Printer Friendly Version Manastiri Svetog Pavla i Antonija @ 3 May 2019 12:32 PM

Manastiri Svetog Pavla i Antonija nazvani su po dva sveca i nalaze u blizini grada Hurgade, datiraju iz četvrtog veka nove ere. Manastiri su sagrađeni iznad pećine gde je sveti Pavle živeo podvižnickim životom preko osamdeset godina.
Prvi monasi koji su došli u manastire su bili podvižnici Antonija Velikog koji su se nastanili u periodu od 560 do 570 godine nove ere, nakon što su saznali za priču isposnika svetog Pavla.
Egipatske ikone u manastirima odlikuje ikonopis sa specifično izraženim očima kojima se odlikuje egipatsko drevno slikarstvo ali sa manjim uticajem izrade fresaka karakterističnim za Vizantiju i Rimsko carstvo i njihove kulture i slikarstvo. Jezik kojim se služe monasi tokom liturgija i službi je faraonski jezik koji se više ne koristi ali zvuči kao mešavina staro-faraonske, ćirilične i grčke azbuke.
Manastiri St. Pavla i St. Antonija su najstariji na svetu a sveti Antonije je bio podvižnik i preteča monaštva. Manastir svetog Antonija Aleksandrijskog koji je rodjen, 251 godine nove ere je osnovan  od strane njegovih sledbenika u periodu kada je hrišćanstvo bilo zabranjeno ali se bratsvo okupilo na mestu gde se sveti Antonije molio i zamonašio.
Guverner regije Crvenog mora, Ahmed Abdala je sa delegacijom iz R. Srbije koju je predvodio g-din Dragan Marković posetio manastire 25.04.2019., i ugostio ih je  Iguman manastira dva svetca , otac Danijel.