Printer Friendly Version СРБИЈА ОТПОЧЕЛА ПРЕГОВОРЕ О ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ Брисел, 21. јануар 2014. @ 24 January 2014 05:31 PM

Република Србија је отпочела приступне преговоре са Европском унијом на Првој међувладиној конференцији Србија - ЕУ, одржаној 21. јануара, 2014 у Бриселу.

Oтпочињање приступних преговора са Европском унијом је од историјског значаја за Републику Србију и представља успех спољне политике државе. Циљ приступних преговора јесте чланство Србије у Европској унији (ЕУ) са свим правима и обавезама које то чланство доноси. Очекујемо да ће преговори тећи без застоја и у доброј вери, да ће резултати преговора бити обострано корисни и Србији и ЕУ, и да ће Србија приступањем ЕУ заштити све виталне интересе својих грађана.  У том контексту, Србија ће бити у позицији да преузме обавезе чланства у средњем року (тј. за пет година) у готово свим правним тековинама.
Опширније...
У Србији постоји широки друштвени и политички консензус свих релевантних политичких актера о њеном будућем чланству у ЕУ, а Србија у потпуности дели вредности на којима је заснована ЕУ и жели да буде активна и конструктивна држава чланица која ће својим деловањем доприносити остваривању европских циљева и вредности.
За преговарачким столом су, са једне стране, били представници Европске комисије и државе чланице која председава Саветом ЕУ док с друге, делегација Србије-земље кандидата. Председaвајући је био грчки министар иностраних послова Евангелос Венизелос, док је испред Европске комисије присуствовао Штефан Филе, комесар за проширење. Државну делегацију Србије чинили су премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић, министар спољних послова Иван Мркић, министар за европске интеграције Бранко Ружић, шеф преговарачког тима др Тања Мишчевић.
Премијер Србије Ивица Дачић је рекао да је за Србију почетак преговора о чланству у Европској унији најважнији догађај после Другог светског рата, јер су тиме одређени даљи пут Србије и вредности којима Србија тежи.
Први наредни кораци Србије на пољу европских интеграција биће припреме за отварање Поглавља 23 и 24 и скрининг, али сва наша пажња биће усмерена на економски напредак земље, поручио је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић из Брисела. "Оно што људе у Србији занима јесте економија и ми ћемо се бавити економијом и напретком Србије, запошљавањем и радним местима и сву енергију ћемо усмерити на то." Подсетивши да је све што је у претходном периоду рађено захтевало велике напоре и подразумевало тешкоће, Вучић је додао да је на међувладиној конференцији било свечано, а да се о Србији говорило другачијим језиком: "Србију посматрају као поузданог и доброг партнера, а ми из тога треба да извучемо корист за наш народ“, закључио је Вучић.
Министар спољних послова Иван Мркић је изјавио да је Србија крочила путем напретка, мира и стабилности и због тога је наишла на признање свих чланица ЕУ. Он је изразио и задовољство због тога што Србија улази у цео процес под грчким председавањем ЕУ.
Председник Европског савета Херман Ван Ромпеј је у Бриселу, после сусрета са високом делегацијом Владе Србије, честитао успешан почетак преговора о придруживању ЕУ.