Printer Friendly Version Deveto zasedanje Konferencije država ugovornica UN Konvecije protiv korupcije (UNCAC) @ 9 January 2022 12:43 PM

U periodu od 13. do 17. decembra 2021. godine u Šarm El Šeiku održano je Deveto zasedanje Konferencije država ugovornica UN Konvecije protiv korupcije (UNCAC).
Konferenciji je prisustvovalo preko 2000 delegata iz 150 država potpisnica Konvencije, između ostalih delegacija Vlade R. Srbije predvođena državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Bojanom Šćepanović, kao i parlamentarni deo delegacije Narodne Skupštine RS, u sastavu Snežana Paunović i Dubravka Filipovski. Konferenciji je kao član delegacije Vlade RS prisustvovao i otpravnik poslova Ambasade RS u Kairu Bojan Stamenković.
Učešće delegata na konferenciji UNCAC bilo je organizovano kroz rad većeg broja sesija, sastanaka i seminara, koji su rezultirali usvajanjem zajedničke Deklaracije UNCAC, sedam Rezolucija, kao i određivanjem države domaćina za naredno deseto zasedanje.
Na Konferenciji UNCAC, posebno je ukazano na narastajuće koruptivne ekonomske izazove i rizike, koji zahtevaju hitno reagovanje nadležnih državnih organa, u cilju preventivnog delovanja. Iskazana je potreba da se sve države članice Konvencije aktivnije uključe i angažuju na planu preventivnog delovanje, razmene najbolja iskustva i praksu po ovom pitanju, kako bi se izradile odgovarajuće "Smernice", u vezi sa identifikacijom potencijalnih ekonomskih izazova i rizika, u cilju blagovremenog delovanja u vanrednim i kriznim situacijama.
Izvršni direktor UNCAC Ghada Waly je istakla u zaključnim smernicama sa Konferencije da je "Deklaracija iz Šarm El Šeika" na najbolji mogući način izrazila potrebu za aktivnijim angažovanjem svih relevantnih nadležnih subjekata po pitanju suzbijanja koruptivnog delovanja i istovremeno blagovremenog delovanja u vanrednim i kriznim situacijama, posebno imajući u vidu aktuelnu situaciju u vezi sa pandemijom COVID 19.
Ghada Waly je posebno istakla da će na izradi "Smernica" biti angažovani stručnjaci i eksperti država potpisnica Konvencije UNCAC u narednom periodu i istovremeno izarila zadovoljstvo značajnim prisustvom delegata na Devetom zasedanju Konferencije država ugovornica UN Konvecije protiv korupcije, imajući u vidu aktuelnu situaciju u vezi sa pandemijom COVID 19.