Printer Friendly Version Obeležavanje 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta @ 23 October 2018 10:38 AM

Povodom obeležavanja 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta, u prostorijama konzulata u Ambasadi Republike Srbije u Kairu predstavljen je mural koji oslikava tradicionalno dobre odnose između dve države i dva prijateljska naroda. Mural je svečano predstavljen prilikom posete Generalnog sekretara MSP Srbije Veljka Odalovića Kairu, početkom oktobra meseca 2018. godine.
Mural je oslikala Maha Ibrahim, mlada egipatska umetnica, gde je istakla susret i prožimanje elemenata srpskog kulturno-istorijskog nasleđa sa egipatskim. Na jednoj strani prikazala je pravoslavni manastir Gračanicu, koji se nalazi na Kosovu i Metohiji, te fresku Belog anđela, remek-delo srpskog i evropskog slikarstva, a koja se nalazi u crkvi Vaznesenja Hristovog u manastiru Mileševa, što sve predstavlja veći deo srpske strane kompozicije, i koji se stapaju i prožimaju, na drugoj strani murala, sa simbolima egipatske istorije, kulture i tradicije predstavljene kroz slike piramida u Gizi, sfinge (sve elementi staroegipatske istorije i tradicije) i džamija sa minaretima (elementi arapske muslimanske istorije, kulture i tradicije na kojima uglavnom počiva savremeni Egipat).
Pored zvanično uspostavljenih diplomatskih odnosa od pre 110 godina, veze Egipta i Srbije datiraju još iz razvijenog Srednjeg veka. U drugoj deceniji XII veka Sveti Sava, brat srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, je tokom svog drugog putovanja po svetim mestima na Istoku obišao, između ostalih, i Egipat. Pre nego što će obići Sinajsku goru, posetio je u Kairu egipatskog sultana El Malika el Kamila iz dinastije Ejubida, koji ga je primio i ugostio uz velike državničke počasti. Iz Kaira je sultan ispratio svetog Savu na Sinajsku goru, snabdevši ga svim potrebnim stvarima za put i darujući ga poklonima "u počast", odnosno kako je to u istorijskim izvorima posvedočeno, izuzetno dragocenim "darovima sa Nila".
Mural izložen u prostorijama konzulata u ambasadi Republike Srbije u Kairu izražava viševekovne duboke i prijateljske veze između srpskog i egipatskog naroda.