Printer Friendly Version Ministar kulture Egipta Muhamed Saber Arab posetio je izložbu Ambasade Srbije na Samaa festivalu @ 27 November 2013 08:50 AM

 

 

 

Ambasada Republike Srbije je sa srpskom zajednicom koja živi u Kairu učestvovala na Međunarodnom Samaa festivalu koji se održava na Citadeli Salah El-Din u Kairu, od 16. do 21. novembra 2013. Tokom manifestacije Ambasada je predstavila: slike sa motivima srpskih pejsaža uvaženog egipatskog profesora Ibrahima Ghazale; dokumentaciju u vezi sa: srpskim nasleđem koje se nalazi na Uneskovoj Listi svetske kulturne baštine (Gamzigrad-Romulijana, Srednjovekovni manastiri na Kosovu i Metohiji, Stari Ras i Sopoćani, Studenica), dobitnikom Nobelove nagrade za književnost Ivom Andrićem i reformatorom srpskog jezika Vukom Karadžićem; svetski poznatim naučnicima: Nikolom Teslom, Mihajlom Pupinom, Milutinom Milankovićem i Milevom Marić; publikacije u vezi sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem kao i Fudbalskim savezom Srbije. Deca srpskih diplomata i dijaspore su tokom festivala nosila narodnu nošnju. Predstavljanje srpskog kulturnog, civilazacijskog i folklornog nasleđa privuklo je veliku pažnju predstavnika medija i brojnih posetilaca.
 

Samaa festival, međunarodna kulturna manifestacija posvećena verskoj i duhovnoj muzici, počeo je 16. novembra 2013. na Citadeli Salah El-Din, srednjevekovnom islamskom utvrđenju u Kairu. Organizatori festivala su Kulturni fond za razvoj i Ministarstvo antikviteta Egipta. Samaa Festival, koji kombinuje versko i kulturno nasleđe širom sveta kroz učešće Egipta i stranih zemalja širom sveta, održava se pod sloganom „Poruka mira“. Festival će trajati do 21. novembra 2013.