Printer Friendly Version Predmet: Večera u čast dr Zahija Havasa i razgovor sa bivšim PR Vlade AR Egipat @ 20 March 2022 02:50 PM

Ministar savetnik u Ambasadi RS u Кairu Bojan Stamenković, 28.02.2022. godine, prisustvovao je svečanoj večeri koja je organizovana u čast dr Zahija Havasa, svetski poznatog arheologa i bivšeg ministra antikviteta u Vladi AR Egipat, organizovanoj u hotelu Steigenberger na Trgu Tahrir u Кairu.
Večeri, koja se tradicionalno organizuje za manji broj zvanica svake godine, prisustvovali su istaknuti egipatski političari, između ostalih, Ibrahim Mahlab, bivši PR Vlade AR Egipat i Amr Musa, bivši MSP AR Egipat, kao i i ličnosti iz sveta kulture i obrazovanja, pre svih direktor Biblioteke u Aleksandriji dr Mustafa Elfeki.
Od predstavnika diplomatskog kora večeri su prisustvovali Mišel Кuaroni, ambasador Italije, Osama Naguli, ambasador Кraljevstva Saudijske Arabije, Gordana Milošević, zamenica ambasadora BiH, istaknuti egipatski umetnici, predstavnici egipatskih medija, kao i ugledni egipatski privrednici i ličnosti iz javnog života AR Egipta.
Tokom neformalnog razgovora B. Stamenkovića sa bivšim PR Vlade AR Egipat, Ibrahim Mahlab izrazio je interesovanje u vezi sa unapređenjem saradnje između dve države u oblasti turizma i kulture, imajući u vidu iskustva iz ranijeg perioda, pre svega prisustva turista iz R. Srbije na poznatim turističkim destinacijama u AR Egipat.
Sa naše strane, istaknuto je da je Egipat jedna od omiljenih destinacija za turiste iz R. Srbije, da su potpisana tri Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti kulture, kao i da je jedan broj sporazuma u fazi usaglašavanja tekstova i pripreme za potpisivanje.
Istovremeno, B. Stamenković je ukazao da je u razgovoru sa  ministrom za turizam i antikvitete AR Egipat dr Кalidom El Enanijem, sa egipatske strane posebno ukazano da je ukupan broj turista iz R. Srbije, koji je u prvoj polovini 2021. godine posetio AR Egipat, iznosio oko 80 000 turista, čime je premašen rekordni broj zabeležen u prethodnom periodu, uprkos pandemiji COVID 19. Naime, prema podacima Odeljenja za turizam Opšteg suda Guvernije Crvenog mora ukupan broj turista iz R. Srbije koji je posetio oblast Crvenog mora, za 2019. godinu iznosio je 51 080, u odnosu na 2018. godinu, kada je pomenutu regiju posetilo 36 482 turista iz naše države. Ukazujemo da prikazanom statistikim podacima nije obuhvaćen celokupan broj turista iz Srbije koji je tokom 2019. godine posetio AR Egipat.
Tim povodom, izraženo je obostrano zadovoljstvo, uz očekivanje da će saradnja po ovom pitanju biti još uspešnija, kao i da R. Srbija očekuje i povećan broj egipatskih turista, koji bi, u narednom periodu, posetio poznate turističke destinacije u R. Srbiji.
Napominjemo da je dr Zahi Havas bio počasni gost na prijemu, koji je organizovan povodom proslave nacionalnog praznika Dana državnosti u Ambasadi RS u Кairu.
Ukazujemo da naše prisustvo na navedenom događaju dodatno doprinosi podizanju ugleda Republike Srbije među istaknutim egipatskim političarima, kao i promociji nacionalnih interesa naše države, pre svega u sektoru turizma.

20.03.2022.