Printer Friendly Version ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ (16. март 2020. године) @ 16 March 2020 12:02 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је 15. марта састанком Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID–19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду. Након састанка, председник Вучић прогласио је  ванредно стање на територији целе Србије.
Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић донели су 16. марта, у складу са Уставом, Одлуку о увођењу ванредног стања. Одлука је ступила на снагу.
Границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца са боравишном дозволом.
Грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано.
Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Запрећена затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.
Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Швајцарске Конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана.


Детаљне мере доступне су на презентацији Владе Републике Србије