Printer Friendly Version Посета председника НС Р. Србије Ивице Дачића АР Египат @ 9 January 2022 12:16 PM

Председник НС Републике Србије Ивица Дачић боравио је у званичној посети АР Египат у периоду од 10. до 12. децембра о. г.
У том периоуду И. Дачић је имао разговоре са Председником АР Египат, А.Ф. Ел Сисијем, председником Председничког дома Hanafi Al-Jabali-ем и председником Владе АР Египат Moustafa Madbouly-ем. 
Разговори председника НС Р. Србије  са званичницима АР Египат су били пријатељски и конструктивни, усмерени на унапређење билатералне сарадње две државе, имајући у виду потенцијале којима располажу, као и историјску повезаност и сарадњу.
Нарочито је био значајан разговор председника НС РС И. Дачића са председником АР Египат Ел Сисијем, који је поред јачања билатералне сарадње као тему имао и однос према тзв „Косово“, јер је у том разговору, египатска страна званично потврдила свој став замрзнутог признавања тзв „Косова“ и потврдила да Каиро неће гласатаи за чланство Приштине у међународним организацијама, што је за нас веома битно, имајући у виду значај и утицај АР Египат у арапском свету, а и шире. Разговарали су о унапређењу односа две државе у многим областима, као што је економија, образовање, туризам и војна индустрија. Изражено је задовољство бројем српских туриста који су ове године одмор провели у АР Египат, али је наглашен и интерес да египатски туристи дођу у Р. Србију у већем броју.
               Председник НС РС И. Дачић је, у име председника Р. Србије Александра Вучића, позвао председника АР Египат Ел Сисија да посети нашу државу у наредној години, што је председник Ел Сиси прихватио.
Део делегације која је са председником НС РС И. Дачићем допутовала у Каиро (два члана парламента), наставили су посету у Шарм Ел Шеику, где су учестввали на Конференцији међународне мреже за борбу против корупције до 17. 12. о. г., док се ПР НС Р. Србије са осталим члановима делегације вратио у Београд 12. 12. 2021.                                                                     
Посета се оцењује као успешна како у политичком, тако и у економском смислу и отвара могућност даљег и бржег развоја сарадње АР Египат и Р. Србије, чије се унапређење и очекује у наредном периоду.