Printer Friendly Version Prijem u Ambasadi Republike Srbije u AR Egipat, povodom prisustva režisera Emira Kusturice na 43. međunarodnom filmskom festivalu u Kairu (CIFF) @ 10 December 2021 12:41 PM

U Ambasadi Republike Srbije u AR Egipat je, 29. 11. 2021. godine, organizovan prijem u čast režisera Emira Kusturica, koji je predvodio Međunarodni takmičarski žiri 43. međunarodnog filmskog festivala u Kairu (CIFF).
Tom prilikom je ukazana i posebna čast proslavljenoj egipatskoj umetnici (glumici) Sherine Reda, koja je, po majci, srpskog porekla i izuzetno cenjena u arapskom svetu.
Prijem je organizovan u prostorijama Ambasade i bašti, gde su gosti najviše i boravili.
Na prijemu je bilo oko 250 zvanica. Mnogi od njih su bili iz sveta filmske umetnosti, s obzirom na period održavanja festivala, ali su bili prisutni i značajni predstavnici diplomatske zajednice u Kairu,  domaći političari, novinari, kao i pripadnici naše dijaspore.
Na prijemu je, između ostalih, bio i ambasador SAD, Jonathan R. Cohen, kao i diplomatski predstavnici ambasaada Ruske Federacije, R. Francuske, R. Italije, R. Bugarske, BiH, Indonezije, Malezije, Ukrajine, Mađarske i dr. akreditovanih DKP u Kairu, ali i predstavnici MSP AR Egipat, direktorka baleta Opere u Kairu, direktor muzeja civilazije AR Egipat, pomoćnik ministra za kulturu, predstavnici ministarstva za turizam i antikvitete, brat G. A. Nasera i mnogi drugi.   
  Prijem je protekao u izvanrednoj atmosferi i ostavio izuzetan utisak na goste, o čemu svedoče brojni komentari na društvenim mrežama.
Goste je pozdravio Bojan Stamenković, otpravnik poslova a. i. Ambasade R. Srbije u Kairu i uručio prigodne, skromne poklone g-dinu Emiru Kusturici i g-đi Sherine Reda.
Sve zvanice su izuzetno pozitivno komentarisale ovaj prijem, pa i sam g-din Emir Kusturica.
O detaljima (zvanicama, atmosferi, kratkom govoru i uručenju poklona od strane Bojana Stamenkovića, otpravnika poslova a. i. Ambasade), možete saznati više pregledom fotografija koje prate ovaj tekst.  

Foto galerija