Printer Friendly Version Poseta predsednika NS R. Srbije Ivice Dačića AR Egipat @ 9 January 2022 12:39 PM

Predsednik NS Republike Srbije Ivica Dačić boravio je u zvaničnoj poseti AR Egipat u periodu od 10. do 12. decembra o. g.
U tom perioudu I. Dačić je imao razgovore sa Predsednikom AR Egipat, A.F. El Sisijem, predsednikom Predsedničkog doma Hanafi Al-Jabali-em i predsednikom Vlade AR Egipat Moustafa Madbouly-em. 
Razgovori predsednika NS R. Srbije  sa zvaničnicima AR Egipat su bili prijateljski i konstruktivni, usmereni na unapređenje bilateralne saradnje dve države, imajući u vidu potencijale kojima raspolažu, kao i istorijsku povezanost i saradnju.
Naročito je bio značajan razgovor predsednika NS RS I. Dačića sa predsednikom AR Egipat El Sisijem, koji je pored jačanja bilateralne saradnje kao temu imao i odnos prema tzv „Kosovo“, jer je u tom razgovoru, egipatska strana zvanično potvrdila svoj stav zamrznutog priznavanja tzv „Kosova“ i potvrdila da Kairo neće glasatai za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, što je za nas veoma bitno, imajući u vidu značaj i uticaj AR Egipat u arapskom svetu, a i šire. Razgovarali su o unapređenju odnosa dve države u mnogim oblastima, kao što je ekonomija, obrazovanje, turizam i vojna industrija. Izraženo je zadovoljstvo brojem srpskih turista koji su ove godine odmor proveli u AR Egipat, ali je naglašen i interes da egipatski turisti dođu u R. Srbiju u većem broju.
               Predsednik NS RS I. Dačić je, u ime predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića, pozvao predsednika AR Egipat El Sisija da poseti našu državu u narednoj godini, što je predsednik El Sisi prihvatio.
Deo delegacije koja je sa predsednikom NS RS I. Dačićem doputovala u Kairo (dva člana parlamenta), nastavili su posetu u Šarm El Šeiku, gde su učestvvali na Konferenciji međunarodne mreže za borbu protiv korupcije do 17. 12. o. g., dok se PR NS R. Srbije sa ostalim članovima delegacije vratio u Beograd 12. 12. 2021.                                                                     
Poseta se ocenjuje kao uspešna kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu i otvara mogućnost daljeg i bržeg razvoja saradnje AR Egipat i R. Srbije, čije se unapređenje i očekuje u narednom periodu.