Printer Friendly Version Презентација књиге проф. др Адел Абдел Рахмана- „Уметнички амбасадор“ @ 9 January 2022 12:29 PM

На позив Националне библиотеке Каира, представници Амбасаде Р. Србије у АР Египат су, дана 26. 12. 2021. године, присуствовали промоцији књиге „Уметнички амбасадор“ проф. др Адел Абдел Рахмана, у издању Градске библиотеке Панчево, у њиховим просторијама у Каиру.
Почасни гост ове манифестације био је Бојан Стаменковић, отправник послова a. i.  Амбасаде, чије су име и фотографију штампали чак и на улазницама, показавши тако колико им је важна Р. Србија и колики допринос имају људи са којима се проф. др Рахман дружио у Панчеву, Београду, Ужицу, Новом Саду, Ковачици и другим градовима широм Р. Србије, у периоду писања књиге, који је трајао око две године. 
Проф. др Рахман је рођен у Каиру 1958. године, али је студирао и докторирао историју уметности у Немачкој. Има знање практичног ликовног уметника и дизајнера. У Р. Србији је имао 5 (пет) самосталних изложби. Бави се новинарством од 1995. године, као критичар и историчар уметности у штампаним и електронским медијима. Књига коју је објавио у Р. Србији је садржана од текстова у форми између есеја и ликовне критике. Реч је о избору уметника, а писана је веома јасно и језгровито, имајући у виду да др Рахман разуме различите ликовне светове српских, арапских, афричких, руских европских, јапанских и кинеских уметника. 
Проф. др Рахман је професор на Универзитету за дизајн Факултета уметничке едукације у Каиру. Током своје досадашње каријере, радио је и у Министарству културе АР Египат на високим функцијама и веома је цењен међу истакнутим књижевницима и уметницима у АР Египат, а и шире.
На крају презентације, након коментара и анализа бројних еминентних египатских критичара, уручене су плакете заслужним за ово дело, а међу добитницима је био и Бојан Стаменковић, отправник послова a. i. Амбасаде Р. Србије, као представник државе у којој је проф. др Рахман нашао доста инспирација, пријатеља и оних који су му посебно помогли у писању књиге, због чега Р. Србију ставља на прво место.
   Ово је још један доказ о томе колико је култура важна спона међу државама и како може да повеже људе, обичаје и религије, без било каквих граница