Printer Friendly Version Манастири Светог Павла и Антонија @ 3 May 2019 12:30 PM

Манастири Светог Павла и Антонија, названи су по два свеца и налазе се у близини града Хургаде, датирају из четвртог века нове ере. Манастири су саграђени изнад пећине где је свети Павле живео подвижничким животом преко осамдесет година.
Први монаси који су дошли у манастире су били подвижници Антонија Великог који су се настанили у периоду од 560 до 570 године нове ере, након што су сазнали за причу испосника светог Павла.
Египатске иконе у манастирима одликује иконопис са специфично израженим очима којима се одликује египатско древно сликарство али са мањим утицајем израде фресака које су карактеристичне за Византију и Римско царство и њихове културе и сликарство. Језик којим се служе монаси током литургија и служби је фараонски језик који се више не користи али звучи као мешавина старо-фараонске, ћириличне и грчке азбуке.
Манастири Ст. Павла и Ст. Антонија су најстарији на свету а свети Антоније је био подвижник и претеча монаштва. Манастир светог Антонија Александријског који је рођен, 251 године нове ере је основан  од стране његових следбеника у периоду када је хришћанство било забрањено али се братсво окупило на месту где се свети Антоније молио и замонашио.
Гувернер регије Црвеног мора, Ахмед Абдала је са делегацијом из Р. Србије коју је предводио г-дин Драган Марковић је посетио манастире 25.04.2019., и угостио их је  Игуман манастира два светца , отац Данијел.