatske arheološke misije u drevnoj nekropoli Sakara

Egipatska arheološka misija na čelu sa ministrom antikviteta, dr Halidom Al-Ananijem, je 10.11.2018., predstavila nova otkrića do kojih se došlo tokom višemesečnih aktivnosti iskopavanja na području kompleksa piramida „Kralj Userkaf“.
Ministar Halid Al-Anani je istakao da je misija ovog puta otkrila tri grobnice iz perioda Novog kraljevstva koje su korišćene tokom Kasnog perioda drevnog Egipta, nekropolu mačaka, četiri grobnice iz doba Stare kraljevine, od kojih najvažnija pripada Khufu-Imhat, nadzorniku kraljevskih zgrada u kraljevskoj palati. Bogata kolekcija pronađenih antikviteta otkriva raznovrsan sadržaj u kojem se, između ostalog, našlo 100 drvenih pozlaćenih statua mačaka, zbirka statua koje prikazuju fizičke karakteristike lava, krave i sokola, kao i brojni alati za pisanje.
Arheološkom događaju je prisustvovao guverner Kaira, general-major Ahmed Rašid, zajedno sa članovima Parlamenta i 30-tak ambasadora kao i ambasador R. Srbije.
Ovom prilikom je istaknuta značajna uloga koju antikviteti imaju privlačenju pažnje celog sveta ka veličanstvenim spomenicima i promovisanju jedinstvenog nasleđa Egipta.


 Svetski omladinski forum - Šarm El-Šeik 2018

        Jelena Jevtić je bila počastvovana da sedi pored predsednika ARE Abdel Fatah El Sisija

U periodu od 03.11. do 06.11.2018.,  u egipatskom letovalištu Šarm El Šeik, drugi put po redu je održan Svetski omladinski forum pod pokroviteljstvom predsednika Arapske Republike Egipat, Abdel Fatah Al-Sisija.
Manifestaciji je prisustvovalo više hiljada učesnika, uključujući veći broj egipatskih i stranih zvaničnika, predstavnike diplomatskih misija i organizacija akreditovanih u Kairu, kao i predstavnike sportskih organizacija i udruženja iz celog sveta.
Svetski omladinski forum predstavlja manifestaciju koja se već tradicionalno održava jednom godišnje u Egiptu (Šarm El Šeik) u cilju povezivanja i unapređenja odnosa između perspektivnih mladih ljudi iz celog sveta koji su odlučni da pruže svoj doprinos i primer mlađim naraštajima kako bi ostvarili svoje ciljeve.
Tim povodom, učešće su, između ostalih, uzeli i predstavnici iz Republike Srbije, Jelena Jevtić iz Niša, student generacije američkog Bluefield State College i Vukašin Grozdanović, koordinator Inicijative OPENS 2019 u prisustvu ambasadora Republike Srbije u Kairu, Jugoslava Vukadinovića.
Vukašin Grozdanović je ovom prilikom istakao značaj Inicijative OPENS 2019 namenjene potrebama omladine i sprovođenju aktivnosti u partnerstvu sa različitim organizacijama. Posebno ukazujemo da je grad Novi Sad proglašen Omladinskom prestonicom Evrope za 2019. godinu u Varni (Bugarska), imajući u vidu dopinos u razvoju i unapređenju omladinske politike, kao i odnosa i saradnje među mladima kroz realizaciju brojnih projekata i programa, što istovremeno doprinosi i razvoju bilateralnih odnosa među državama.


 Delegacija Guvernije Crveno more u poseti R. Srbiji

General-major Ahmed Abdulah, guverner regije Crvenog mora, je sa ambasadorom RS u Kairu, Jugoslavom Vukadinovićem, predvodio  delegaciju iz Egipta koja je boravila u petodnevnoj poseti Srbiji. Ovom prilikom je potpisan Sporazum o bratimljenju dva grada-Jagodine i Mars Alama, koji  predstavlja nadgradnju duboko ukorenjenih istorijskih veza ove dve prijateljske zemlje, jačanje diplomatskih odnosa koji traju dugih 110 godina kao i zbližavanje dva naroda.  Sa zvaničnicima Republike Srbije su održani brojni uspešni bilateralni sastanci, dok su poslovni sastanci sa brojnim kompanijama turističkog i drugih sektora otvorili put za uspešno partnerstvo, koje će doprineti jačanju ekonomske saradnje između Srbije i Egipta. Očekuje se povratna poseta delegacije lokalne samouprave grada Jagodine koja će boraviti u AR Egipat  u periodu od 14.11.2018.-19.11.2018.

 Godišnjica obeležavanja savezničke pobede nad silama Osovine

Povodom obeležavanja godišnjice savezničke pobede nad silama Osovine u Drugom svetskom ratu na afričkom bojištu u bici kod El Alamejna oktobra 1942. godine, organizovana je svečana ceremonija u ovom egipatskom gradu na obali Sredozemnog mora 20. oktobra 2018, a zarad odavanja počasti poginulim vojnicima obeju sukobljenih strana.
Ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvaničnika Arapske Republike Egipat, kao i predstavnici većeg broja diplomatsko-konzularnih predstavništava akreditovanih u Kairu, uključujući i predstavnika Ambasade Republike Srbije u Egiptu.
Bitka kod El Alamejna odigrala se u drugoj polovini oktobra 1942. godine, a bila je prekretnica u sukobu Saveznika sa silama Osovine na severnoafričkom vojištu u Drugom svetskom ratu. Snage Ervina Romela, proslavljenog nemačkog feldmaršala, bile su zaustavljene u prodoru prema Aleksandriji i Sueckom kanalu, u teškim borbama poražene i potisnute iz Egipta. Savezničkom pobedom kod El Alamejna je spašen i osiguran glavni britanski put snabdevanja kroz Suecki kanal, te onemogućen prodor sila Osovine na Bliski istok i ugrožavanje levog boka Sovjetske Rusije preko Kavkaza. Od bitke kod El Alamejna Romelove snage bile su u konstantnom povlačenju na severnoafričkom bojištu (Libija, Tunis), što je na kraju rezultiralo njihovom kapitulacijom u Tunisu maja 1943. godine.
Ceremonija obeležavanja bitke kod El Alamejna proslavljanjem pobede nad silama Osovine i odavanja počasti izginulim vojnicima obeju strana tradicionalno se održava svake godine, imajući u vidu njen značaj u Drugom svetskom ratu.Intervju ambasadora Republike Srbije Jugoslava LJ. Vukadinovića za egipatski diplomatski magazin „ Diplomatija“Poseta ministra Ivice Dačića Asvanu


Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je 15. oktobra 2018. u kraćoj poseti gradu Asvanu, centru istoimenog Guvernorata na jugu Egipta.
Tokom posete PPV i MSP I. Dačić sastao se sa zvaničnicima  grada Asvana, kojom prilikom se, između ostalog, razgovaralo o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti turizma, imajući u vidu veliki broj srpskih državljana koji turistički posećuju Egipat tokom godine.
Razvoju sveobuhvatnih bilateralnih odnosa između AR Egipat i R. Srbije i unapređenju kulturno-turističke, kao i drugih oblika saradnje, dodatno doprinosi pokrenuta inicijativa na nivou lokalnih samouprava o izradi sporazuma o saradnji i bratimljenju između grada Užica i egipatskog grada Asvana, čije potpisivanje se očekuje u narednom periodu.Obeležavanje 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta

Povodom obeležavanja 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta, u prostorijama konzulata u Ambasadi Republike Srbije u Kairu predstavljen je mural koji oslikava tradicionalno dobre odnose između dve države i dva prijateljska naroda. Mural je svečano predstavljen prilikom posete Generalnog sekretara MSP Srbije Veljka Odalovića Kairu, početkom oktobra meseca 2018. godine.
Mural je oslikala Maha Ibrahim, mlada egipatska umetnica, gde je istakla susret i prožimanje elemenata srpskog kulturno-istorijskog nasleđa sa egipatskim. Na jednoj strani prikazala je pravoslavni manastir Gračanicu, koji se nalazi na Kosovu i Metohiji, te fresku Belog anđela, remek-delo srpskog i evropskog slikarstva, a koja se nalazi u crkvi Vaznesenja Hristovog u manastiru Mileševa, što sve predstavlja veći deo srpske strane kompozicije, i koji se stapaju i prožimaju, na drugoj strani murala, sa simbolima egipatske istorije, kulture i tradicije predstavljene kroz slike piramida u Gizi, sfinge (sve elementi staroegipatske istorije i tradicije) i džamija sa minaretima (elementi arapske muslimanske istorije, kulture i tradicije na kojima uglavnom počiva savremeni Egipat).
Pored zvanično uspostavljenih diplomatskih odnosa od pre 110 godina, veze Egipta i Srbije datiraju još iz razvijenog Srednjeg veka. U drugoj deceniji XII veka Sveti Sava, brat srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, je tokom svog drugog putovanja po svetim mestima na Istoku obišao, između ostalih, i Egipat. Pre nego što će obići Sinajsku goru, posetio je u Kairu egipatskog sultana El Malika el Kamila iz dinastije Ejubida, koji ga je primio i ugostio uz velike državničke počasti. Iz Kaira je sultan ispratio svetog Savu na Sinajsku goru, snabdevši ga svim potrebnim stvarima za put i darujući ga poklonima "u počast", odnosno kako je to u istorijskim izvorima posvedočeno, izuzetno dragocenim "darovima sa Nila".
Mural izložen u prostorijama konzulata u ambasadi Republike Srbije u Kairu izražava viševekovne duboke i prijateljske veze između srpskog i egipatskog naroda.

 Skup žena članica Woman Association of Cairo u Ambasadi Republike Srbije

U ambasadi Republike Srbije 10.10.2018 supruga ambasadora i ambasador su ugostili žene članice Woman Association of Cairo. WA je zajednica žena koje govore engleski jezik, svih nacionalnosti, godina, veroispovesti koje učestvuju u društvenim i kulturnim aktivnostima. Ona pruža informacije o državi prijema, Egiptu, i državama svih učlanjenih žena. WA pruža svoj doprinos lokalnim dobrotvornim organizacijama kako bi se ukazala pomoć onima kojima je ona neophodna. Uz prijatne zvuke klavira, srpskih i internacionalnih specijaliteta, gošće su upoznate o srpsko-egipatskim odnosima za poslednjih 110 godina. Među članicama WA su i žene drugih ambasadora. U toku dana su pristizale tople reči zahvalnosti u vezi sa dobro organizovanim prijemom.Dvodnevna radna poseta GS MSP V. Odalovića Ambasadi RS u Kairu

GS MSP V. Odalović, u periodu od 5. do 8. oktobra 2018. godine, boravio u radnoj poseti Ambasadi RS u Kairu. Poseta je realizovana u cilju sagledavanja aktivnosti na planu izgradnje "novog administrativnog centra"  (New Capital of Egypt) u blizini Kaira i eventualnog preseljenja Ambasade. Poseta i obilazak mega-projekta egipatske Vlade -izgradnje "novog administrativnog grada", realizovana je 7. oktobra o.g, a u njega bi, kako je planirano, trebalo da bude izmešteno oko 5 miliona stanovnika, uključujući predsednika i predsedništvo, parlament i Vladu, sva ministarstva i administrativni aparat AR Egipat, uključujući i planirano preseljenje svih DKP. Očekuje se da odluka o preseljenju DKP-a bude doneta u što skorije vreme.
GS MSP V. Odalović je tokom dvodnevne radne posete Egiptu upoznat i sa aktuelnim stanjem objekta u kome se nalazi Ambasada RS u Kairu, koja je u vlasništvu RS, i predstavlja objekat od posebnog istorijskog i kulturološkog značaja za RS. Dogovoreno je da se, uz saglasnost MSP, u fazama sprovedu aktivnosti na planu restauracije i rekonstrukcije prostorija i objekta Ambasade, uz podršku srpskih donatora, koji su i u ranijem periodu učestvovali u sličnim aktivnostima Ambasade RS u Kairu.

 Veliki Imam Al-Azhara, dr Ahmed Al-Tajeb primio ambasadora R. Srbije u Kairu

    

Veliki Imam, Ahmed Al- Tajeb je istakao tokom susreta sa ambasadorom R. Srbije, Jugoslavom LJ. Vukadinovićem da Al-Azhar ne žali truda da služi svim Muslimanima širom planete, izražavajući spremnost da podrži i muslimane u R. Srbiji na kulturnom, naučnom i religioznom polju i u tom kontekstu obećao povećanje broja stipendija za studente iz Srbije da pohađaju Al-Azhar i da pored učenja veronauke određeni broj može pohađati i studije društvenih nauka. Veliki Imam je izrazio spremnost da uputi imame Al-Azhara u R. Srbiju kako bi sprovodili posebne programe koji se odnose na načine reagovanja u posebnim okolnostima i suočavanju sa problemima.
     Ambasador R. Srbije u Kairu je izrazio posebno zadovoljstvo i privilegiju da ima ukazanu čast da upozna Velikog Imama, Ahmeda Al-Tajeba, jednog od najvećih religioznih simbola u islamskom svetu,  istakavši da R. Srbija ovim ima mogućnost da od Al Azhara u naučnom i savetodavnom smislu pruži vernicima muslimanske veroispovesti u R. Srbiji učenje izvornog islama prema Al Azharovom učenju, posebno što je 2018., jubilarna i obeležava 150 godina postojanja islamske zajednice u R. Srbiji.

 Sastanak sa novopostavljenim Chairmanom Fabrike Kader u Kairu

Ambasador J. Vukadinović je 03.09.2018.g.,  primljen na razgovor u egipatskoj :"Kader Factory for Developed Industries" od strane novopostavljenog Chairmana, Abd El-Mohsen El Sadeka sa saradnicima povodom vojnih pitanja a koji su uključeni u projekat sa FAP Korporacijom a.d.Priboj gde je, između ostalog,  bilo reči o nastavku saradnje i mogućnosti strateškog partnerstva prema potencijalnim kupcima iz trećih zemalja.Susret PPV i MSP I. Dačića i guvernera Guvernije Crveno more gen.maj. Ahmed AbdulahaPPV i MSP I. Dačić susreo se sa guvernerom Guvernije Crveno more gen.maj. Ahmed Abdulahom na Međunarodnom aerodromu u Hurgadi kada je razgovarano o unapređenju bilateralne saradnje dve zemlje, naročito u oblasti turizma i aviosaobraćaja, ali i drugim oblastima kao što su građevinarstvo, kultura, upravljanje vodnim resursima i zaštita životne sredine. Razgovarano je i o predstojećem bratimljenju između Grada Jagodine i Hurgade, te planiranoj poseti delegacije Guvernije Crveno More, R. Srbiji i Gradu Jagodina u oktobru o.g. PPV i MSP domaćin uručio ključ i povelju počasnog građanina Hurgade. Susretu je prisustvovao i ambasador R. Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.Obeležavanje 110 godina diplomatskih odnosa dve prijateljske zemlje

Predsedavajući Parlamenta AR Egipat dr. Ali Abdel Aal primio na razgovor ambasadora R. Srbije u Kairu.
Razgovaralo se o produbljivanju međusobnih odnosa i veza kao i predstojećoj poseti Beogradu 18.07.2018.g. na poziv predsednice Narodne Skupštine R. Srbije Maje Gojković.
Povod posete delegacije egipatskog Parlamenta Beogradu predvođene dr. Ali Abdel Aala je obeležavanje 110 godina uspostavljanja odnosa Kaira i Beograda.

 Ambasada Srbije organizovala izložbu pod nazivom “Modernizam“

Ambasada R. Srbije u Kairu je otvorila izložbu pod nazivom "Modernizam" sa radovima tri mlada egipatska slikara kao deo programa saradnje u oblasti kulture i bilateralne saradnje na kreativan način sa ciljem da umetnost ovom prilikom bude u srcu bilateralnih odnosa  R. Srbije i AR Egipta.

 Izložba fotografija Saše Vatkovića u Kairu

U organizaciji Francuskog instituta i uz podršku Ambasade R. Srbije, 24. juna 2018. godine u Kairu je otvorena izložba fotografija United Colors Of Beauty Saše Vatkovića.

Izložba ima tri podceline, jednu inspirisanu Egiptom, drugu koja beleži portrete iz okoline Svilajnca (odakle potiče) i treća koja sadrži različite radove ovog autora. Sam autor rođen je u Parizu gde je prošao školu modne fotografije u najuglednijim modnim kućama (Elle, Vogue France) gde je imao prilike da radi i usavršava se u društvu najpoznatijih modnih fotografa (Sarah Moon, David Lynch, Vincent Peters i dr.).
 Susret ambasadora u Kairu

19.06.2018.g. ambasador Arapske Republike Egipat u Beogradu, Amr Aljowaily,  je posetio  ambasadu Republike Srbije u Kairu, razgovarajući sa  ambasadorom  Jugoslavom  Vukadinovićem, povodom unapređenja budućih bilateralnih odnosa koji u poslednje vreme idu uzlaznom linijom kao i nastavku započetih projekata , njihovoj implementaciji   u interesima dve prijateljske zemlje.Srpski vaterpolo treneri uspešni u Egiptu i Saudijskoj Arabiji

Klupska sezona u gotovo svim zemljama stigla je do same završnice, a lepe vesti stižu iz Egipta i Saudijske Arabije, gde su srpski stručnjaci trijumfovali sa svojim klubovima. U Egiptu je titulu sa "Heliopolisom" osvojio Milan Miki Đorđević, dok je Nebojša Obradović osvojio prvenstvo Saudijske Arabije sa "Al Ahlijem".
Amb. J.Vukadinović je tokom „Final Four-a“ imao čast da pobedniku, vaterpolo timu “Heliopolis“ uruči pobednički pehar. Prilikom najave pred publikom najavljeno da amb. J.Vukadinović dolazi iz zemlje koja je olimpijski, svetski i evropski šampion.
Mlađim kategorijama vaterpolo kluba „Heliopolis“ uručio medalje za učešće, među njima i Pavlu Đorđeviću koji trenira za juniore „Heliopolisa“.

 Predsedavajući SAMA Group u Kairu imao sastanak sa ambasadorom R. Srbije

Ambasador R. Srbije u Kairu J. Vukadinović imao susret sa dr. Hasan Kamel Ratebom, predsedavujućim i vlasnikom SAMA korporacije gde se razgovaralo o uspostavljanju saradnje dve prijateljske zemlje povodom više zajedničkih pitanja i tema, posebno u domenu obrazovanja i saradnje Univerzita dve zemlje kao i razmenom studenata i profeorskog kadra. Dr. Hasan Rateb je vlasnik Uneverziteta "Sinaj" i namerava da uspostavi saradnju sa Univerzitetom u R. Srbiji.
Pored razgovora o obrazovanju dr. Hasan Rateb je upoznao ambasadora sa jednim od projekata koji je SAMA korporacija pokazala kada je više kompanija koje su dizajnirale i sprovele u delo izgradnju čitavih gradova u Egiptu (Al Ariš na Sinaju) kao i na prostoru BI. Projektom je pokazana spremnost ove korporacije da na najsavremeniji način projektuje, dizajnira i izgradi nova naselja i gradove što je preporučuje i za saradnju sa R. Srbijom.Ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović je zajedno sa ambasadorima Norveške i Singapura učestvovao na Egipatsko-evropskom biznis forumu u Kairu 8. maja.

Egipatski dnevnik "Al Ahram“ preneo je da su ambasadori govorili o ekonomskoj saradnji njihovih zemalja sa Egiptom, o stručnom usavršavanju, reformi obrazovanja, kao i o sportskoj razmeni.
Na Forumu su učestvovali i rukovodioci Poslovne koalicije za energetsku efikasnost (EEBC).


 Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom , 09.05.2018

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom  09.05.2018. god. konzul u Ambasadi Republike Srbije, Dražen Bekonja, i izaslanik odbrane, potpukovnik Zvezdan Kričak, položili  su venac na centralnom spomeniku  na Ratnom groblju u Heliopolisu, Kairo.

 Guverner regije Crvenog mora i ambasador Republike Srbije- bratimljenje Hurgade i Jagodine

07.05.2018. Guverner regije Crvenog mora, general Ahmed Abdulah i ambasador Republike Srbije, Jugoslav Vukadinović, uspostavljaju saradnju i bratimljenje dva grada, Hurgade i Jagodine, na temeljima daljeg produbljivanja prijateljstva naroda Srbije i Egipta, naročito žitelja ova dva grada, kako bi se usaglasili zajednički stavovi o važnim pitanjima iz oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture, zdravstva, fizičke kulture i turizma, te razmene delegacija za razvoj programa saradnje.Balet „La Bayadere“ u Kairskoj operi

Ambasador Republike Srbije, Jugoslav Vukadinović, prisustvovao je izvedbi baleta pod nazivom „La Bayadere“, održanoj 05.05.2018. u kairskoj operi, čiju okosnicu čine primabalerina Anja Ahćin i balerine Valentina Đurašin, Anja Gavrilović i Kristina Lazović, koje su ovom prilikom još jednom gledaoce oduševile svojim talentom i izvanrednim performansom.

 Mis sveta eko 2018

Kairo - Mis sveta eko, koji je održan 27.04.2018. posmatra i ocenjuje ličnosti, karakter nacionalnih lepotica. Hristina Vujović, predstavnica Republike Srbije je izabrana u prvih 15, nakon odluke međunarodnog žirija. Predstavnici Ambasade pratili su finalno veče, pružili neophodnu pomoć i ugostili  predstavnicu R. Srbije.

 Gran-pri za dokumentarac „Isti“ u Egiptu

Dokumentarni film „Isti", Dejana Petrovića, osvojio je Gran-pri za najbolji kratkometražni dokumentarni film na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Ismailia, u Egiptu.  Festival je održan od 11. do 17. aprila u Ismailiji, nedaleko od Kaira, u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta, a uz podršku Ministarstva kulture Egipta.
Svečanom zatvaranju festivala, u utorak 17. aprila 2018. prisustvovao je i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinovic.  Pored filma „Isti“, u kategoriji kratkog dokumentarnog filma prikazano je još 12 dokumentaraca iz Irana, Danske, SAD, Poljske, Španije, Turske, Francuske, Sirije, Egipta, Indije i Japana.

 Ambasador sa egipatskim ministrom turizma

Ambasador R. Srbije u Egiptu J. Vukadinović sastao se 3. aprila sa ministarkom turizma u vladi Arapske Republike Egipat Ranijom Mashat.
Razgovarano je o jačanju bilateralnih odnosa u oblasti turizma između dve zemlje i o mogućnostima njihovog unapređenja.
Ambasador Vukadinović je gospođu Mashat uverio da su srpski turisti već godinama među najlojalnijima i da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje.


 Poseta dir. "FAP Korporacije a.d. Priboj" Egiptu

Direktor "FAP Korporacije a.d. Priboj", g-din Ranko Vuković sa stručnim timom fabrike, doputovao u Kairo 27.03.t.g., radi uspostavljanja poslovnih aranžmana sa egipatskom "Kader Factory for Developed Industries" i nastavka započetog projekta izvoza šasije (6h6 i 8h8 ) koja je ranije upućena radi atestiranja i provere kompatibinosti za nadogradnju pri Kader-u, shodno potrebama MO Egipta i OS.
     Našu delegaciju primio na razgovore, predsednik državne institucije Chairman, Abd El-Sadek Ahmed Abd El-Raheem sa ekspertima za vojnu industriju koji su uključeni u realizaciju započetog projekta a srpsku delegaciju predvodio, ambasador Jugoslav Vukadinović.
     Nakon video-prezentacije programa FAP-a i podrobnijih tehničkih detalja, prvenstveno za noseću šasiju i njene karakteristike izdržljivosti, egipatski tim je tokom sastanka konstatovao da prema svim pokazateljima uključujući i cenu odgovara ponuđeno.
    Predsednik Kader-a, El Rahim je izrazio zadovoljstvo povodom dolaska prvog čoveka Fap-a, g-dina R. Vukovića, pridavajući značaj ovoj poseti, posebno naglasivši da u ime egipatske državne kompanije KADER želi da predloži strateško partnerstvo i eventualni zajednički nastup prema trećim potencijalnim kupcima.

 Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore

Objavljeni su Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijsapore, kao i matične države i Srba u regionu, Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa, mogu se naći na sledećim linkovima, i to:

Za dijasporu:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/

za Srbe u regionu:


http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/.
 Ceremonija predaje akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije u AR Egiptu , Jugoslava Vukadinovića, Predsedniku Arapske Republike Egipta Nj.E. Abdel-Fattah Al-Sisiju 22.februara 2018.

Predsednik Arapske Republike Egipta NJ.E. Abdel Fatah Al Sisi primio je 22.februara 2018.god. akreditivna pisma ambasadora Jugoslava Vukadinovića i tom prilikom izrazio uverenje da će novopostavljeni ambasador raditi na unapređenju odnosa dve zemlje, doprinoseći da oni budu bez otvorenih pitanja, konstatujuci da politički i svi drugi kontakti ubuduće treba da budu ućestaliji i time stvoriti uslove za saradnju na svim poljima.

 Njegovo blaženstvo Poglavar i Partrijarh Aleksandrijski i cele Afrike. Teodoros II, organizovao skup ambasadora hrišćanskih pravoslavnih zemalja akreditovanih u Egiptu uz prisustvo ministra za antikvitete dr. Kaleda El Enaija

Njegovo blaženstvo Poglavar i Partrijarh Aleksandrijski i cele Afrike, Teodoros II pozvao je i ugostio ambasadore svih hrišćanskih pravoslavnih zemalja u Egiptu 10 marta 2018., godine u grčkom Manastiru, Sveti Đorđe u starom Kairu uz prisustvo Ministra za antikvitete AR Egipta, NJ.E. dr. Kaled El Enanija.Ministar antikviteta dr. Khaled El Enani sastao se sa ambasadorom Republike Srbije

Ambasador Republike Srbije u Egiptu sastao se 8. marta 2018. godine sa ministrom antikviteta Egipta  dr. Khaled El Enani-jem. Na sastanku je razgovarano o nekoliko inicijativa za saradnju dve prijateljske države, Srbije i Egipta u oblasti antikviteta i arheologije. Ambasador Srbije izrazio je interes za učešće srpskog tima arheologa u istraživanju egipatske riznice arheologije, a bilo je reči i o predstojećoj proslavi 800 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta.
    Ministar El Enani naglasio je potrebu potpisivanja memoranduma o saradnji između dve zemlje a predložio je i gostovanje egipatske izložbe u R. Srbiji (gostovanje u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu sličnog muzeja u Egiptu - Muzej u Asuanu ili Nubijski muzej). Takođe su razmatrane druge inicijative za bilateralnu saradnju dve države u oblasti kulturnog razvoja između nadležnih ministarstava

 Ambasador Republike Srbije na otvaranju Tel-Basta muzeja u Egiptu

Egipatski ministar antikviteta Halid El-Enani i guverner Halid Said juče su otvorili muzej u pokrajini Šarkija izlažući pritom bogatu kolekciju artefakata.
Otvaranje muzeja je upriličeno  u okviru napora koje Ministarstvo antikviteta ulaže sa ciljem da se podigne arheološka i svest o nasleđu stanovnika oblasti Šarkija a isto tako i kreira što više turističkih atrakcija u Egiptu.
Čast otvaranja ove  ceremonije izuzetnog značaja u vidu tradicionalnog presecanja crvenog kanapa pripala je ambasadoru republike Srbije, gospodinu Jugoslavu Vukadinoviću, koji je tom prilikom održao govor kojem su prisustvovali šef muzejskog sektora Elham Salah, šef sektora projekata Waadalla Abu El-Ela, kao i ostali mnogobrojni ambasadori. Ambasador je tom prilikom izrazio zahvalnost za čast koja mu je dodeljena i istakao kako nasleđe Egipta ne pripada samo Egiptu već  ljudskoj civilizaciji uopšte.Lični izaslanik predsednika Sisija u Ambasadi Srbije

Egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi poslao je 14. o.m. ličnog izaslanika (Chamberlain of the Presidency) u Ambasadu R. Srbije u Kairu sa ciljem da prenese čestitke povodom obeležavanja državnog praznika Republike Srbije – Sretenja.
Ambasador J. Vukadinović je u razgovoru sa visokim gostom izrazio spremnost za produbljivanje odnosa dve zemlje u svim sferama, apostrofirajući saradnju u oblasti sporta u narednom periodu i potrebu intenziviranja aktivnosti na ekonomskom i kulturnom planu.
Analizirana je i trenutna politička i bezbednosna situacija u Egiptu u svetlu predstojećih predsedničkih izbora.

 Dan državnosti 2018. i Dan vojske Srbije

Kairo, 11.februar 2018 – Povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije, Jugoslav Vukadinović, ambasador republike Srbije, i potpukovnik Zvezdan Kričak, izaslanik odbrane, bili su domaćini prijema u hotelu Mariot u Kairu 11. februara 2018., kome je prisustvovalo više od 200 gostiju kao što su visoki zvaničnici vladinih institucija, vojske, policijski generali, predstavnici MFA Egipta, predstavnici grčke i koptske crkve, članovi diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, predstavnici iz oblasti intelektualnog, političkog, poslovnog, umetničkog i medijskog života, kao i srpske zajednice u Kairu.

 

Foto galerija
 Obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu ambasador Republike Srbije, Dragan Bisenić, i izaslanik odbrane, potpukovnik Zvezdan Kričak, prisustvovali su 12. novembra 2017. godine ceremoniji koju je organizovala ambasada Velike Britanije u Kairu na Ratnom groblju u Heliopolisu, u periodu od 11.00 do 12.00 časova. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici diplomatskog i vojnodiplomatskog kora kao i predstavnici  ministarstva odbrane i oružanih snaga ARE. Predstavnici Ambasade R. Srbije su položili venac na centralnom spomeniku.OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U R. SRBIJU ZA DRŽAVLJANE R. INDONEZIJE

Odluka Vlade R. Srbije o ukidanju  viza za nosioce običnih pasoša Republike Indonezije stupila je na snagu 14. oktobra 2017. godine.
Od tog datuma nosioci običnih indonežanskih pasoša imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije bez vize u trajanju do 30 dana u periodu od godinu dana.
Za nosioce diplomatskih i službenih pasoša iz obe zemlje, bezvizni režim stupio je na snagu 2. septembra 2017. godine, omogućavajući boravak do 30 dana.OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU SPORAZUMA O MEĐUSOBNOM UKIDANJU VIZA IZMEĐU VLADE R. SRBIJE I VLADE KRALJEVINE TAJLAND ZA NOSIOCE DPI I SPI


Za nosioce diplomatskih i službenih pasoša obe zemlje, bezvizni režim stupio je na snagu 8. septembra 2017. godine, omogućavajući boravak do 90 dana.Intervju amb. D.Bisenića Prvom programu egipatske TV

Prvi program egipatske državne televizije emitovao je 5. 10. 2017 i 12. 10. 2017. intervju sa ambasadorom  Srbije u Kairu Draganom Bisenićem u dva dela po 30 minuta. U  intervjuu bilo je reči o Srbiji, saradnji i odnosima Srbije i Egipta, perspektivama tih odnosa, susretima zvaničnika dve zemlje - predsednika Srbije i Egipta i MSP, dijalogu dve zemlje na najvišem nivou. Ambasador Srbije govorio je i o aktualnim pitanjima i spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, kao što su KiM i evropske integracije.Egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi susreo se na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Dva predsednika razgovarala su o bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti turizma i podršci Srbije u globalnoj borbi protiv terorizma. Vučić je naglasio da između Srbije i Egipta postoji višedecenijsko prijateljstvo, da je zato potrebno da se bilateralni odnosi razvijaju brže, kao i da je neophodno raditi na povećanju trgovinske razmene. On je istakao da je stvorena atmosfera za ponovni rad komiteta za saradnju dve zemalja, te pozvao egipatskog predsednika da poseti Srbiju.
Predsednik El Sisi je istakao da želi da radi na poboljšanju odnosa dve zemlje, kao i na organizaciji uzajamne posete, što će umnogome doprineti poboljšanju saradnje Srbije i Egipta.

 OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ZA NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA REPUBLIKE INDIJE

Odluka Vlade R. Srbije o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša Republike Indije stupila je na snagu 2. septembra 2017. godine.
Od tog datuma nosioci običnih pasoša Republike Indije imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije bez vize u trajanju do 30 dana.OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PASOŠA KIRGISKE REPUBLIKE

Odluka Vlade R. Srbije o ukidanju  viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Kirgiske Republike stupila je na snagu 13. jula 2017. godine.
Od tog datuma nosioci diplomatskih i službenih pasoša Kirgiske Republike imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji druge zemlje bez vize u trajanju do 90 dana.Vlada Republike Srbije je donela Odluku o proglašenju „Dana prijateljstva“ sa narodima Afrike

-25-ti maj, je proglašen za „Dan prijateljstva“ sa narodima Afrike
- „Dan prijateljstva“ sa narodima Afrike će se proslavljati svake godine.
-Ministarstvo spoljnih poslova će biti zaduženo za obeležavanje „Dana prijateljstva“ sa narodima Afrike.
U ime Vlade Republike Srbije, Odluku je potpisao predsednik vlade Aleksandar Vučić.

 OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U R. SRBIJU ZA DRŽAVLJANE R. PERU

Odluka Vlade R. Srbije o ukidanju  viza za nosioce običnih pasoša Republike Peru stupila je na snagu 20. maja 2017. godine.
Od tog datuma nosioci običnih peruanskih pasoša imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije bez vize u trajanju do 90 dana.Susret PPV i MIP RS Dačića sa kandidatom za GS Uneska M. Hatab

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se 10. o.m. sa Muširom Hatab, kandidatom Egipta za poziciju generalnog direktora Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – Unesko.

Sastanak je bio prilika da kandidatu za poziciju generalnog direktora Uneska ukažemo na prioritete Republike Srbije u saradnji sa ovom Organizacijom, na naš aktivan rad u okviru Izvršnog saveta Uneska čiji je Republika Srbija član u mandatu 2015-2019. godine, kao i da posebno istaknemo naše aktivno zalaganje protiv politizacije rada Uneska.

Mušira Hatab je predstavila prioritete koji čine osnovu njenog programa ukoliko bi bila izabrana na čelo ove značajne Organizacije.

 Obeležavanje Dana pobede

Shodno ustaljenoj praksi, DKP u Kairu je na prigodan način obeležio Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. Predstavnici ambasade, J.Vukadinović i izaslanik odbrane , Z.Kričak su posetili Ratno groblje, Heliopolis u Kairu.
Položen je venac na centralnom spomeniku ovog vojnog memorijala gde su sahranjena dva pripadnika jugoslovenske vojske i odata počast oficirima M.Vasoviću i V.Obadu.Javni međunarodni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu

Obaveštavamo vas da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni otvoreni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.
Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.
Zoran Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora,a u januaru 1994. za predsednika te stranke. Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine SRJ.
Za gradonačelnika Beograda izabran je 21.februara 1997., ispred koalicije „Zajedno“ koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji. U junu 2000. godine Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za izbore koji su održani 24. septembra 2000. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine SRJ. Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine.
Dr Zoran Đinđić je ubijen 12.marta 2003. Ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.

Tekst konkursa

 Četvrta izložba radova studenata Helvan univerziteta

Ambasada Republike Srbije je u saradnji sa Fakultetom za umetničko obrazovanje Helvan univerziteta u Kairu 19. marta 2017. godine organizovala Četvrtu izložbu radova studenata sa ceremonijom dodele nagrada. Za učešće je prijavljeno više od 250 radova, deset najboljih nagrađeno je novčanim nagradama, dok su tri rada nagrađena van zvanične konkurencije.
Kao i tokom ranijih godina, izložba je realizovana uz pomoć Aleksbanke koja je generalni sponzor ove manifestacije.
Izložba će za posetioce biti otvorena od 19. do 23. marta 2017. godine u Galeriji Ahmed Basiuni Fakulteta za umetničko obrazovanje.

Foto galerija

 Predsednički izbori u Srbiji 2017.

Informacije o predsedničkim izborima u Srbiji 2017. godine možete naći na ćiriličnoj verziji.Uručen orden Generalnom sekretaru Arapske lige Ahmed Abul Gejtu

Kairo, 23. februara - Generalnom sekretaru Arapske lige i bivšem ministru spoljnih poslova NJE Ahmed Abul Gejtu  uručeno je odlikovanje na svečanosti koju je povodom Dana državnosti priredila Ambasada Srbije u Kairu. Ahmed Abul Gejt je ukazom predsednika Srbije odlikovan Ordenom srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju prijateljstva Egipta i Srbije.
Zahvaljujući se na odlikovanju, Abul Gejt je rekao da ovaj orden za njega predstavlja naročitu čast, jer Egipat i Srbija neguju dugogodišnje prijateljstvo i tradicionalno dobre odnose. Našu zemlju prvi put je posetio pre skoro 40 godina, a nakon toga je mnogo puta bio u prilici da boravi u Beogradu što mu je uvek predstavljalo veliko zadovoljstvo. 
Svečanosti je prisustvovao veliki broj egipatskih zvaničnika, članova vlade, predstavnika diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, javnog života,  a bio je prisutan i veliki broj novinara koji su sa posebnom pažnjom ispratili događaj.
Orden je uručio predstavnik predsednika Republike Srbije, Nedeljko Tenjović. 

Foto galerija

 OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I NARODNE REPUBLIKE KINE O UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA DVE ZEMLJE

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o ukidanju  viza za nosioce običnih pasoša stupio je na snagu 15. januara 2017. godine.
Od tog datuma državljani obe države nosioci običnih pasoša imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države bez vize u trajanju do 30 dana.

 Predaja poklona predsednika Srbije egipatskom Patrijarhu, NJ.S. Tavadrosu II

Ambasador R. Srbije u Egiptu, Dragan Bisenić, uručio je u ponedeljak, 5. Decembra, poklon Predsednika Republike Srbije,  Tomislava Nikolića,egipatskom Patrijarhu, Njegovoj Svetosti, patrijarhu Tawadros II u prostorijama  Patrijaršije u Kairu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poklonio je fototipsko izdanje Dušanovog zakonika i monografiju o hrišćanskom nasleđu na Kosovu i Metohiji.
Prilikom uručivanja poklona, ambasador je preneo pozdrave predsednika Srbije i iskoristio priliku da egipatskog Patrijarha upozna sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji.
Patrijarh Tavrados II, zahvalio na poklonu Predsednika T. Nikolića, pokazao interesovanje za manastire i kulturnu baštinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kao i sudbinu preostalog srpskog življa na prostoru pokrajine. 

 Učešće Ambasade Srbije na dobrotvornom Evropskom bazaru 2016.

Ambasada Srbije uspešno je učestvovala na ovogodišnjem dobrotvornom Evropskom bazaru koji je organizovan u subotu 03. decembra u Kairu.
Ambasada se predstavila poljoprivrednim proizvodima i napicima iz Srbije kao i raznovrsnim turističkom ponudom.   Pored toga, osoblje ambasade zajedno s našim građanima koji živre u Kairu, pripremilo je neke od tradicionalnih proizvoda koji su bili izloženi na štandu Ambasade Srbije.
Ponuda Ambasade Srbije privukla je veliku pažnju svih posetilaca. Ovogodišnje predstavljanje na Bazaru pomogle su i kompanije iz Srbije:  “Jomil” – Beograd, “Mitros”, - Sremska Mitrovica, “YU Keops” – Kraljevo i “Invej” – Beograd.

Foto galerijaObeležavanje Dana primirja u Velikom ratu u rezidenciji ambasadora

Povodom obeležavanja Dana primirja i Stogodišnjice Prvog svetskog rata, Ambasada Republike Srbije u Kairu organizovala je u sredu 9. novembra projekciju filma „Milunka Savić – heroina velikog rata“ u rezidenciji ambasadora, nakon čega je upriličen i koktel.
Ovom događaju prisustvovalo je šezdesetak gostiju, uključujući ambasadore Francuske, Nemačke, Ruske Federacije, Belorusije, Grčke, Poljske, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Libana, Portugalije, Belgije, Brazila, Kipra, Čilea,  Bugarske, Meksika i BiH, predstavnici vojnodiplomatskog kora vojni atašei Kine, Rusije, Grčke, Italije i Rumunije, predstavnici MIP Egipta, kao i srpski državljani i ostali članovi dijaspore u Kairu.
Ambasador Republike Srbije D. Bisenić je pozdravljajući prisutne izrazio nadu da će nakon odgledanog filma moći bolje da razumeju istoriju Srbije.

 BICIKLISTIČKA TRKA U FAJUMU – UČEŠĆE AMBASADE

U organizaciji egipatskog MIP i Ministarstva za omladinu i sport održana je biciklistička trka u okolini Fajuma, 150 km jugozapadno od Kaira, mestu koje je poznato po rezervatima prirode, izradi čuvenih rukotvorina od gline i različitim kulturama koje se ovde prepliću (magrebška, beduinska, egipatska).
Trka je prva u nizu od nekoliko planiranih širom Egipta, a namera je da se kroz druženje i sport predstavi kultura i tradicija zemlje domaćina članovima dipkora kao i studentima egipatskih univerziteta. 
Predstavnici Ambasade Republike Srbije (min. savetnik J. Vukadinović i I sekretar D. Bekonja) uzeli su učešća u navedenom događaju zajedno sa predstavnicima drugih DKP akreditovanih u Egiptu.

 Saradnja Ambasade RS u Kairu i „Aleks banke“

Ambasador Dragan Bisenić uručio je generalnom direktoru Aleks banke u Kairu, Dante Kampioniju pobedničku sliku sa ovogodišnjeg konkursa mladih umetnika, u znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku manifestacijama Ambasade Srbije u Kairu.
Na konkursu koji je Ambasada Srbije organizovala u saradnji sa Fakultetom za umetničko obrazovanje Helvan univerziteta,  učestvovalo je 100 studenata sa  150 radova. Generalni sponzor ovog konkursa bila je treći put za redom Aleks banka koja je u vlasništvu italijanske banke „Intesa San Paolo“.
Takmičenje je podržalo Ministarstvo kulture i Ministarstvo za visoko obrazovanje Egipta.
U razgovoru sa menadžmentom banke, direktorom Dante Kampionijem, predsednikom UO Mauricijom Barakom na kome je bio i bivši direktor Roberto Verčeli, dogovorena je dalja saradnja i prihvaćene inovacije u konkursu koje će egipatskim studentima omogućiti da se upoznaju sa kulturom Srbije i Italije.


 Novi Sporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu-Нови Споразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранствуNovi Sporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

Novi sporazum Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu možete preuzeti ovde.Ambasador R. Srbije Dragan Bisenić primio je generalnog sekretara Arapske lige NJ.E. Ahmed Aboul Geith-a.

Srpski ambasador Dragan Bisenić susreo se sa GS Arapske lige NJ.E. Ahmed Aboul Geith-om i tom prilikom razgovarano je o situaciji na Bliskom istoku i u arapskom svetu. Istakao je značaj političkog rešavanja svih konflikata i očuvanja dijaloga kao jedinog sredstva za postizanje dugotrajnog mira. Ambasador Bisenić izrazio je podršku radu novoizabranog GS i naporima Arapske lige da bude konstruktivan činilac u regionalnoj politici kao i na globalnom nivou.    Ambasador Srbije Dragan Bisenić susreo se sa egipatskim ministrom lokalnog razvoja NJ. E. Zaki Badr-om.

Prijateljstvo Srbije i Egipta ima dugu istoriju koja traje do današnjih dana saglasili su se ambasador Bisenić i ministar Badr tokom sastanka.

Razmatrane su i brojne inicijative za saradnju dve zemlje u domenu lokalnog razvoja kao i saradnja nadležnih ministarstava.

Ambasador Bisenić istakao je da Srbija ima dugogodišnje iskustvo u oblasti lokalne samouprave i da je spremna da radi dobrobiti Egipta u zajednički definisanim okvirima pruži pomoć egipatskoj strani u ovoj oblasti.

Tokom sastanka dva sagovornika razmenila su suvenire i manje kurtoazne poklone. 
 Dobrotvorna izložba u rezidenciji Ambasadora R. Srbije

Ambasada Republike Srbije u Kairu organizovala je 1. avgusta ove godine uvodnu dobrotvornu izložbu pod nazivom „Mlade nade Egipta“ u rezidenciji ambasadora na Zamaleku. Ambasada zajedno sa Fakultetom za umetničko obrazovanje Helvan univerziteta tradicionalno svake godine organizuje takmičenje za studente umetnosti svih razreda.
Najbolji radovi nagrađuju se od strane Ambasade i Aleksbanke kao generalnog sponzora ovog događaja. Ove jeseni planira se dobrotvorna aukcija najboljih radova i ostalih radova koji su učestvovali na takmičenju. Sredstva prikupljena na aukciji biće donirana obrazovnim institucijama u Egiptu.
Na ovom uvodnom događaju ambasador R. Srbije u Egiptu D. Bisenić naveo je da Egipat ima talentovane i nadarene mlade ljude koji zaslužuju podršku Ambasade. To daje veoma visoko mesto Egiptu u svetskoj kulturnoj istoriji i opravdava egipatske težnje ka visokim funkcijama u međunarodnim organizacijama kao što je Unesko.
Veliki broj ambasadora iz ovdašnjeg dipkora, ambasadori iz egipatskog MIP, visoki zvaničnici iz političkog i društvenog života i sveta biznisa, kao i predstavnici akademske i umetničke zajednice prisustvovali su ovom događaju. 

 

Foto galerija
 Treća izložba studentskih radova na Helvan univerzitetu u Kairu

Ambasada Republike Srbije u Kairu je u saradnji sa Fakultetom za umetničko obrazovanje Helvan univerziteta u Kairu 15. maja 2016. godine organizovala Treću izložbu radova studenata sa ceremonijom dodele nagrada. Za učešće je prijavljeno više od 160 radova, a sedam najboljih nagrađeno je novčanim nagradama, kao što je to slučaj bio i do sada.

Ambasador R. Srbije Dragan Bisenić istakao je u svom obraćanju prisutnima na ceremoniji otvaranja izložbe značaj koji Ambasada pridaje ovoj manifestaciji i naveo da je cilj izložbe ohrabrivanje studenata Fakulteta za umetničko obrazovanje Helvan univerziteta u Kairu u njihovom radu i promociji egipatske kulture.

Kao i tokom ranijih godina, izložba je realizovana uz pomoć Aleksbanke koja je Generalni sponsor ove manifestacije.

Izložba će za posetioce biti otvorena od 15 do 19. maja 2016. godine u Galeriji Ahmed Basiuni Fakulteta za umetničko obrazovanje.

Foto galerijaOBELEŽEN DAN POBEDE


Ambasada R. Srbije u Kairu je, kao i svake godine, prigodno obeležila Dan pobede u Drugom svetskom ratu. Ovog puta su predstavnici Ambasade, ministar savetnik Branko Nikolić i izaslanik odbrane p.pukovnik Zvezdan Kričak, posetili Ratno groblje u mestu Fajid, koje se nalazi oko 130 kilometara jugoistočno od Kaira na obalama Velikog gorkog jezera kao sastavnog dela Sueckog kanala, između gradova Suec i Ismailija.
            Tom prilikom je položen lovorov venac na centralni spomenik ovog izvanredno održavanog groblja sa blizu 2,000 grobnih mesta, na kojem je sahranjeno šestoro vojnika i oficira Jugoslovenske vojske i ratnog vazduhoplovstva, kao i jedan civil. Među pripadnicima preko 40 nacija, najveći je broj britanskih vojnika, zatim nemačkih i potom brojnih savezničkih zemalja i teritorija, dok na istom groblju počiva samo jedan Egipćanin.

Foto galerija

 Manifestacija “International Day“ – učešće Ambasade

Ambasada RS u Kairu predstavila je turističke mogućnosti i kulturno nasleđe Srbije na manifestaciji „Međunarodni dan“ koju je organizovao Helvan univerzitet umetnosti u Kairu. Na izložbi postavljenoj od strane Ambasade, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa tradicijom, kulturom i običajima Republike Srbije kroz razgovor i materijale koji su prikazani i podeljeni. Učešće u samoj manifestaciji uzeli su i predstavnici naše dijaspore koji svojim dugogodišnjim prisustvom ovde doprinose kulturnom dijalogu i boljem razumevanju naroda R. Srbije i Egipta. 

 O B A V E Š T E NJ E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

 Z A H T E V ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Saglasno članu 16. stav 1. Zakona o Jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik Republike Srbije“ broj 104/2009 i 99/2011) podnosim:

Z A H T E V
ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

1. Ime i prezime
2. Datum i mesto rođenja
3. Pol
4. Ime jednog od roditelja
5. Jedinstveni matični broj građana            
6. Broj putne isprave
7. Mesto, opština i adresa prebivališta u R. Srbiji
8. Mesto i adresa boravišta za interno raseljena lica
9. Naziv strane države u kojoj birač ima boravište
10. Mesto i adresa birača u inostranstvu
11. Biračko mesto na kome se glasa (DKP/odnosno objekat gde se glasa, grad, država)
U  , .
  /mesto/ /datum/  Podnosilac zahteva
 
  (Ime i prezime - potpis)
 
  (Kontakt telefon/e-mail)
Proveru istovetnosti podataka upisanih u zahtev i lična dokumenta, izvršio je službenik DKP zadužen za izbore1

(Ime i prezime i kontakt telefon službenika)
1 Napomena: pogrešan JMBG ili broj putne isprave, odnosno netačni ili nepotpuni podaci, mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

 Z A H T E V ZA UPIS U JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK U REPUBLICI SRBIJI

Saglasno članu 16. stav 1. Zakona o Jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik Republike Srbije“ broj 104/2009 i 99/2011) podnosim:

Z A H T E V
ZA UPIS U JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK U REPUBLICI SRBIJI

1. Ime i prezime
2. Datum i mesto rođenja
3. Pol
4. Ime jednog od roditelja
5. Jedinstveni matični broj građana            
6. Broj putne isprave
7. Mesto, opština i adresa prebivališta u R. Srbiji
8. Mesto i adresa boravišta za interno raseljena lica
9. Naziv strane države u kojoj birač ima boravište
10. Mesto i adresa birača u inostranstvu
11. Biračko mesto na kome se glasa (DKP/odnosno objekat gde se glasa, grad, država)
U  , 
  /mesto/ /datum/  Podnosilac zahteva
 
  (Ime i prezime - potpis)
 
  (Kontakt telefon/e-mail)
Proveru istovetnosti podataka upisanih u zahtev i lična dokumenta, izvršio je službenik DKP zadužen za izbore1

(Ime i prezime i kontakt telefon službenika)
1 Napomena: pogrešan JMBG ili broj putne isprave, odnosno netačni ili nepotpuni podaci, mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

 Otvorena knjiga žalosti u Ambasadi

   

Povodom tragične pogibije dvoje zaposlenih u Ambasadi R. Srbije u Tripoliju, Slađane Stanković i Jovice Stepića 19. februara 2016. godine, koji su nastradali tokom vazdušnog napada američkih snaga na položaje dzihadista u okolini Sabrate, Ambasada Republike Srbije u Kairu obaveštava sve zainteresovane da će knjiga žalosti u Ambasadi biti otvorena 22.februara u periodu od 11-13 č., kao i 23. februara u periodu od 11-15 č.Čestitke PR ARE Al Sisija povodom državnog praznika R. Srbije

U dnevnom listu Al Ahram od 16. februara o.g. objavljeno je da je PR ARE Abdelfatah El Sisi povodom državnog praznika Republike Srbije poslao ličnog izaslanika (Chamberlain of the Presidency) u Ambasadfu R.Srbije u Kairu sa ciljem da prenese čestitke povodom obeležavanja državnog praznika - Sretenje u Republici Srbiji.Nastup Beogradske filharmonije u Muskatu

Nastup Beogradske filharmonije u Muskatu organizovan je 29-31. decembra 2015. g. u prepunoj sali najmodernije opere u svetu, Kraljevske opere Omana.

Ambasada R.Srbije u Kairu, koja radno pokriva O,am, inicirala je i podržala gostovanje Beogradske filharmonije u ovoj prestiznoj umetničkoj ustanovi. Natupu je prisustvovao i veći broj naših građana koji borave u Omanu.Ambasada Srbije učestvovala na Evropskom božićnom bazaru 2015

 

Аmbasada Srbije veoma uspešno je učestvovala na dobrotvornom Evropskom božićnom bazaru koji je održan u Kairu, izlažući prehrambene proizvode I rukotvorine iz Srbije.
Učešće Ambasade je podržalo više kompanija I pojedinaca iz Srbije: Carnex – Vrbas, Jomil  - Beograd, Danas – Beograd, Invej – Zemun, YU Keops – Kraljevo, Total – Beograd i Đorđe Janković.
Srpska izložba  privukla je pažnju brojnih posetilaca koji su probali srpske proizvode I upoznali se sa srpskim turističkim mogućnostima i prehrambenom industrijom Srbije. 

Foto galerijaWhy Kosovo is ineligible for membership in UNESCO? (Zašto Kosovo nije podobno da bude član UNESKA?)

• Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Charter of the UN whose Article 25 says that „The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter“. 
• Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.
• Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.
• Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest authority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood. 
• Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities to follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.
• Because this issue is polarizing the membership of UNESCO.
• Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21st century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.
• Because four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?
• Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197th session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that that even publishing of the document on the unacceptability of Kosovo’s application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.
• Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and Metohija which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.Egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi susreo se na marginama Sedamdesetog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Predsednik Srbije osvrnuo se tokom razgovora na izbegličku krizu u Evropi ističući da Republika Srbija razume humanitarnu dimenziju ovog problema i da traži njegovo rešenje.
Egipatski predsednik je sa svoje strane istakao da je kriza direktan proizvod problema koji su pogodili bliskoistočne zemlje, kojima je potrebno konačno političko rešenje, kako bi se postigla sigurnost i stvorili uslovi za razvoj i na taj način ohrabrili izbegli građani ovih zemalja na povratak.
Dva predsednika su saglasna u potrebi intenziviranja saradnje između dve zemlje u narednom periodu, radi ostvarenja zajedničkih interesa.PRVI POTPREDSEDNIK VLADE SRBIJE I MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ U EGIPTU

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je 6. avgusta 2015. ceremoniji otvaranja novog Sueckog kanala.
Ministar Dačića imao je i odvojen sastanak sa ministrom inostranih poslova Egipta Samehom Šukrijem. 
Tokom svečanosti otvaranja novog Sueckog kanala susreo se sa Predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Al Sisijem,  predsednikom Francuske Fransoa Olandom, premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim, premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom i ostalima.
Ministar Dačić je takođe posetio Ambasadu Srbije u Kairu gde je razgovarao sa osobljem Ambasade.

Foto galerijaKairo: Obeležavanje sedamdesetogodišnjice završetka Drugog svetskog rata

Ambasada Republike Srbije u Kairu je obeležila sedamdesetogodišnjicu završetka Drugog svetskog rata muzičkom predstavom „San o Balkanu“ u izvođenju pozorišne trupe „Balkan Novi Pokret“, 8. maja 2015. u Rezidenciji ambasadora.
Ambasador Dragan Bisenić je prilikom obraćanja prisutnima podvukao značaj ovog praznika u Srbiji jer je naš narod dao orgomne žrtve tokom Drugog svetskog rata.
Iste večeri nakon predstave priređen je prijem kojem su se odazvali brojni gosti: visoki egipatski zvaničnici, predstavnici diplomatskog i vojnog kora, ugledne ličnosti iz kulturnog, političkog i javnog života Egipta, predstavnici medija kao i srpske dijaspore. 
Muzička predstava “San o Balkanu”, inspirisana tradicionalnom srpskom kulturom, mitovima, legendama, verovanjima i drugim duhovnim običajima balkanskog regiona, takođe je izvedena 5. maja 2015. u okviru Aleksandrijskog međunarodnog festivala savremenog pozorišta koji održan od 2. do 7. maja 2015. godine.

Foto galerijaAmbasada Srbije na „Međunarodnom karnevalu hrane: so i hleb“ 26/04/2015

Ambasada Republike Srbije je sa velikim uspehom učestvovala na „Međunarodnom karnevalu hrane: so i hleb“ održanom 26. aprila 2015. godine na Fakultetu za umetničko obrazovanje Helvan Univerziteta.
Brojna publika koju su činili profesori, studenti, stručnjaci u oblastima kulture, umetnosti i obrazovanja, predstavnici medija - „Nil TV“ kao i srpske dijaspore, imali su priliku da uživaju u raznovrsnosti srpske kuhinji i najpoznatijim tradicionalnim jelima: prebranac, gibanica, pita sa mesom, musaka, proja, itd.
Na našem štandu su za posetioce bili dostupni turistički i drugi informativni materijali o Srbiji.

Foto galerijaKoncerti pijaniste Ivana Bašića u Kairu i Aleksandriji 16-17. april 2015.

U okviru programa „Srpsko muzičko proleće“, Ambasada Republike Srbije je u saradnji sa Kairskom operom organizovala koncert srpskog pijaniste Ivana Bašića u velelepnoj zgradi Arapskog muzičkog instituta 16. aprila. Posle koncerta održan je prijem u Rezidenciji ambasadora Srbije na Zamaleku.

Brojna egipatska publika imala je prilike da čuje vrhunsko izvođenje kompozicija D. Skarlatija, J. Hajdna, F. Šopena i Aleksandra Vujića (1945- ). 

Prijemu koji je priredio ambasador Dragan Bisenić u svojoj Rezidenciji, odazvali su se brojni gosti: visoki egipatski zvaničnici, predstavnici diplomatskog i vojnog kora, ugledne ličnosti iz intelektualnog, političkog, poslovnog, umetničkog i javnog života Egipta, kao predstavnici medija i srpske dijaspore u Kairu.

Sledećeg dana, 17. aprila, isti događaj je organizovan u Aleksandrijskoj operi uz prisustvo zvaničnika Aleksandrijskog governorata, predstavnika diplomatsko-konzularnog kora i brojnih uglednih ličnosti iz Aleksandrije.

Foto galerija
 Ambasador Srbije Dragan Bisenić predvodio delegaciju Srbije na EEDC u Šarm al Šeiku

Šarm al Šeik, 16. mart - Ambasador Srbije Dragan Bisenić predstavljao je Srbiju na EEDC održanoj od 13 – 15 marta 2015. u Šarm al Šeiku. Srbija je bila među 100 zemalja koje su pozvane da učestvuju na konferenciji i koje su  zainteresovane  za razvoj, prosperitet i uzajamnu saradnju sa Egiptom.
Tokom konferencije, ambasador Srbije sreo se sa velikim brojem učesnika iz Egipta, UAE, Rusije, SAD i Velike Britanije

Foto galerijaAmbasada Srbije u Kairu organizovala izložbu i nagradila najbolje likovne radove studenata Univerziteta Helvan, 15/03/2015

Ambasada Srbije je u saradnji sa Fakultetom za umetničko obrazovanje Univerziteta Helvan u Kairu, organizovala takmičenje za najbolje studentske umetničke radove. Ceremonija dodele nagrada i otvaranja izložbe održana je u nedelju 15. marta 2015. u prisustvu predstavnika Ministarstva kulture, Fakultetа za umetničko obrazovanje Univerziteta Helvan, Ambasade Srbije u Кairu, stranih ambasada, studenata, predstavnika medija, učesnika takmičenja i ostalih gostiju.
Među više od 120 učesnika, specijalni žiri je dodelio prvu nagradu Mohamedu Ahmed Abd El Aliju, druge nagrade: Saafiji Mostafi Bastavesi i Hagar Husain Khalifi i treće nagrade: Dini Mohamed Ali i Mostafi Ahmed Hatemu.
Goste su pozdravili gospođa Hanan Monieb, prvi državni podsekretar Ministarstva kulture Egipta, prof. dr Mohamed Ešak Kotb, dekan Fakulteta za likovno obrazovanje i  predstavnik Ambasade Srbije gospodin Branko Nikolić, ministar-savetnik. 
Izložba umetničkih radova studenata Fakulteta za umetničko obrazovanje Univerziteta Helvan organizovana je od strane Ambasade Srbije u Kairu i Fakulteta za umetničko obrazovanje i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Egipta i Ministarstva za visoko obrazovanje Egipta.
Izložbena postavka biće otvorena do 19. marta od 10 do 16 sati (Ahmed Basiouny Gallery – Faculty of Art Education, 12 Ismail Mohamed St. Zamalek).

Foto galerijaMinistar odbrane Bratislav Gašić u Kairu

Kairo, 9. mart – Putujući iz Sudana, ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić se kratko zaustavio na kairskom aerodromu gde su ga dočekali predstavnici egipatskog Ministarstva odbrane i ambasador Srbije u Kairu Dragan Bisenić sa izalasnikom odbrane, potpukovnikom Predragom Prlićem.
U razgovoru sa egipatskim domaćinima, ministar Gašić izrazio je želju za poboljšanjem saradnje između Srbije i Egipta u sektoru odbrane i tako nastaviti višedecenijsku tradiciju bliske saradnje.
Egipatski sagovornici su pozdravili ovu inicijativu i obećali svoj pun doprinos.

Foto galerija„Sakia postavka kulturnih dobara“ - učešće Ambasade Republike Srbije, El Sawy Culturewheel, Kairo, 26/02/2015

Tokom manifestacije „Sakia postavka kulturnih dobara“, koja je održana u Kairu 26. februara 2015. u kulturnom centru El Sawy Culturewheel, Ambasada Republike Srbije je predstavila filmove "Jednо putоvanje-milion utisaka" i sprskog folklornog ansambla “KOLO”, pripremila prigodna nacionalna jela koja su posetioci degustirali; istovremeno je predstavila turističke publikacije, fotografije i dokumentaciju u vezi sa: srpskim nasleđem koje se nalazi na Uneskovoj Listi svetske kulturne baštine (Gamzigrad-Romulijana, Srednjovekovni manastiri na Kosovu i Metohiji, Stari Ras i Sopoćani, Studenica), dobitnikom Nobelove nagrade za književnost Ivom Andrićem i reformatorom srpskog jezika Vukom Karadžićem; svetski poznatim naučnicima: Nikolom Teslom, Mihajlom Pupinom, Milutinom Milankovićem i Milevom Marić; publikacije u vezi sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem. 

Foto galerijaObeležavanje Nacionalnog praznika Republike Srbije: koncerti pijanistkinje Lenke Petrović u Kairu i Aleksandriji 8-9/2/ 2015.

U okviru ovogodišnje proslave Nacionalnog praznika Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije je u saradnji sa Kairskom operom organizovala koncert srpske pijanistkinje Lenke Petrović. Koncert je organizovan u velelepnoj zgradi Arapskog muzičkog instituta 8. februara. Posle koncerta održan je prijem u Rezidenciji ambasadora Srbije na Zamaleku.

Brojna egipatska publika imala je prilike da čuje vrhunsko izvođenje kompozicija J. S. Baha, M. Klementija, R. Šumana, F. Lista i Đ. Ligetija.

Prijemu koji je priredio ambasador Dragan Bisenić u svojoj Rezidenciji, odazvali su se brojni gosti: visoki egipatski zvaničnici, predstavnici diplomatskog i vojnog kora, ugledne ličnosti iz intelektualnog, političkog, poslovnog, umetničkog i javnog života Egipta, kao predstavnici medija i srpske dijaspore u Kairu.

Sledećeg dana, 9. februara, isti događaj je organizovan u Aleksandrijskoj operi uz prisustvo zvaničnika Aleksandrijskog governorata, predstavnika diplomatsko-konzularnog kora i brojnih uglednih ličnosti iz Aleksandrije.

Foto galerijaKulturna dešavanja: Srpska pijanistkinja Lenka Petrović nastupa u Kairu i Aleksandriji

Program: 

Nedelja, 8. februar 2015. u 20:00 sati
Kairo, „Arab Music Institute“

Ponedeljak, 9. februar 2015. u 20:00 sati 
Alexandria Opera House “Sayed Darwish Theatre”Ceremonija uručenja slika Aleksbanci 29/01/2015


Dante Campioni, generalni direktor - Aleksbanka; Andrea Minogini, načelnik odeljenja za personalna pitanja - Aleksbanka; Nj.E. Dragan Bisenić, ambasador Srbije u Egiptu; Marija Šošić, prvi sekretar - Odeljenja za kulturu Ambasade Srbije u Kairu; Roberto Verčelli, bivši generalni direktor Aleksbanke

Na ceremoniji održanoj 29. januara 2015, generalnim direktorima Aleksbanke gospodinu Robertu Verceliju i gospodinu Danteu Kampioniju uručen je triptih slikarke Ms. Šorouk Ismail u znak zahvalnosti Aleksbanci za podršku Umetničkom programu 2014.
Govoreći ovim povodom ambasador Srbije Dragan Bisenić je pohvalio koncept Aleksbanke da mladim egipatskim studenima/umetnicima otvara mnoštvo novih mogućnosti za unapređivanje i usavršavanje umetničkih veština.Intervju ambasadora Srbije Dragana Bisenića centralnoj egipatskoj Nile TV

Ambasador Srbije Dragan Bisenić dao je dvočasovni intervju centralnoj egipatskoj TV stanici, Nile TV. Ambasador je odgovorio na brojna pitanja koja se odnose na razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Egipta, situaciji u Srbiji, prioritetima Srbije tokom predsedavanja OEBS, spoljnopolitičkim ciljevima Srbije i njenoj orijentaciji ulaska u EU kao i odnosima sa arapskim zemljama.      
Intervju će biti emitovan u dva dela, dan uoči Nove godine i 6. januara 2015.  

 Ambasador Srbije Dragan Bisenić posetio je pokrajinu Fajum

Am,basador i guverner

Ambasador Srbije Dragan Bisenić boravio je 20 I 21. decembra u poseti guvernoratu Fajum. Tokom boravka, on je razgovarao sa guvernerom Fajuma, dr Hazimom Atijom, koji ga je upoznao sa razvojem regiona. Oba sagovornika su izrazila želju za jačanjem saradnje i povećanjem prisustva turista iz Srbije u Fajumu.  Prva prilika ukazaće se na seminaru za umetnike keramičare koji će biti održan u aprilu sledeće godine.
Ambasador Srbije prisustvovao je na dva veoma poznata kulturna događaja u Fajumu: Međunarodnom folklornom festivalu i dočeku izlaska sunca i zimskom solisticiju u staroegipatskom svetilištu Kasr Karun.     

Foto galerijaPriznanje za ambasadora Srbije Dragana Bisenića

Ambasador Republike Srbije u Kairu Dragan Bisenić dobio je u četvrtak, 18. decembra 2014. priznanje Arapske lige i Regionalnog saveza nevladinih organizacija iz Kaira za promociju društvenih vrednosti i društvene solidarnosti.
Ambasador RS priznanje je dobio za podršku umetnosti i humanitarne akcije koje je organizovala Ambasada RS u Kairu.
Medalja je uručena na konferenciji  sa temom „Očuvanje egipatskog društva“ pod pokroviteljstvom generalnog sekretara Arapske lige, Nabila El Arabija, uz prisustvo velikog broja egipatskih i arapskih zvaničnika.  Konferencija je održana u sedištu Arapske lige u Kairu.

Foto galerijaAmbasada Srbije na humanitarnom bazaru

Ambasada Srbije u Kairu veoma uspešno je učestvovala na tradicionalnom Evropskom humanitarnom božićnom bazaru koji je održan u Kairu, 6. decembra 2014.
Ambasada Republike Srbije u Kairu ove godine je predstavila nacionalne srpske proizvode, hranu i pića kao i nacionalnu kuhinju. Posetiocima su na raspolaganju bili i turistički i drugi informativni materijali o Srbiji.
Nastup Ambasade RS pomogao je veliki broj preduzeća i pojedinaca iz Srbije: „Jomil“ – Beograd, INSA – Beograd, JU Keops – Kraljevo, „Dan graf“ – Beograd, „Agent plus“ – Beograd, „Zlatiborac“ – Beograd, destilerija „Zarić – Ivanjica“, vinarije: „Toplički vinogradi“ i Miomir Kovačević, „Mačkov podrum“ – Irig, „Stemina“ – Trstenik, „Braća Rajković“ – Aleksandrovac, Radošević – Banoštor, Čokot – Župa, Janko – Smederevo kao i Đorđe Janković, Goran Aleksić, Rade Veljković i Miroslav Milić. 
Prihod ostvaren od prodaja ulaznica, lutrije, poklona i donacija namenjen je  humanitarnim organizacijama u Egiptu, posebno onim za brigu o deci, ženama i starijim osobama.
Ambasada Srbije kontinuirano aktivno učestvuje u ovoj manifestaciji i zahvaljujući podršci kompanija i preduzeća iz Srbije kao i doprinosom zaposlenih u Ambasadi i njihovih porodica, prilog Ambasade Srbije posledljih godina uvećan je višestruko.

Foto galerijaFilm “Varvari” srpskog reditelja Ivana Ikića, Kairo 20. i 21. novembar 2014.

Film "Varvari" prikazan je 20. i 21. novembra 2014 u okviru Sedme panorame evropskog filma (od 19. do 29. novembra 2014) u kairskim bioskopima Galaxy i Zawaya Cinema Odeon, u prisustvu srpskog reditelja Ivana Ikića, egipatske  filmske publike, predstavnika Ambasade Srbije u Kairu, diplomatskog kora i dijaspore.

Foto galerijaStipendije Republike Srbije za egipatske i palestinske kandidate, akademska 2014/15

Povodom dodele stipendija u okviru projekta "Svet u Srbiji" egipatskoj kandidatkinji Phepy Gamil Anwar Dawod, asistentu-predavaču na Katedri za biohemiju Medicinskog fakulteta Ain Šams Univerziteta, kao i palestinskim kandidatima Bayan Asha i Fadwa Saqer, u Rezidenciji ambasadora Srbije Dragana Bisenića organizovana je svečana ceremonija 13. novembra 2014. godine.
Svečanosti su prisustvovali istaknuti vladini zvaničnici iz Ministarstva visokog obrazovanja Egipta, Ministarstvа kulture Egipta i Ambasade Palestine u Kairu, kao i istaknute ličnosti iz akademskih, kulturnih i medijskih krugova.
Projekat "Svet u Srbiji" namenjen je studentima iz država članica i država posmatrača Pokreta nesvrstanih.
Imajući u vidu višedecenijskо prijateljstvo između Srbije i Egipta kao i Srbije i Palestine, Republika Srbija poziva Egipat i Palestinu da predlože svoje nadarene mlade ljude da studiraju u Republici Srbiji, svake školske godine počev od  septembra 2010. gгodine. Više desetina egipatskih i palestinskih studenata usavršilo je svoje specijalizacije u okviru ovog programa.

Foto galerija„Ničije dete“ dobitnik „Nedelje međunarodne filmske kritike“ na Kairskom međunarodnom filmskom festivalu

Egipatsko udruženje filmskih kritičara izabralo je srpski film „Ničije dete“ reditelja Vuka Ršumovića za dobitnika nagrade Shady Abdel Salam za najbolji film, kao i gruzijski film Brides kao dobitnika nagrade Fathy Farag za najbolji umetnički doprinos, na ceremoniji održanoj 16. novembra 2014. „Nedelje međunarodne filmske kritike“ u okviru 36. Kairskog međunarodnog filmskog festivala (od 9. do 18. novembra 2014).
Ahmed Hassouna, predsednik komisije za takmičenje, pomenuo da je bilo 500 prijavljenih filmova u fazi predselekcije i da je samo sedam izabrano u užoj konkurenciji. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ambasade Srbije u Kairu, kao i Mohsen Weefy, predsednik „Hedelje međunarodne filmske kritike“ i Khamis Elkhayaty, predsednik žirija sa članovima.

Аmbasada Srbije u Kairu je pre početka Festivala pozvala sve strane misije, prijatelje srpske ambasade u Kairu i predstavnike medija da obrate pažnju na film i prisustvuju njegovoj projekciji.
U odsustvu nagrađenog reditelja, pobedničku plaketu i diplomu primila je Marija Šošić, prvi sekretar za kulturu Ambasade Srbije u Kairu.
 

Foto galerijaObeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Predstavnici Ambasade R. Srbije u Kairu, ministar savetnik mr Branko Nikolić i vojni izaslanik p.pukovnik Predrag Prlić posetili su 13. novembra vojni memorijal Komonvelta u Port Saidu. U veoma dobro održavanom delu groblja posvećenom savezničkim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu položen je venac na grob srpskog vojnika iz tog perioda.

Foto galerijaUspešan nastup srpskih umetnica Katarine Jovanović i Milene Petrović u Egiptu

U Kаiru i Aleksаndriji uspešno su održаni koncerti poznаte srpske soprаnistkinje Kаtаrine Jovаnović i pijаnistkinje Milene Petrović u orgаnizаciji Ambаsаde Srbije u Kаiru i Kаirske opere, а nа poziv аmbаsаdorа Srbije u Egiptu Drаgаnа Bisenićа. Koncert u Kаirskoj operi održаn je 16. оktobrа, а u Aleksаndrijskoj operi 18. oktobrа. Egipаtskа publikа imаlа je prilike dа čuje vrhunsko izvođenje kompozicijа Dupаrkа, Poulenkа, Donicetijа i Belinijа.  

Iste večeri nаkon koncertа u Kаiru, u Rezidenciji аmbаsаdorа je priređen prijem povodom gostovаnjа srpskih umetnicа. Prijemu su se odаzvаle brojni gosti: visoki egipаtski zvаničnici, predstаvnici diplomаtskog i vojnog korа, ugledne ličnosti iz kulturnog, političkog i jаvnog životа Egiptа kаo i srpskа dijаsporа.

Foto galerijaUčešće Srbije na Međunarodnoj konferenciji o Palestini Kairo, 12. oktobar 2014.

Delegacija Republike Srbije učestvovala je na Međunarodnoj konferenciji o Palestini održanoj u Kairu 12. oktobra 2014.

Damaćini donatorske konferencije bile su vlade Egipta i Norveške, zajedno sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Vlada Srbije učestvuje u programu rekonstrukcije Palestine i dugo vremena izražava podršku i gaji prijateljstvo prema palestinskom narodu. Kroz nekoliko projekata, posebno se podržava visoko obrazovanje palestinskih studenata u Srbiji.

Delegaciju je predvodio ambasador Srbije u Egiptu i nerezidentni ambasador Srbije u Palestini Dragan Bisenić, koji je održao nekoliko susreta sa ministrima spoljnih poslova iz regiona.

Foto galerija

 Kulturna dešavanja: Srpska sopranistkinja Katarina Jovanović i pijanistkinja Milena Petrović nastupaju u Kairu i Aleksandriji

Program: 

Četvrtak, 16. oktobar u 20:00 sati
Cairo Opera House - Small Hall 

Subota, 18. oktobar u 20:00 sati 
Alexandria Opera House “Sayed Darwish Theatre”Ambаsаdа Srbije u Kаiru nаgrаdilа nаjbolje likovne rаdove studenаtа Univerzitetа Helvаn i orgаnizovаlа izložbu povodom stogodišnjice Prvog svetskog rаtа

U okviru mаnifestаcije obeležаvаnjа 100-godišnjice Prvog svetskog rаtа, Ambаsаdа Srbije je u sаrаdnji sа Fаkultetom zа umetničko obrаzovаnje Univerzitetа Helvаn u Kаiru, orgаnizovаlа tаkmičenje zа nаjbolje studentske umetničke rаdove. Ceremonijа dodele nаgrаdа i otvаrаnjа izložbe održаnа je u nedelju 15. junа 2014. u prisustvu predstаvnikа Ministаrstvа kulture i Ministаrstvа zа visoko obrаzovаnje Egiptа, strаnih аmbаsаdа, studenаtа, učesnikа tаkmičenjа i ostаlih gostiju.
Među više od 70 učesnikа, specijаlni žiri je dodelio prvu nаgrаdu Dini Redi Mohаmed, druge nаgrаde: Hаtemu Mostаfi Ahemdu i Mohаmedu Ahmedu Rehаbu i treće nаgrаde: Sаruku Ismаilu i Mohаmedu Ahmedu Abdulаli.


Opširnije...
Vlada Republike Srbije proglasila je 15. maja 2014. godine vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije zbog opasnosti od poplava prouzrokovanih višednevnim padavinama.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije formiralo je Krizni štab, koji će koordinirati aktivnosti vezane za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva.

Kontakti Kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova:
tel: +381-66-8066-020
e-mail: kriznistab@mfa.rs


Sve diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditovane u Republici Srbiji, kao i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, obavešteni su o najneophodnijoj opremi i sredstvima koja su nadležnim organima Republike Srbije potrebna radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva i saniranja posledica poplava. Takođe, dostavljeni su im i brojevi žiro-računa koje je otvorila Vlada Republike Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova izražava zahvalnost svim stranim državama i pojedincima koji su ponudili pomoć Republici Srbiji.

Uputstva za uplatu sredstava iz inostranstva - floodrelief.gov.rs
Instrukciju za uplate deviznih sredstava na žiro-račun možete preuzeti ovde.

Uputstva za dostavljanje humanitarne pomoći – molimo sve građane koji žele humanitarnu pomoć prikupljenu u inostranstvu da dopreme za Srbiju da se obrate najbližem konzularnom predstavništvu Republike Srbije, sa popunjenim obrascem o sadržaju pošiljke, koji možete naći ovde, kako bi isti overili pre puta za RS.

* * *
Dostava humanitarne pomoći iz EU preko Republike Hrvatske

Za dopremanje humanitarnih pošiljki iz zemalja EU kroz RH preporučuje se korišćenje carinskog prelaza Bajakovo, koji je 24 časa dnevno otvoren za promet svih roba i na kojem rade sve granične inspekcijske službe.

Pošiljaocima se preporučuje da podnesu izvoznu carinsku deklaraciju u zemlji odašiljanja ili u nekoj drugoj usputnoj EU članici radi bržeg završetka procedura na granici EU.

Za robu u vrednosti do 3000 € izvozna deklaracija se može podneti u svakoj izlaznoj graničnoj carinskoj kancelariji.

OPŠTE INFORMACIJE za lakše slanje humanitarnih pošiljki:

1. Za pošiljke koje šalju humanitarne organizacije registrovane u nekoj od država članica EU

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

    humanitarne organizacije sa sedištem u nekoj od država članica EU mogu podneti izvoznu deklaraciju u matičnoj zemlji, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako deklaraciju podnose na nekoj carinskoj kancelariji u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj
    humanitarne organizacije sa sedištem u RH na izvoznoj deklaraciji moraju koristiti dodeljeni EORI broj

2. Pošiljke koje šalju ostala pravna lica iz EU

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

    izvoznu deklaraciju mogu podneti u matičnoj državi, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako pravno lice šalje humanitarnu pošiljku u svoje ime, na deklaraciji se obavezno upisuje EORI broj deklaranta,
    uz izvoznu deklaraciju prilaže se gratis račun ili izjava da se radi o gratis pošiljci humanitarne pomoći sa popisom robe.

3. Pošiljke koje šalju diplomatska predstavništva

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

    izvoznu deklaraciju mogu podneti u bilo kojoj državi članici ili u RH
    ako se deklaracija podnosi u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj
    izvoznoj deklaraciji potrebno je priložiti popis robe i potvrdu da se radi o pošiljci humanitarne pomoći, potpisanu i overenu od strane diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Srbije iz zemlje odakle se pomoć upućuje
    preporučuje se da se takve pošiljke najave iz diplomatskog predstavništava koji pošiljku šalje preko i-mejl adrese: operativno@carina.hr

4. Pošiljke koje šalju fizička lica i grupe građana

   - izvoz ovih pošiljki obavlja se uz usmeno deklarisanje robe i uz obavezno prilaganje popisa robe.

Za više informacija pogledati ovde.


Hrvatske autoceste oslobodile su plaćanja putarine vozila koja prenose humanitarnu pomoć za ugrožena područja u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.
Zbog evidencije besplatnih prolazaka, potrebno je dostaviti naziv organizacije ili ime i prezime, registarsku oznaku i tip vozila, kao i podatke o ulaznoj i izlaznoj naplatnoj rampi, na mejl: info@hac-onc.hr
Saopštenje Hrvatskih autocesta možete pogledati ovde.

* * *

Više informacija o spasilačkim naporima i najvažnijim informacijma možete naći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova: http://www.mup.gov.rs/
 Vlada Republike Srbije proglasila trodnevnu žalost povodom žrtava poplava

Povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama, Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 20. maja, proglasila je trodnevnu žalost 21, 22. i 23. maja 2014. godine.

Knjiga žalosti će biti otvorena u prostorijama Rezidencije Ambasadora Republike Srbije u četvrtak, 22. maja i nedelju, 25. maja, 2014, od 11:00 do 14:00 sati (adresa: 33, Mansour Mohamed Street - Zamalek – Cairo).Otvoren PayPal račun za žrtve poplava

Vlada Republike Srbije saopštila je da je od 18. maja moguća uplata humanitarne pomoći žrtvama poplava u Srbiji putem PayPal servisa iz 193 zemlje i regiona.
Račun pripada diplomatskom predstavništvu Srbije u Briselu, odakle se novac direktno prebacuje na račun Vlade Srbije namenjen pomoći ugroženima od poplava.
Humanitarnu pomoć, preko PayPal servisa, moguće je uplatiti na adresi:
floodrelief.gov.rs

 OTVOREN NAMENSKI RAČUN AMBASADE ZA PRIJEM FINANSIJSKE POMOĆI U CILjU OTKLANjANjA TEŠKIH POSLEDICA POPLAVA

U skladu sa instrukcijama Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i izlazeći u susret izuzetnoj spremnosti brojnih građana i organizacija da pruže pomoć Republici Srbiji u otklanjanju izuzetno teških posledica poplava, Ambasada Republike Srbije u Kairu je otvorila 20. maja namenski bankovni račun kod Alexbank.

 

Swift code: ALEX EG CXXXX

Email: Cash_newzalalek@alexbank

Alexbank new Zamalek branch

Address: 19 ismail Mohamed St. Zalamek

Account number in L.E. 163000383003
Account number in EU 163000383004.
Ambasada će svakodnevno objavljivati podatke o stanju na računu i garantuje punu transparentnost.
Sredstva sa računa će se sukcesivno prebacivati na centralni račun koji je otvorila Vlada Republike Srbije.
Ambasada Republike Srbije stoji na raspolaganju u svakom trenutku – možete nas kontaktirati telefonom ili elektronskom poštom - u cilju pružanja dodatnih informacija oko prikupljanja neophodne pomoći u cilju otklanjanja izuzetno teških posledica poplava. Pored postojećih telefona možete nas kontaktirati i na broj mobilnog telefona - 01061818418 – Marija Šošić, prvi sekretar.

Trenutno su potrebni  sledeći artikli: dušeci, jorgani,ćcbad, posteljina, kreveti na sklapanje, sredstva za higijenu  (sapun, cetkice i pasta za zube, pelene za bebe i odrasle), gumene cizme, asepsol za dezinfekciju prihvatnih centara, flaširana voda, konzervisana hrana.

 Pomoć za zbrinjavanje ugroženog stanovništva Republike Srbije


Povodom nezapamćenih elementarnih nepogoda koje su pogodile Republiku Srbiju, Vlada Republike Srbije je 15. maja 2014. godine proglasila vanrednu situaciju. Svi nadležni organi su u dvadesetčetvoročasovnom dežurstvu i pripravnosti, kako bi pomoć bila blagovremeno pružena svim ugroženim građanima.

Dežurni kontakt telefoni Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije za evakuaciju i pomoć ugroženima u poplavama na teritoriji Srbije su: +381 11/228-92-08 i +381 11/228-29-10.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u saradnji sa operatorima mobilne telefonije, Telekomom, Vipom i Telenorom, omogućilo korišćenje broja 112 za hitne intervencije.

Građani ovaj broj mogu da pozovu sa svih telefonskih aparata, čak i bez SIM kartice i korišćenjem bilo koje mreže, pri čemu je ta usluga besplatna, a broj 112 se preusmerava po pozivu na brojeve kriznog štaba.

PRUŽANjE POMOĆI UGROŽENIMA

Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je i kol-centar preko kojeg će svi koji žele da pruže pomoć u aktuelnoj vanrednoj situaciji moći da dobiju informacije o tome kako da realizuju svoju donaciju. Kol-centar će biti dostupan 24 časa, a preko njega će biti vršena i koordinacija sa drugim državnim organima. Telefoni kol-centra su: + 381 11/ 312- 07-41, + 381 11/ 312- 07-39, + 381 11/ 312- 99-39, + 381 11/ 312- 07-42, + 381 11/ 312- 06-46. Informacije se mogu dobiti i putem e-mail adrese: pomoc.vanrednasituacija@mup.gov.rs.
 
Crveni krst Srbije, takođe, vrši prihvat i raspodelu pomoći stanovništvu ugroženom poplavama, a svi koji su zainteresovani za to da pruže pomoć u vidu vode, hrane i odeće mogu da se jave na broj telefona:
+381 11/303-21-25 - lokali 217 i 215.
Brojevi telefona JP “Putevi Srbije” koji su dostupni građanima 24 časa su: +381 11/304-06-55, +381 11/304-06-66 i +381 64/861-71-17.

BROJEVI RAČUNA ZA POMOĆ

Vlada Republike Srbije otvorila je dinarski i devizni račun na koji zainteresovani mogu da uplaćuju pomoć namenjenu postradalima u poplavama.

Pomoć ugroženima može da se uplati na dinarski račun 840-3546721-89, svrha uplate: otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave.

Pomoć može da se uplati i na namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava  01-504619-100193230-000000-0000. 
             
INSTRUKCIJA ZA UPLATU U DOLARIMA

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:                      VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K:                      ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:                      BKTRUS33
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A:                      /04415465
/ACC.WITH BANK/          NBSRRSBG

FIELD 59:                        /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY)              MINISTARSTVO FINANSIJA
                                        UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:                        DETAILS OF PAYMENT

 

INSTRUKCIJA ZA UPLATU U EVRIMA

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:                      VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K:                      ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:                      DEUTDEFF
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A:                      /DE20500700100935930800
/ACC.WITH BANK/          NBSRRSBG

FIELD 59:                        /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY)              MINISTARSTVO FINANSIJA
                                        UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:                        DETAILS OF PAYMENT


 Festival kratkometražnog filma Kabila , Kairo, 4-11. maj 2014.

Na Festivalu kratkometražnog filma Kabila, održanom u Kairu od 4. do 11. maja 2014, dokumentarac reditelja Želimira Gvardiola pod naslovom “Sumnje i tajne“, proglašen je za najbolji kratkometražni dokumentarni film.
Festival je primio 484 kratkometražnih ostvarenja iz 66 različitih zemalja širom sveta.

 Koncerti srpskog pijaniste u Kairu i Aleksandriji

Kairo od 14. do 16. aprila 2014.
Srpski pijanista Hrvoje Ivović izveo je pred uvaženom egipatskom publikom dva uspešna koncerta: prvi u Aleksandrijskoj operi "Sayed Darwish Theatre" - 14. aprila 2014. i drugi u Kairskoj operi „Gomhouria Theatre“ - 16. aprila 2014. Na programu su bile kompozicije Baha, Vivaldija, Petrija, Hajdna, Lista, Rahmanjina i Vasilijа Mokranjcа.
Hrvoje Ivović je završio FMU u Beogradu u klasi prof. Maje Rajković, a masterske studije završio je prošle godine u Frajburgu u klasi profesorke Elize Kolodin. Dobitnik je brojnih priznanja, a nastupao je u Srbiji, regionu i evropskim gradovima.
Koncerti su održani u okviru „Srpskog prolećnog festivala klavirske muzike“ u organizaciji srpske Ambasade i Kairske i Aleksandrijske opere.Prijem u Rezidenciji - Srpski prolećni festival klavirske muzike Kairo, 13. april 2014.

Povodom otvaranja Srpskog prolećnog festivala klavirske muzike, ambasador Dragan Bisenić priredio je u Rezidenciјi na Zameleku prijem kome su se odazvali visoki zvaničnici Egipta, članovi diplomatskog kora, predstavnici intelektualnih, političkih, poslovnih, medijskih i umetničkih krugova, kao i srpske zajednice u Kairu.
Pijanista Hrvoje Ivović je u Rezidenciji izveo nekoliko kompozicija i pozvao uvažene goste da posete predstojeće koncerte u Aleksandriji i Kairu.
Pored izvođenja pijaniste, publika je tokom prijema imala prilike da čuje i klavirskа izvođenjа dve talentovane devojčice, Milene i Milice, koje su izvele svoj kratki repertoar i bile nagrađene velikim aplauzom prisutnih.Kulturna dešavanja: Srpski pijanista Hrvoje Ivović nastupa u Kairu i Aleksandriji

Program: 
Ponedeljak 14. april u 20:00 sati
Aleksandrija, Sayed Darwish Theatre (Alexandria Opera House)  

Sreda, 16. april u 20:00 sati 
Kairo, Gomhouria Theatre (Cairo Opera House)
 Ambasada potpisala MoR sa Egipatskim savetom za celoviti razvoj

Kairo, 1. april 2014 - U ime Ambasade RS u Kairu, ambasador Dragan Bisenić potpisao je 2. aprila 2014. Memorandum o razumevanju sa Egipatskim savetom za celoviti razvoj (Egyptian Council for sustainable development).
Osnovni cilj saradnje jeste uključivanje Ambasade RS u aktivnosti koje ima ova organizacija, a koju čine istaknuti egipatski privrednici, predstavnici međunarodnih kompanija i strana diplomatska konzularna predstavništva.
Pre potpisivanja MoR, ambasadu RS posetila je delegacija Saveta na čelu sa predsednikom, Motazom Raslanom, izvršnom direktorkom Rašom Kamal i članovima uprave, Saidom i Omarom El Derinijem i u razgovoru sa ambasadorom predstavila ciljeve Saveta, izrazivši zadovoljstvo zbog odluke Ambasade RS da se uključi u rad asocijacije. 


 Sastanak sa vlasnicima Bukhamssen grupe

Kairo, 31. mart -  Ambasador Srbije Dragan Bisenić sreo sa sa vlasnikom Bukhamsee grupe, Jawadom Bukhamseenom i njegovim sinom and generalnim direktorom kompanije, Emadom Bukhamseenom.
Tokom sastanka, vlasnici kompanije upoznali su ambasadora Bisenića o sadasnjim aktivnostima kompanija u Srbiji i njenim budućim planovima.
Bukhamseen grupa je jedna od vodećih kompanija u arapskom svetu, rangirana na 8. mesto među najbogatijim kompanijama sa procenjenim kapitalom od 8 milijardi dolara.Učešće Ambasade na „Međunarodnom danu“ Fakulteta za umetničko obrazovanje Helvan Univerziteta, Kairo, 18. mart 2014.

Ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić je sa predstavnicima Ambasade Republike Srbije učestvovao u utorak, 18. marta na „Međunarodnom danu“ Fakulteta za umetničko obrazovanje Helvan Univerziteta, u sklopu višegodišnje saradnje koja postoji između Ambasade i Univerziteta i angažovanja u pravcu zbližavanje studenata dve zemlje.
Ambasador Dragan Bisenić je čestitao rektoru Univerziteta prof. dr Jaseru Sakru, dekanu Fakulteta za umetničko obrazovanje prof. dr Mohamedu Ešaku i prodekanu prof. dr Bilalu Makledu na odlično organizovanoj manifestaciji i pozvao studente da uzmu učešće na konkursu za izbor najboljih umetničkih radova koje u maju 2014. organizuje Ambasada u saradnji sa Fakultetom za umetničko obrazovanje.
Srpski izložbeni štand izazvao je veliko interesovanje studenata i drugih posetilaca.
Na manifestaciji su učestvovale diplomatske misije i univerziteti/instituti: Indije, Kine, Nemačke, Palestine, Kuvajta i Sultanata OmanUručena donacija dečijem obdaništu na Mukatamu

Ambasador Srbije u Kairu Dragan Bisenić zajedno sa predstavnicima Ambasade Republike Srbije uručili su u petak, 14. marta 2014. donaciju dečijem obdaništu „Sveti Simeon“ – koje deluje u okviru Fondacije Majke Megi Gobran, u kairskom naselju Mokatam. Donaciju je obezbedili Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i srpska kompanija prehrambene industrije „IMLEK“ iz Beograda.
Ambasador Srbije tom prilikom je istakao da je ta donacija skromna podrška naporima koji se čine na unapređenju uslova života i školovanja dece u ovom delu Kaira i izrazio nadu da će deca koja posećuju ovo obdanište biti dobri đaci i uspešni članovi društva.
U susretu sa vaspitačima i decom, predstavnici Ambasade upoznali su se sa uslovima rada i funkcionisanjem ove ustanove, a zatim prisustvovali predstavljanju dečijih obrazovnih aktivnosti.„Sakia postavka kulturnih dobara“ - učešće Ambasade Republike Srbije El Sawy Culturewheel, Kairo, 27/02/2014

Tokom manifestacije „Sakia postavka kulturnih dobara“, koja je održana u Kairu 27. februara 2014. u kulturnom centru El Sawy Culturewheel, Ambasada Republike Srbije je predstavila film "Jednо putоvanje-milion utisaka", pripremila prigodna nacionalna jela koja su posetioci degustirali; istovremeno je predstavila turističke publikacije, fotografije i dokumentaciju u vezi sa: srpskim nasleđem koje se nalazi na Uneskovoj Listi svetske kulturne baštine (Gamzigrad-Romulijana, Srednjovekovni manastiri na Kosovu i Metohiji, Stari Ras i Sopoćani, Studenica), dobitnikom Nobelove nagrade za književnost Ivom Andrićem i reformatorom srpskog jezika Vukom Karadžićem; svetski poznatim naučnicima: Nikolom Teslom, Mihajlom Pupinom, Milutinom Milankovićem i Milevom Marić; publikacije u vezi sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem kao i Fudbalskim savezom Srbije.Dan državnosti i dan vojske Republike Srbije – 15. Februar

Ambasador Republike Srbije u Kairu Dragan Bisenić i potpukovnik Predrag Prlić bili su domaćini prijema povodom Dana državnosti i dana Vojske Republike Srbije, priređenog 16. februara 2014. u hotelu Meriot u Kairu. Prijemu se odazvalo više od 480 gostiju. Među njima prisutni su bili visoki zvaničnici vladinih institucija, generali egipatske armije i policije, predstavnici MIP Egipta, izaslanik velikog muftije Egipta, predstavnici Grčke i Kopstke pravoslavne crkve, strane diplomate, istaknute ličnosti iz akademskih, političkih, privrednih, kulturnih i medijskih krugova, kao i predstavnici srpske zajednice u Kairu.

Nakon intoniranja srpske i egipatske nacionalne himne, ambasador Dragan Bisenić je istako da Dan državnosti i dan Vojske Republike Srbije - 15. februar, simbolizuje preporod srpske države i obeležava dva značajna datuma iz novije nacionalne istorije: u Orašcu je na ovaj dan 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak protiv Otomanske imperije, a istoga dana 1835. godine, Skupština u Kragujevcu je usvojila i proglasila Sretenjski ustav. Podvukao je da su dve zemlje tokom cele istorije imale odlične i prijateljske diplomatske odnose i da Srbija podržava mapu puta Egipta.

U okviru ceremenije, priređeno je i nekoliko drugih manifestacija: izložba slika pod nazivom „Srbija na otvorenom“ profesora dr Ibrahima Ghazale, video predstavljanje kulturnog i prirodnog nasleđa Republike Srbije kao i koncert kvarteta profesora dr Vaela Sedkija i studenata sa Fakulteta muzičkog obrazovanja Helvan univerziteta u okviru tradicionalne saradnje Ambasade Srbije i ovog univerziteta.

 Ministar kulture Mohamed Saber Arab otvorio izložbu slika posvećenu Srbiji

Egipatski ministar kulture, Dr Mohamed Saber Al Arab i ambasador Republike Srbije Dragan Bisenić, otvorili su u utorak, 18. februara izložbu istaknutog egipatskog slikara Ibrahim Gazale ''Srbija na otvorenom'' u Egipatskom centru za međunarodnu saradnju u ulici Šagaret El Dor na Zamaleku.

Na otvaranju izložbe bili su prisutne brojne ličnosti iz sveta umetnosti, javne ličnosti i pripadnici diplomatskog kora. Pored ostalih tu su bili veliki egipatski slikar Džordž Baguri, prvi podsekretar za međunarodnu saradnju dr Kamelia Sobhi,: Mohamed Abu Saada, Šef  kabineta ministra kulture, Dr. Salah El-Meligi, direktor Kulturnog fonda za razvoj i Dr. Hamdi Abu Al-Maati...

Na izložbi je  izloženo 35 slika , kojesu nastale  za vreme boravka Ibrahima Gazale u Srbiji tokom prošlog leta. Tema izložbe je život i priroda u Srbiji.
Izložba će biti otvorena do kraja meseca. Predsednik Egipta Nj. E. Adli Mansur čestitao Nacionalni praznik Republike Srbije, 15/02/2014

Predsednik Egipta Nj. E. Adli Mansour delegirao je predstavnika Predsedničkog protokola Nj.E. Karima el-Divanija radi uručenja čestitki povodom Nacionalnog praznika Srbije u Ambasadi Republike Srbije u Kairu, 15. februara 2014.
Tokom susreta dve strane su podvukle postojanje odličnih diplomatskih odnosa i naglasile značaj daljeg jačanja bilateralnih trgovinskih i ekonomskih veza.
Sastanku su prisustvovali ministar savetnik Miroslav Mitrović, izaslanik odbrane potpukovnik Predrag Prlić i prvi sekretar Marija Šošić.

 Izložba slika "Srbija na otvorenom"

Maestralne slike istaknutog egipatskog umetnika profesora dr Ibrahima Ghazale prikazuju kako se mentalne slike preobražavaju u 25 prelepih pejsaža pod nazivom "Srbija na otvorenom." Otvaranje izložbe pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Arapske Republike Egipta i Ambasade Republike Srbije u Kairu, održaće se u utorak, 18. februara 2014. u 18 časova u Egipatskom centru za međunarodnu kulturnu saradnju, 11 Šagaret el dor, Zamalek, Kairo.


 Obaveštenje za dijasporu – pokretanje servisa za brze odgovore

Obaveštavamo naše građane da je Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala Servis za brze odgovore, sa namerom da pruži pomoć u procesu dobijanja odgovora na pitanja dijaspore i Srba u regionu, koja su u nadležnosti državnih organa (lična dokumenta, državljansvo, statusna pitanja, pitanje svojine, dopunske škole i druga prosvetna pitanja). Vaša pitanja možete postaviti elektronskim putem (sajt Kancelarije: www.dijaspora.gov.rs), putem telefona (broj: +381 11 3202 937) i ličnim dostavljanjem u prijemno odeljenje brzih odgovora: Beograd, Vasina 20, radnim danom od 09:00 do 16:00 sati.Glasanje državljana Republike Srbije u Ambasadi Republike Srbije u Kairu na predstojećim parlamentarnim izborima raspisanim za 16. mart 2014. godine

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (22. februara 2014. godine), odnosno najkasnije do 17. februara 2014. godine, podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Zahtev se može podneti Ambasadi Republike Srbije u Kairu, 33 Mansour Mohamed, Zamalek, Cairo (tel. +202 2735-4061; +202 2735-4061 faks +202 2735-3913) svakog radnog dana od 9 do 16 sati.

Zahtev se podnosi na propisanom formularu i uz njega se prilaže kopija pasoša, lične karte ili vozačke dozvole Republike Srbije.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Birači koji imaju boravište u inostranstvu takođe mogu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podnesu opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave – www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.
Više informacija možete naći na web sajtovima Republičke izborne komisije (www.rik.parlament.gov.rs) i Ministarstva pravde i državne uprave (www.mpravde.gov.rs).
Obrasce Zahteva za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji i Zahteva za upis u Birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti sa stranice http://www.mfa.rs/sr/index.php/republika-srbija/izbori2014?lang=cyr

 Srpski film “Odumiranje” reditelja Miloša Pušića osvojio prvu nagradu na Luksorskom festivalu evropskih i egipatskih filmova

Na Luksorskom festivalu evropskih i egipatskih filmova, održanom od 19. do 25. januara 2014, prvu nagradu za najbolji igrani film „Gold Djed Pillar“, osvojio je film „Odumiranje“ srpskog režisera Miloša Pušića. 
Žiri je na ceremoniji istakao da festival Pušiću dodeljuje priznaje za "briljantnu fotografiju i sposobnost da izrazi unutrašnji ljudski konflikt čoveka u potrazi za svojim snom."

Luksorski filmski festival zaključio je svoje aktivnosti 25. januara 2014. na svečanosti održanoj u prelepom hramu Karnak. Srebrni “Silver Djed Pillar” otišao je grčkom filmu “The Enemy Within” u režiji Jorgosa Tsemberopoulosa dok je gruzijski film "In Bloom,” u režiji Nane Ekvtimišvili, osvojio “Bronze Djed Pillar.”
 SRBIJA OTPOČELA PREGOVORE O PRISTUPANjU EVROPSKOJ UNIJI Brisel, 21. januar 2014.

Republika Srbija je otpočela pristupne pregovore sa Evropskom unijom na Prvoj međuvladinoj konferenciji Srbija - EU, održanoj 21. januara, 2014 u Briselu.
Za pregovaračkim stolom su, sa jedne strane, bili predstavnici Evropske komisije i države članice koja predsedava Savetom EU dok s druge, delegacija Srbije-zemlje kandidata. Predsedavajući je bio grčki ministar inostranih poslova Evangelos Venizelos, dok je ispred Evropske komisije prisustvovao Štefan File, komesar za proširenje. Državnu delegaciju Srbije činili su premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar za evropske integracije Branko Ružić, šef pregovaračkog tima dr Tanja Miščević


Opširnije...
Ambasador Dragan Bisenic u Omanu - Otvaranje nove poslovne zgrade "Energoprojekt - ENTEL"

Prodor “Energoprojekta” u Persijskom  zalivu  -  Otvorena nova poslovna zgrada u Omanu


Muskat - Kompanija Energoprojekt – Entel otvorila je svoju novosagrađenu poslovnu zgradu u glavnom gradu Omana – Muskatu. Ovo je nastavak uspešnog rada i poslovanja ove istaknute srpske kompanije u zemljama Persijskog zaliva koja radi širom regiona – od Katara, UAE do Saudijske Arabije.  Na poslovima u Omanu gde Kompanija  posluje već 42 godine, prošle godine ostvaren je prihod od preko 4 miliona evra, a  Kompanija zapošljava oko 100 radnika.
Novu zgradu otvorio je direktor predstavništva Energoprojekta u Omanu Milan Maksimović. Svečanosti su, pored domaćih poslovnih partnera i predstavnika vlasti,  prisustvovali generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanovic, izvršni direktor Mladen Simović, ambasador Srbije u Omanu Dragan Bisenić i radnici kompanije.Ambasador Srbije Dragan Bisenić posetio guvernorat Fajum

Ambasador Srbije Dragan Bisenić u okviru posete regionu Fajuma, prisustvovao je manifestaciji u hramu Kasr Karun u čast zimske ravnodnevnice na kojoj su učestvovali i ministar turizma Egipta, Hišam Zazu i ministar za antikvitete Ibrahim Saed.
Ambasador Bisenić je rekao da njegovo priustvo služi promivisanju i afirmaciji istorijskih i kulturnih znamenitosti  regiona koje treba da se nađu na turističkoj mapi i nastojanju da se još više afirmišu kapacitetu egipatskog turizma.  

Ambasador Dragan Bisenić sa ministrima turizma Hišamom Zazuom i antikviteta Ibrahimom SaedomAmbasador Srbije Dragan Bisenić na konferenciji „Demokratija, građani i učešće omladine“

Ambasador Dragan Bisenić sa ministrom za upravu dr Hani Mahmoudom

Ambasador Srbije Dragan Bisenić učestvovao je 19. decembra na konferenciji „Demokratija, građani i učešće omladine“ u okviru evromediteranskog programa EU koju je organizovalo Ministarstvo omladine Egipta.
Tokom konferencije ambasador Dragan Bisenić se sreo i razgovarao sa ministrom omladine Khaled Abdul Azizom, ministrom za upravu Hani Mahmudom i guvernerom Južnog Sinaja, generalom Khaledom Foudom.

Ambasador Dragan Bisenić sa guvernerom Južnog Sinaja, generalom Khaledom FoudomAMBASADOR DRAGAN BISENIĆ PREDAO AKREDITIVE PREDSEDNIKU DRŽAVE PALESTINE Nj.E. MAHMUDU ABASU

Ambasador Republike Srbije u Arapskoj Republici Egipat Nj.E. Dragan Bisenić, istovremeno akreditovan na nerezidencijalnoj osnovi kao ambasador Republike Srbije u Državi Palestini, predao je akreditive predsedniku Države Palestine Nj.E. Mahmudu Abasu, na svečanoj ceremoniji održanoj u Kairu, 11. novembra 2013. 


Opširnije...
Srpska slikarka Tanja Đokić učestvuje na 6. Međunarodnom slikarskom simpozijumu u Luksoru, od 1. do 14. decembra 2013.

Umetnici iz Egipta i iz celog sveta imaće na Simpozijumu u Luksoru priliku da se upoznaju sa drevnom egipatskom civilizacijom i umetničkim stilovima, kao i da  jačaju multikulturalno povezivanje i međucivilizacijski dijalog.Europski humanitarni božićni bazar u Kairu

Tradicionalni Europski humanitarni božićni bazar održan je u Kairu, 30. novembra 2013. Na ovoj manifestaciji svake godine učestvuje veliki broj europskih država, uključujući Srbiju.
Na bazaru su predstavljeni proizvodi i običaji specifični za svaku zemlju. Posetioci su mogli da kupe različite proizvode i da probaju hranu i osvežavajuća pića na standovima. Ambasada Republike Srbije u Kairu je ove godine predstavila srpska tradicionalna jela i pića, kao i informativne materijale o Srbiji.
Sakupljeni prihod namenjen je raznim humanitarnim organizacijama u Egiptu, posebno onim za brigu o deci, ženama i starijim osobama.Poseta Sudanu ambasadora Dragana Bisenića

Ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić, akreditovan na narezidencijalnoj osnovi u Sudanu, posetio je Kartum od 26 – 29. novembra 2013.
Tokom boravka, ambasador se sreo sa više visokih zvaničnika sudanskog Ministarstva inostranih poslova.
U razgovoru sa direktorom Odeljenja za evropske poslove, ambasadorom Abdelmoneim O. Ebeid, potvrđena je dobra saradnja i prijateljstvo između dve zemlje. Ambasador Srbije je sagoviorniku predstavio najnoviji razvoj u Srbiji I region, process integracija Srbije u EU i pregovore Beograda i Prištine pod okriljem EU.  Ambasador Bisenić je izrazio zahvalnost Sudanu zbog podrške teritorijalne celovitosti Srbije.
Sa svoje strane, potvrdio je još jednom sudansku podršku principima jedinstve i teritorijalnog integriteta i predstavio najnoviji razvoj u razvoju mirovnih pregovora između Sudana i Južnog Sudana. 
Tokom boravka, ambassador Bisenić se sreo i sa ambasadorima Bilal Gasamalla Siddigom i Mohamed Abdelaal Harounom.    Film "Krugovi" učestvovao na kairskom filmskom festivalu „Šesta panorama evropskog filma”, od 27. novembra do 7. decembra 2013

Filmska publika imala je priliku da na kairskom filmskom festivalu “Šesta panorama europskog filma”, održanom od 27. novembra do 7. decembra 2013, pogleda dramski film "Krugovi" u režiji Srdana Golubovića.
Tokom festivala film je prikazan nekoliko puta, u tri bioskopa: Plaza Movie Theatre - Sheikh Zayed, Odeon - central Cairo i Galaxy - Manial. Završnom prikazivanju filma prisustvovali su predstavnici Ambasade Republike Srbije u Kairu, predstavnici Međunarodnog filmskog festivala Misr, ličnosti iz ovdašnjih akademskih krugova, veliki broj studenata i novinara kao i srpska zajednica koja živi u Egiptu


Opširnije...
Skup „Prvog internacionalnog kluba“ u Rezidenciji Ambasadora R.Srbije, Kairo, 25.11.2013.

U rezidenciji Ambasadora Republike Srbije u Kairu organizovan he 25. novembra  2013. prijem za članice „Prvog internacionalnog kluba“. Gospođa Milica Vasiljević-Bisenić, supruga srpskog ambasadora, bila je domaćin skupa.
Uvaženim gošćama obratila se gospođa Milica Vasiljević-Bisenić, NJ.E. ambasador Dragan Bisenić kao i poznata egipatska spisateljica i novinarka gospođa Mai Khaled, autorka romana „Egipat u Srbiji“.
Program skupa takođe je obuhvatio emitovanje dokumentarne prezentacije Turističke organizacije Srbije i muzike iz filma „Zona Zamfirova“. Na trpezi su bila poslužena tradicionalna srpska jela.
Prijemu su se u velikom broju odazvale supruge stranih ambasadora kao i dame afirmisane u oblastima umetnosti, književnosti i medija u EgiptuMinistar kulture Egipta Muhamed Saber Arab posetio je izložbu Ambasade Srbije na Samaa festivalu

 

 

 

Ambasada Republike Srbije je sa srpskom zajednicom koja živi u Kairu učestvovala na Međunarodnom Samaa festivalu koji se održava na Citadeli Salah El-Din u Kairu, od 16. do 21. novembra 2013. Tokom manifestacije Ambasada je predstavila: slike sa motivima srpskih pejsaža uvaženog egipatskog profesora Ibrahima Ghazale; dokumentaciju u vezi sa: srpskim nasleđem koje se nalazi na Uneskovoj Listi svetske kulturne baštine (Gamzigrad-Romulijana, Srednjovekovni manastiri na Kosovu i Metohiji, Stari Ras i Sopoćani, Studenica), dobitnikom Nobelove nagrade za književnost Ivom Andrićem i reformatorom srpskog jezika Vukom Karadžićem; svetski poznatim naučnicima: Nikolom Teslom, Mihajlom Pupinom, Milutinom Milankovićem i Milevom Marić; publikacije u vezi sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem kao i Fudbalskim savezom Srbije. Deca srpskih diplomata i dijaspore su tokom festivala nosila narodnu nošnju. Predstavljanje srpskog kulturnog, civilazacijskog i folklornog nasleđa privuklo je veliku pažnju predstavnika medija i brojnih posetilaca.
 

Samaa festival, međunarodna kulturna manifestacija posvećena verskoj i duhovnoj muzici, počeo je 16. novembra 2013. na Citadeli Salah El-Din, srednjevekovnom islamskom utvrđenju u Kairu. Organizatori festivala su Kulturni fond za razvoj i Ministarstvo antikviteta Egipta. Samaa Festival, koji kombinuje versko i kulturno nasleđe širom sveta kroz učešće Egipta i stranih zemalja širom sveta, održava se pod sloganom „Poruka mira“. Festival će trajati do 21. novembra 2013.Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu,  predstavnici Ambasade Republike Srbije u Kairu, Miroslav Mitrović, ministar savetnik i potpukovnik Predrag Prlić, izaslanik odbrane, posetili su u utorak 12. novembra 2013. godine Ratno memorijalno groblje Hadra u Aleksandriji (Alexandria War Memorial Cemetery- Hadra) i položili venac u spomen sprskim vojnicima sahranjenim na tlu Egipta.

 Strateško partnerstvo nove avio-kompaniju “Er Srbija” i “Etihad”

Vicepremijer Republike Srbije Aleksandar Vučić i prvi čovek avio-kompanije “Etihad” Džejms Hogan potpisali su 1. avgusta 2013. u Beogradu Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je Srbija dobila novu avio-kompaniju “Er Srbija”, a “Etihad” postao vlasnik 49 odsto srpskog avio-prevoznika “Jat ervejza“.

Nacionalna avio-kompanija Srbije sada ima novo ime, umesto “Jat ervejz”, zvaće se “Air Serbia” (“Er Srbija”).....


Opširnije...
Savet Ambasada za turiste iz Srbije

Ambasada savetuje turiste iz Srbije koji se nalaze u Egiptu da nastave sa godišnjim odmorom do isteka aranžmana, ali bi bilo preporučljivo ne napuštati hotelske komplekse.

Ostaju i dalje saveti o potrebi izbegavanja snimanja kamerom-aparatom, ne koristiti mobilne telefone na javnim mestima i izbegavati okupljanja i velike skupove na trgovima i ulicama, posebno petkom u popodnevnim satima. Osobe ženskog pola bi trebalo da budu u pratnju muškarca.

Noćni izlasci nisu preporučljivi zbog mogućih rizika.

Detaljnije instrukcije pogledati na veb-sajtu Ministarstva spoljnih poslova: http://mfa.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/11323-saveti-za-egipat?lang=cyr

U slučaju hitnih slučajeva uvek se možete obratiti Ambasadi Srbije u Kairu na telefone: +2022736-5494, +2022735-4061INTERVJU PREDSEDNIKA TOMISLAVA NIKOLIĆA ZA UTICAJNI EGIPATSKI LIST „AL AHRAM“, BEOGRAD 4. MART 2013.

INTERVJU PREDSEDNIKA TOMISLAVA NIKOLIĆA ZA UTICAJNI EGIPATSKI LIST „AL AHRAM“, BEOGRAD 4. MART 2013.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je Egipat i druge države da uvaže razloge Srbije protiv priznanja nezavisnosti Kosova i poručio da Srbija ima plan za rešavanje kosovskog problema....


Opširnije...
GOSPOĐA MERVET ZAKI HASAN ODLIKOVANA ORDENOM SRPSKE ZASTAVE

GOSPOĐA MERVET ZAKI HASAN ODLIKOVANA ORDENOM SRPSKE ZASTAVE

25. februar 2013.

Ambasador Srbije u Kairu Dragan Bisenić je uručio gospođi Mervet Zaki Hasan Orden srpske zastave, kojim je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odlikuje za dugogodišnju posvećenost u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Egipta.Dan državnosti i dan Vojske Republike Srbije - 15. februar.

Dan državnosti i dan Vojske Republike Srbije - 15. februar.

Dan državnosti i dan Vojske Republike Srbije - 15. februar, simbolizuje preporod srpske države i obeležava dva značajna datuma iz novije nacionalne istorije: u Orašcu je na ovaj dan 1804. godine, podignut Prvi srpski ustanak protiv Otomanske imperije, a istoga dana 1835. godine, Skupština u Kragujevcu je usvojila i proglasila Sretenjski ustav.


Opširnije...
Vesti
Učešće Ambasade Republike Srbije na humanitarnom Evropskom bazaru 2018 u Kairu
Sajam naoružanja i vojne opreme "EDEX 2018" u Kairu
Zvanična poseta NJ.E. S. Šukrija R. Srbiji 27-28 novembar
Delegacija na čelu sa srpskim poslanika Draganom Markovićem Palma posetila je Hurgadu
OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE KOJI SU ROĐENI NA TERITORIJI BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ
Polaganje venca povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Nova otkrića egipatske arheološke misije u drevnoj nekropoli Sakara
Svetski omladinski forum - Šarm El-Šeik 2018
Delegacija Guvernije Crveno more u poseti R. Srbiji
Godišnjica obeležavanja savezničke pobede nad silama Osovine
Intervju ambasadora Republike Srbije Jugoslava LJ. Vukadinovića za egipatski diplomatski magazin „ Diplomatija“
Poseta ministra Ivice Dačića Asvanu
Obeležavanje 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta
Skup žena članica Woman Association of Cairo u Ambasadi Republike Srbije
Dvodnevna radna poseta GS MSP V. Odalovića Ambasadi RS u Kairu
Veliki Imam Al-Azhara, dr Ahmed Al-Tajeb primio ambasadora R. Srbije u Kairu
Sastanak sa novopostavljenim Chairmanom Fabrike Kader u Kairu
Susret PPV i MSP I. Dačića i guvernera Guvernije Crveno more gen.maj. Ahmed Abdulaha
Obeležavanje 110 godina diplomatskih odnosa dve prijateljske zemlje
Ambasada Srbije organizovala izložbu pod nazivom “Modernizam“
Izložba fotografija Saše Vatkovića u Kairu
Susret ambasadora u Kairu
Srpski vaterpolo treneri uspešni u Egiptu i Saudijskoj Arabiji
Predsedavajući SAMA Group u Kairu imao sastanak sa ambasadorom R. Srbije
Ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović je zajedno sa ambasadorima Norveške i Singapura učestvovao na Egipatsko-evropskom biznis forumu u Kairu 8. maja.
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom , 09.05.2018
Guverner regije Crvenog mora i ambasador Republike Srbije- bratimljenje Hurgade i Jagodine
Balet „La Bayadere“ u Kairskoj operi
Mis sveta eko 2018
Gran-pri za dokumentarac „Isti“ u Egiptu
Ambasador sa egipatskim ministrom turizma
Poseta dir. "FAP Korporacije a.d. Priboj" Egiptu
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore
Ceremonija predaje akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije u AR Egiptu , Jugoslava Vukadinovića, Predsedniku Arapske Republike Egipta Nj.E. Abdel-Fattah Al-Sisiju 22.februara 2018.
Njegovo blaženstvo Poglavar i Partrijarh Aleksandrijski i cele Afrike. Teodoros II, organizovao skup ambasadora hrišćanskih pravoslavnih zemalja akreditovanih u Egiptu uz prisustvo ministra za antikvitete dr. Kaleda El Enaija
Ministar antikviteta dr. Khaled El Enani sastao se sa ambasadorom Republike Srbije
Ambasador Republike Srbije na otvaranju Tel-Basta muzeja u Egiptu
Lični izaslanik predsednika Sisija u Ambasadi Srbije
Dan državnosti 2018. i Dan vojske Srbije
Obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu
OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U R. SRBIJU ZA DRŽAVLJANE R. INDONEZIJE
OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU SPORAZUMA O MEĐUSOBNOM UKIDANJU VIZA IZMEĐU VLADE R. SRBIJE I VLADE KRALJEVINE TAJLAND ZA NOSIOCE DPI I SPI
Intervju amb. D.Bisenića Prvom programu egipatske TV
Egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi susreo se na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.
OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ZA NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA REPUBLIKE INDIJE
OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PASOŠA KIRGISKE REPUBLIKE
Vlada Republike Srbije je donela Odluku o proglašenju „Dana prijateljstva“ sa narodima Afrike
OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U R. SRBIJU ZA DRŽAVLJANE R. PERU
Susret PPV i MIP RS Dačića sa kandidatom za GS Uneska M. Hatab
Obeležavanje Dana pobede
Javni međunarodni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Četvrta izložba radova studenata Helvan univerziteta
Predsednički izbori u Srbiji 2017.
Uručen orden Generalnom sekretaru Arapske lige Ahmed Abul Gejtu
OBAVEŠTENJE O STUPANJU NA SNAGU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I NARODNE REPUBLIKE KINE O UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA DVE ZEMLJE
Predaja poklona predsednika Srbije egipatskom Patrijarhu, NJ.S. Tavadrosu II
Učešće Ambasade Srbije na dobrotvornom Evropskom bazaru 2016.
Obeležavanje Dana primirja u Velikom ratu u rezidenciji ambasadora
BICIKLISTIČKA TRKA U FAJUMU – UČEŠĆE AMBASADE
Saradnja Ambasade RS u Kairu i „Aleks banke“
Novi Sporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu-Нови Споразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
Novi Sporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Ambasador R. Srbije Dragan Bisenić primio je generalnog sekretara Arapske lige NJ.E. Ahmed Aboul Geith-a.
Ambasador Srbije Dragan Bisenić susreo se sa egipatskim ministrom lokalnog razvoja NJ. E. Zaki Badr-om.
Dobrotvorna izložba u rezidenciji Ambasadora R. Srbije
Treća izložba studentskih radova na Helvan univerzitetu u Kairu
OBELEŽEN DAN POBEDE
Manifestacija “International Day“ – učešće Ambasade
O B A V E Š T E NJ E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Z A H T E V ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Z A H T E V ZA UPIS U JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK U REPUBLICI SRBIJI
Otvorena knjiga žalosti u Ambasadi
Čestitke PR ARE Al Sisija povodom državnog praznika R. Srbije
Nastup Beogradske filharmonije u Muskatu
Ambasada Srbije učestvovala na Evropskom božićnom bazaru 2015
Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO? (Zašto Kosovo nije podobno da bude član UNESKA?)
Egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi susreo se na marginama Sedamdesetog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.
PRVI POTPREDSEDNIK VLADE SRBIJE I MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ U EGIPTU
Kairo: Obeležavanje sedamdesetogodišnjice završetka Drugog svetskog rata
Ambasada Srbije na „Međunarodnom karnevalu hrane: so i hleb“ 26/04/2015
Koncerti pijaniste Ivana Bašića u Kairu i Aleksandriji 16-17. april 2015.
Ambasador Srbije Dragan Bisenić predvodio delegaciju Srbije na EEDC u Šarm al Šeiku
Ambasada Srbije u Kairu organizovala izložbu i nagradila najbolje likovne radove studenata Univerziteta Helvan, 15/03/2015
Ministar odbrane Bratislav Gašić u Kairu
„Sakia postavka kulturnih dobara“ - učešće Ambasade Republike Srbije, El Sawy Culturewheel, Kairo, 26/02/2015
Obeležavanje Nacionalnog praznika Republike Srbije: koncerti pijanistkinje Lenke Petrović u Kairu i Aleksandriji 8-9/2/ 2015.
Kulturna dešavanja: Srpska pijanistkinja Lenka Petrović nastupa u Kairu i Aleksandriji
Ceremonija uručenja slika Aleksbanci 29/01/2015
Intervju ambasadora Srbije Dragana Bisenića centralnoj egipatskoj Nile TV
Ambasador Srbije Dragan Bisenić posetio je pokrajinu Fajum
Priznanje za ambasadora Srbije Dragana Bisenića
Ambasada Srbije na humanitarnom bazaru
Film “Varvari” srpskog reditelja Ivana Ikića, Kairo 20. i 21. novembar 2014.
Stipendije Republike Srbije za egipatske i palestinske kandidate, akademska 2014/15
„Ničije dete“ dobitnik „Nedelje međunarodne filmske kritike“ na Kairskom međunarodnom filmskom festivalu
Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Uspešan nastup srpskih umetnica Katarine Jovanović i Milene Petrović u Egiptu
Učešće Srbije na Međunarodnoj konferenciji o Palestini Kairo, 12. oktobar 2014.
Kulturna dešavanja: Srpska sopranistkinja Katarina Jovanović i pijanistkinja Milena Petrović nastupaju u Kairu i Aleksandriji
Ambаsаdа Srbije u Kаiru nаgrаdilа nаjbolje likovne rаdove studenаtа Univerzitetа Helvаn i orgаnizovаlа izložbu povodom stogodišnjice Prvog svetskog rаtа
Vlada Republike Srbije proglasila je 15. maja 2014. godine vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije zbog opasnosti od poplava prouzrokovanih višednevnim padavinama.
Vlada Republike Srbije proglasila trodnevnu žalost povodom žrtava poplava
Otvoren PayPal račun za žrtve poplava
OTVOREN NAMENSKI RAČUN AMBASADE ZA PRIJEM FINANSIJSKE POMOĆI U CILjU OTKLANjANjA TEŠKIH POSLEDICA POPLAVA
Pomoć za zbrinjavanje ugroženog stanovništva Republike Srbije
Festival kratkometražnog filma Kabila , Kairo, 4-11. maj 2014.
Koncerti srpskog pijaniste u Kairu i Aleksandriji
Prijem u Rezidenciji - Srpski prolećni festival klavirske muzike Kairo, 13. april 2014.
Kulturna dešavanja: Srpski pijanista Hrvoje Ivović nastupa u Kairu i Aleksandriji
Ambasada potpisala MoR sa Egipatskim savetom za celoviti razvoj
Sastanak sa vlasnicima Bukhamssen grupe
Učešće Ambasade na „Međunarodnom danu“ Fakulteta za umetničko obrazovanje Helvan Univerziteta, Kairo, 18. mart 2014.
Uručena donacija dečijem obdaništu na Mukatamu
„Sakia postavka kulturnih dobara“ - učešće Ambasade Republike Srbije El Sawy Culturewheel, Kairo, 27/02/2014
Dan državnosti i dan vojske Republike Srbije – 15. Februar
Ministar kulture Mohamed Saber Arab otvorio izložbu slika posvećenu Srbiji
Predsednik Egipta Nj. E. Adli Mansur čestitao Nacionalni praznik Republike Srbije, 15/02/2014
Izložba slika "Srbija na otvorenom"
Obaveštenje za dijasporu – pokretanje servisa za brze odgovore
Glasanje državljana Republike Srbije u Ambasadi Republike Srbije u Kairu na predstojećim parlamentarnim izborima raspisanim za 16. mart 2014. godine
Srpski film “Odumiranje” reditelja Miloša Pušića osvojio prvu nagradu na Luksorskom festivalu evropskih i egipatskih filmova
SRBIJA OTPOČELA PREGOVORE O PRISTUPANjU EVROPSKOJ UNIJI Brisel, 21. januar 2014.
Ambasador Dragan Bisenic u Omanu - Otvaranje nove poslovne zgrade "Energoprojekt - ENTEL"
Ambasador Srbije Dragan Bisenić posetio guvernorat Fajum
Ambasador Srbije Dragan Bisenić na konferenciji „Demokratija, građani i učešće omladine“
AMBASADOR DRAGAN BISENIĆ PREDAO AKREDITIVE PREDSEDNIKU DRŽAVE PALESTINE Nj.E. MAHMUDU ABASU
Srpska slikarka Tanja Đokić učestvuje na 6. Međunarodnom slikarskom simpozijumu u Luksoru, od 1. do 14. decembra 2013.
Europski humanitarni božićni bazar u Kairu
Poseta Sudanu ambasadora Dragana Bisenića
Film "Krugovi" učestvovao na kairskom filmskom festivalu „Šesta panorama evropskog filma”, od 27. novembra do 7. decembra 2013
Skup „Prvog internacionalnog kluba“ u Rezidenciji Ambasadora R.Srbije, Kairo, 25.11.2013.
Ministar kulture Egipta Muhamed Saber Arab posetio je izložbu Ambasade Srbije na Samaa festivalu
Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Strateško partnerstvo nove avio-kompaniju “Er Srbija” i “Etihad”
Savet Ambasada za turiste iz Srbije
INTERVJU PREDSEDNIKA TOMISLAVA NIKOLIĆA ZA UTICAJNI EGIPATSKI LIST „AL AHRAM“, BEOGRAD 4. MART 2013.
GOSPOĐA MERVET ZAKI HASAN ODLIKOVANA ORDENOM SRPSKE ZASTAVE
Dan državnosti i dan Vojske Republike Srbije - 15. februar.
Arhiva vesti