Printer Friendly Version Дан државности и дан војске Републике Србије – 15. фебруар @ 19 February 2014 01:42 PM

Амбасадор Републике Србије у Каиру Драган Бисенић и потпуковник Предраг Прлић били су домаћини пријема поводом Дана државности и дана Војске Републике Србије, приређеног 16. фебруара 2014. у хотелу Мериот у Каиру. Пријему се одазвало више од 480 гостију. Међу њима присутни су били високи званичници владиних институција, генерали египатске армије и полиције, представници МИП Египта, изасланик великог муфтије Египта, представници Грчке и Копстке православне цркве, стране дипломате, истакнуте личности из академских, политичких, привредних, културних и медијских кругова, као и представници српске заједнице у Каиру.

Након интонирања српске и египатске националне химне, амбасадор Драган Бисенић је истако да Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар, симболизује препород српске државе и обележава два значајна датума из новије националне историје: у Орашцу је на овај дан 1804. године подигнут Први српски устанак против Отоманске империје, а истога дана 1835. године, Скупштина у Крагујевцу је усвоjила и прогласила Сретењски устав. Подвукао је да су две земље током целе историје имале одличне и пријатељске диплoмaтске односе и да Србија подржава мапу пута Египта.


У оквиру церемoније, приређено је и неколико других манифестација: изложба  слика под називом „Србија на отвореном“ професора др Ибрахима Гхазале, видео представљање културног и природног наслеђа Републике Србије као и концерт квартета професора др Ваела Седкија и студената са Факултета музичког образовања Хелван универзитета у оквиру традиционалне сарадње Амбасаде Србије и овог универзитета.