Printer Friendly Version Godišnjica obeležavanja savezničke pobede nad silama Osovine @ 23 October 2018 11:31 AM

Povodom obeležavanja godišnjice savezničke pobede nad silama Osovine u Drugom svetskom ratu na afričkom bojištu u bici kod El Alamejna oktobra 1942. godine, organizovana je svečana ceremonija u ovom egipatskom gradu na obali Sredozemnog mora 20. oktobra 2018, a zarad odavanja počasti poginulim vojnicima obeju sukobljenih strana.
Ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvaničnika Arapske Republike Egipat, kao i predstavnici većeg broja diplomatsko-konzularnih predstavništava akreditovanih u Kairu, uključujući i predstavnika Ambasade Republike Srbije u Egiptu.
Bitka kod El Alamejna odigrala se u drugoj polovini oktobra 1942. godine, a bila je prekretnica u sukobu Saveznika sa silama Osovine na severnoafričkom vojištu u Drugom svetskom ratu. Snage Ervina Romela, proslavljenog nemačkog feldmaršala, bile su zaustavljene u prodoru prema Aleksandriji i Sueckom kanalu, u teškim borbama poražene i potisnute iz Egipta. Savezničkom pobedom kod El Alamejna je spašen i osiguran glavni britanski put snabdevanja kroz Suecki kanal, te onemogućen prodor sila Osovine na Bliski istok i ugrožavanje levog boka Sovjetske Rusije preko Kavkaza. Od bitke kod El Alamejna Romelove snage bile su u konstantnom povlačenju na severnoafričkom bojištu (Libija, Tunis), što je na kraju rezultiralo njihovom kapitulacijom u Tunisu maja 1943. godine.
Ceremonija obeležavanja bitke kod El Alamejna proslavljanjem pobede nad silama Osovine i odavanja počasti izginulim vojnicima obeju strana tradicionalno se održava svake godine, imajući u vidu njen značaj u Drugom svetskom ratu.