Printer Friendly Version Обележавање 110 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Египта @ 23 October 2018 10:36 AM

Поводом обележавања 110 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Египта, у просторијама конзулата у Амбасади Републике Србије у Каиру представљен је мурал који осликава традиционално добре односе између две државе и два пријатељска народа. Мурал је свечано представљен приликом посете Генералног секретара МСП Србије Вељка Одаловића Каиру, почетком октобра месеца 2018. године.
Мурал је осликала Маха Ибрахим, млада египатска уметница, где је истакла сусрет и прожимање елемената српског културно-историјског наслеђа са египатским. На једној страни приказала је православни манастир Грачаницу, који се налази на Косову и Метохији, те фреску Белог анђела, ремек-дело српског и европског сликарства, а која се налази у цркви Вазнесења Христовог у манастиру Милешева, што све представља већи део српске стране композиције, и који се стапају и прожимају, на другој страни мурала, са симболима египатске историје, културе и традиције представљене кроз слике пирамида у Гизи, сфинге (све елементи староегипатске историје и традиције) и џамија са минаретима (елементи арапске муслиманске историје, културе и традиције на којима углавном почива савремени Египат).
Поред званично успостављених дипломатских односа од пре 110 година, везе Египта и Србије датирају још из развијеног Средњег века. У другој деценији XII века Свети Сава, брат српског краља Стефана Првовенчаног, је током свог другог путовања по светим местима на Истоку обишао, између осталих, и Египат. Пре него што ће обићи Синајску гору, посетио је у Каиру египатског султана Ел Малика ел Камила из династије Ејубида, који га је примио и угостио уз велике државничке почасти. Из Каира је султан испратио светог Саву на Синајску гору, снабдевши га свим потребним стварима за пут и дарујући га поклонима "у почаст", односно како је то у историјским изворима посведочено, изузетно драгоценим "даровима са Нила".
Мурал изложен у просторијама конзулата у амбасади Републике Србије у Каиру изражава вишевековне дубоке и пријатељске везе између српског и египатског народа.