Printer Friendly Version Prezentacija knjige prof. dr Adel Abdel Rahmana- „Umetnički ambasador“ @ 9 January 2022 12:49 PM

Na poziv Nacionalne biblioteke Kaira, predstavnici Ambasade R. Srbije u AR Egipat su, dana 26. 12. 2021. godine, prisustvovali promociji knjige „Umetnički ambasador“ prof. dr Adel Abdel Rahmana, u izdanju Gradske biblioteke Pančevo, u njihovim prostorijama u Kairu.
Počasni gost ove manifestacije bio je Bojan Stamenković, otpravnik poslova a. i.  Ambasade, čije su ime i fotografiju štampali čak i na ulaznicama, pokazavši tako koliko im je važna R. Srbija i koliki doprinos imaju ljudi sa kojima se prof. dr Rahman družio u Pančevu, Beogradu, Užicu, Novom Sadu, Kovačici i drugim gradovima širom R. Srbije, u periodu pisanja knjige, koji je trajao oko dve godine. 
Prof. dr Rahman je rođen u Kairu 1958. godine, ali je studirao i doktorirao istoriju umetnosti u Nemačkoj. Ima znanje praktičnog likovnog umetnika i dizajnera. U R. Srbiji je imao 5 (pet) samostalnih izložbi. Bavi se novinarstvom od 1995. godine, kao kritičar i istoričar umetnosti u štampanim i elektronskim medijima. Knjiga koju je objavio u R. Srbiji je sadržana od tekstova u formi između eseja i likovne kritike. Reč je o izboru umetnika, a pisana je veoma jasno i jezgrovito, imajući u vidu da dr Rahman razume različite likovne svetove srpskih, arapskih, afričkih, ruskih evropskih, japanskih i kineskih umetnika. 
Prof. dr Rahman je profesor na Univerzitetu za dizajn Fakulteta umetničke edukacije u Kairu. Tokom svoje dosadašnje karijere, radio je i u Ministarstvu kulture AR Egipat na visokim funkcijama i veoma je cenjen među istaknutim književnicima i umetnicima u AR Egipat, a i šire.
Na kraju prezentacije, nakon komentara i analiza brojnih eminentnih egipatskih kritičara, uručene su plakete zaslužnim za ovo delo, a među dobitnicima je bio i Bojan Stamenković, otpravnik poslova a. i. Ambasade R. Srbije, kao predstavnik države u kojoj je prof. dr Rahman našao dosta inspiracija, prijatelja i onih koji su mu posebno pomogli u pisanju knjige, zbog čega R. Srbiju stavlja na prvo mesto.
   Ovo je još jedan dokaz o tome koliko je kultura važna spona među državama i kako može da poveže ljude, običaje i religije, bez bilo kakvih granica