Printer Friendly Version Посета делегације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р, Србије АР Египат @ 9 January 2022 12:25 PM

У периоду од 20. до 25.12.2021. године, делегација Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије, у саставу државни секретар Богдан Игић и Марко Мајсторовић, сарадник у Кабинету министра, боравили су у званичној посети АР Египат, у циљу унапређења економских  и билатералних односа између две државе.
Делегација Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије, укључујући и отправника послова Амбасаде РС у Каиру Бојана Стаменковића, 21.12.2021.године, састала се са министром пољопривреде АР Египат Ел Саидом Марзук Ел Кусаиром.
Током састанка разматрани су модалитета унапређења билатерланих односа између Р. Србије и АР Египат у области пољопривреде, као и могућност пласмана пољопривредних производа, пореклом из наше државе на тржиште АР Египта и обратно.
Од стране министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије Бранислава Недимовића упућен је позив египатском министру пољопривреде да почетком наредне године посети Р. Србију, што је начелно и прихваћено. Том приликом би био потписан меморандум о разумевању у области пољопривреде, који би пружио правни основ за пласман пољопривредних производа, у обостраном интересу, као и могућност за смањење царинских и других такси на увоз.
Током посете српске делегације АР Египат, организована је и посета Слободној Индустријској Зони у египатском граду Порт Саид. Том приликом изложени су економски потенцијали и перспективе развоја поменуте зоне, имајући у виду да су радови на изградњи зоне још увек у току.
Поред тога, реализован је већи број састанака са представницима реномираних египатских предузећа и компанија у државном власништву, поводом разматрања потенцијалних инвестиционих улагања у области пољопривреде.
Посету делегације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије АР Египат оцењујемо изузетно успешном и корисном у овом тренутку, посебно у контексту јачања економских односа и привредне сарадње између две државе, као и пласмана српских пољопривредних и других производа на египатско тржиште са популацијом од преко 100 милиона становника.