Printer Friendly Version Предмет: Вечера у част др Захија Хаваса и разговор са бившим ПР Владе АР Египат @ 20 March 2022 02:48 PM

Министар саветник у Амбасади РС у Каиру Бојан Стаменковић, 28.02.2022. године, присуствовао је свечаној вечери која је организована у част др Захија Хаваса, светски познатог археолога и бившег министра антиквитета у Влади АР Египат, организованој у хотелу Steigenberger на Тргу Тахрир у Каиру.
Вечери, која се традиционално организује за мањи број званица сваке године, присуствовали су истакнути египатски политичари, између осталих, Ибрахим Махлаб, бивши ПР Владе АР Египат и Амр Муса, бивши МСП АР Египат, као и и личности из света културе и образовања, пре свих директор Библиотеке у Александрији др Мустафа Елфеки.
Од представника дипломатског кора вечери су присуствовали Мишел Куарони, амбасадор Италије, Осама Нагули, амбасадор Краљевства Саудијске Арабије, Гордана Милошевић, заменица амбасадора БиХ, истакнути египатски уметници, представници египатских медија, као и угледни египатски привредници и личности из јавног живота АР Египта.
Током неформалног разговора Б. Стаменковића са бившим ПР Владе АР Египат, Ибрахим Махлаб изразио је интересовање у вези са унапређењем сарадње између две државе у области туризма и културе, имајући у виду искуства из ранијег периода, пре свега присуства туриста из Р. Србије на познатим туристичким дестинацијама у АР Египат.
Са наше стране, истакнуто је да је Египат једна од омиљених дестинација за туристе из Р. Србије, да су потписана три Меморандума о разумевању и сарадњи у области културе, као и да је један број споразума у фази усаглашавања текстова и припреме за потписивање.
Истовремено, Б. Стаменковић је указао да је у разговору са  министром за туризам и антиквитете АР Египат др Калидoм Ел Енанијем, са египатске стране посебно указано да је укупан број туриста из Р. Србије, који је у првој половини 2021. године посетио АР Египат, износио око 80 000 туриста, чиме је премашен рекордни број забележен у претходном периоду, упркос пандемији COVID 19. Наиме, према подацима Одељења за туризам Општег суда Гуверније Црвеног мора укупан број туриста из Р. Србије који је посетио област Црвеног мора, за 2019. годину износио је 51 080, у односу на 2018. годину, када је поменуту регију посетило 36 482 туриста из наше државе. Указујемо да приказаном статистиким подацима није обухваћен целокупан број туриста из Србије који је током 2019. године посетио АР Египат.
Тим поводом, изражено је обострано задовољство, уз очекивање да ће сарадња по овом питању бити још успешнија, као и да Р. Србија очекује и повећан број египатских туриста, који би, у наредном периоду, посетио познате туристичке дестинације у Р. Србији.
Напомињемо да је др Захи Хавас био почасни гост на пријему, који је организован поводом прославе националног празника Дана државности у Амбасади РС у Каиру.
Указујемо да наше присуство на наведеном догађају додатно доприноси подизању угледа Републике Србије међу истакнутим египатским политичарима, као и промоцији националних интереса наше државе, пре свега у сектору туризма.

20.03.22.