Printer Friendly Version VANREDNO STANJE NA TERITORIJI SRBIJE (16. mart 2020. godine) @ 16 March 2020 12:09 PM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je 15.marta sastankom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje  nastalih i sprečavanje  mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 na privredu.Nakon sastanka, predsednik Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji cele Srbije.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković doneli su, 16.marta, u skladu sa Ustavom, Odluku o uvođenju vanrednog stanja. Odluka je stupila na snagu.
Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom.
Građani  Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u  Republici  Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanjer 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje  biće najstrožije sankcionisano.
Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanjke građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.
Kada je reč o gražanima Republike Srbije  i stranim državljnima koji imaju boravište u Rešublici Srbiji, a koji dolaze iz Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezbe Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana,


Detaljne mere dostupne su na prezentaciji Vlade Republike Srbije.