Printer Friendly Version Девето заседање Конференције држава уговорница УН Конвеције против корупције (UNCAC) @ 9 January 2022 12:21 PM

У периоду од 13. до 17. децембра 2021. године у Шарм Ел Шеику одржано је Девето заседање Конференције држава уговорница УН Конвеције против корупције (UNCAC).
Конференцији је присуствовало преко 2000 делегата из 150 држава потписница Конвенције, између осталих делегација Владе Р. Србије предвођена државним секретаром у Министарству правде Бојаном Шћепановић, као и парламентарни део делегације Народне Скупштине РС, у саставу Снежана Пауновић и Дубравка Филиповски. Конференцији је као члан делегације Владе РС присуствовао и отправник послова Амбасаде РС у Каиру Бојан Стаменковић.
Учешће делегата на конференцији UNCAC било је организовано кроз рад већег броја сесија, састанака и семинара, који су резултирали усвајањем заједничке Декларације UNCAC, седам Резолуција, као и одређивањем државе домаћина за наредно десето заседање.
На Конференцији UNCAC, посебно је указано на нарастајуће коруптивне економске изазове и ризике, који захтевају хитно реаговање надлежних државних органа, у циљу превентивног деловања. Исказана је потреба да се све државе чланице Конвенције активније укључе и ангажују на плану превентивног деловање, размене најбоља искуства и праксу по овом питању, како би се израдиле одговарајуће "Смернице", у вези са идентификацијом потенцијалних економских изазова и ризика, у циљу благовременог деловања у ванредним и кризним ситуацијама.
Извршни директор UNCAC Ghada Waly је истакла у закључним смерницама са Конференције да је "Декларација из Шарм Ел Шеика" на најбољи могући начин изразила потребу за активнијим ангажовањем свих релевантних надлежних субјеката по питању сузбијања коруптивног деловања и истовремено благовременог деловања у ванредним и кризним ситуацијама, посебно имајући у виду актуелну ситуацију у вези са пандемијом COVID 19.
Ghada Waly је посебно истакла да ће на изради "Смерница" бити ангажовани стручњаци и експерти држава потписница Конвенције UNCAC у наредном периоду и истовремено изарила задовољство значајним присуством делегата на Деветом заседању Конференције држава уговорница УН Конвеције против корупције, имајући у виду актуелну ситуацију у вези са пандемијом COVID 19.