Printer Friendly Version Poseta delegacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R, Srbije AR Egipat @ 9 January 2022 12:46 PM

U periodu od 20. do 25.12.2021. godine, delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije, u sastavu državni sekretar Bogdan Igić i Marko Majstorović, saradnik u Kabinetu ministra, boravili su u zvaničnoj poseti AR Egipat, u cilju unapređenja ekonomskih  i bilateralnih odnosa između dve države.
Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije, uključujući i otpravnika poslova Ambasade RS u Kairu Bojana Stamenkovića, 21.12.2021.godine, sastala se sa ministrom poljoprivrede AR Egipat El Saidom Marzuk El Kusairom.
Tokom sastanka razmatrani su modaliteta unapređenja bilaterlanih odnosa između R. Srbije i AR Egipat u oblasti poljoprivrede, kao i mogućnost plasmana poljoprivrednih proizvoda, poreklom iz naše države na tržište AR Egipta i obratno.
Od strane ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije Branislava Nedimovića upućen je poziv egipatskom ministru poljoprivrede da početkom naredne godine poseti R. Srbiju, što je načelno i prihvaćeno. Tom prilikom bi bio potpisan memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede, koji bi pružio pravni osnov za plasman poljoprivrednih proizvoda, u obostranom interesu, kao i mogućnost za smanjenje carinskih i drugih taksi na uvoz.
Tokom posete srpske delegacije AR Egipat, organizovana je i poseta Slobodnoj Industrijskoj Zoni u egipatskom gradu Port Said. Tom prilikom izloženi su ekonomski potencijali i perspektive razvoja pomenute zone, imajući u vidu da su radovi na izgradnji zone još uvek u toku.
Pored toga, realizovan je veći broj sastanaka sa predstavnicima renomiranih egipatskih preduzeća i kompanija u državnom vlasništvu, povodom razmatranja potencijalnih investicionih ulaganja u oblasti poljoprivrede.
Posetu delegacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije AR Egipat ocenjujemo izuzetno uspešnom i korisnom u ovom trenutku, posebno u kontekstu jačanja ekonomskih odnosa i privredne saradnje između dve države, kao i plasmana srpskih poljoprivrednih i drugih proizvoda na egipatsko tržište sa populacijom od preko 100 miliona stanovnika.