Printer Friendly Version MoR – Institut za međunarodnu politiku i privredu i egipatski Savet za spoljne poslove @ 26 September 2019 11:22 AM

Memorandum o saradnji Instituta za međunarodnu politiku i privredu i egipatskog Saveta za spoljne poslove,potpisan u Kairu od strane direktora Instituta, prof. Branislava Đorđevića i predsednika Saveta za spoljne poslove  AR Egipta, Ezat Sada.Nakon potpisivanja MoR, profesor B.Đorđević  je održao pradavanje za članove Saveta.
Delegacija Instituta je tokom posete Kairu realizovala značajne posete egipatskim ministarstvima spoljnih poslova i visokog obrazovanja. U ministarstvu spoljnih poslova delegaciju Instituta  koju su činili prof.dr.Branislav Đorđević, direktor, i dr.Ivona Lađevac, koordinator za međunarodnu saradnju, ugostio je Nj.E. gospodin Amr Ramadan, pomoćnik ministra spoljnih poslova za evropske poslove sa saradnicima. Tokom boravka delegacije Instituta za međunarodnu politiku i privredu u periodu od 14-19. septembra 2019. ambasada je pružila neophodnu logistiku i amb. J.Vukadinović je učestvovao na svim sastancima za vreme trajanja posete Instituta Kairu. Na sastanku se govorilo o bilateralnim odnosima dugim 111 godina, kao i sve intenzivnijem dijalogu dve zemlje radi pospešivanja ekonomske  saradnje. Poseban osvrt je dat na multilateralne forme saradnje koje bi trebalo da predstavljaju adekvatan odgovor na hegemonizam u svetu.
Prof. dr. Amr Amin Adli, zamenik ministra za visoko obrazovanje, bio je domaćin delegaciji Instituta u ministarstvu za visoko obrazovanje i nauku. Tema razgovora bili su mogući zajednički projekti, o čemu će se precizno dogovoriti predstavnici resornih ministarstava dve zemlje na predstojećim sastancima.
Delegacija Instituta je tokom boravka u Kairu posetila ambasadu Republike Srbije u Arapskoj Republici Egipat i upoznala se sa radom i funkcionisanjem ambasade kao isusrela sa članovima srpske zajednice.