Printer Friendly Version Амбасада Србије у Каиру наградила најбоље ликовне радове студената Универзитета Хелван и организовала изложбу поводом стогодишњице Првог светског рата @ 16 June 2014 01:43 PM

У оквиру манифестације обележавања 100-годишњице Првог светског рата, Амбасада Србије је у сарадњи са Факултетом за уметничко образовање Универзитета Хелван у Каиру, организовала такмичење за најбоље студентске уметничке радове. Церемонија доделе награда и отварања изложбе одржана је у недељу 15. јуна 2014. у присуству представника Министарства културе и Министарства за високо образовање Египта, страних амбасада, студената, учесника такмичења и осталих гостију.
Међу више од 70 учесника, специјални жири је доделио прву награду Дини Реди Мохамед, друге награде: Хатему Мостафи Ахемду и Мохамеду Ахмеду Рехабу и треће награде: Саруку Исмаилу и Мохамеду Ахмеду Абдулали.
Амбасадор Србије Драган Бисенић је отварајући изложбу нагласио ослободилачки значај и значење Првог светског рата а такође и друге тековине слободе попут добробити свих појединаца и грађанских права. "Да би се достигао тај циљ, Европа је почела велики пројекат европског уједињења. Ове године Србија је остварила веома важан спољнополитички циљ отпочињањем преговора са Европском унијом, као земља кандидат. Придруживање унији европских земаља не подразумева само чланство већ и усвајање и спровођење великог броја највиших стандарда у циљу целокупне модернизације и развоја земље."
Говорећи о односима између Србије и Египта, амбасадор Бисенић је рекао: "Односи Србије и Египта се засновају на дугогодишњем пријатељству, узајамном поштовању и подржавању како у добрим тако и тешким временима. Србија и Египат се међусобно ослањају у међународним форумима и организацијама и имају веома блиске ставове о међународним питањима и светском развоју.
„Наше обе земље пролазе кроз време великих трансформација. Честитамо египатском народу на избору новог председника Абдела Фатах Ел Сисија и наш председник Томислав Николић му је упутио честитку. Постоји пословица: погледај му пријатеље и знаћеш ко је. Поносни смо што Египат имамо толико дуго за пријатеља".
Изложба уметничких радова студената Факултета за уметничко образовање Универзитета Хелван организована од стране Амбасаде Србије у Каиру и Факултета  за уметничко образовање и под покровитељством Министарства културе Египта и Министарства за високо образовање Египта.
Изложбена поставка ће бити отворена до 22. јуна (од 10 до 16 сати).