Printer Friendly Version Dan državnosti i dan vojske Republike Srbije – 15. Februar @ 19 February 2014 01:43 PM

Ambasador Republike Srbije u Kairu Dragan Bisenić i potpukovnik Predrag Prlić bili su domaćini prijema povodom Dana državnosti i dana Vojske Republike Srbije, priređenog 16. februara 2014. u hotelu Meriot u Kairu. Prijemu se odazvalo više od 480 gostiju. Među njima prisutni su bili visoki zvaničnici vladinih institucija, generali egipatske armije i policije, predstavnici MIP Egipta, izaslanik velikog muftije Egipta, predstavnici Grčke i Kopstke pravoslavne crkve, strane diplomate, istaknute ličnosti iz akademskih, političkih, privrednih, kulturnih i medijskih krugova, kao i predstavnici srpske zajednice u Kairu.

Nakon intoniranja srpske i egipatske nacionalne himne, ambasador Dragan Bisenić je istako da Dan državnosti i dan Vojske Republike Srbije - 15. februar, simbolizuje preporod srpske države i obeležava dva značajna datuma iz novije nacionalne istorije: u Orašcu je na ovaj dan 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak protiv Otomanske imperije, a istoga dana 1835. godine, Skupština u Kragujevcu je usvojila i proglasila Sretenjski ustav. Podvukao je da su dve zemlje tokom cele istorije imale odlične i prijateljske diplomatske odnose i da Srbija podržava mapu puta Egipta.

U okviru ceremenije, priređeno je i nekoliko drugih manifestacija: izložba slika pod nazivom „Srbija na otvorenom“ profesora dr Ibrahima Ghazale, video predstavljanje kulturnog i prirodnog nasleđa Republike Srbije kao i koncert kvarteta profesora dr Vaela Sedkija i studenata sa Fakulteta muzičkog obrazovanja Helvan univerziteta u okviru tradicionalne saradnje Ambasade Srbije i ovog univerziteta.