Printer Friendly Version Министар културе Египта Мухамед Сабер Араб посетио је изложбу Амбасаде Србије на Самаа фестивалу @ 27 November 2013 08:41 AM

 

 

Амбасада Републике Србије је са српском заједницом која живи у Каиру учествовала на Међународном Самаа фестивалу који се одржава на Цитадели Салах Ел-Дин у Каиру, од 16. до 21. новембра 2013. Током манифестације Амбасада је представила: слике са мотивима српских пејсажа уваженог египатског професора Ибрахима Гхазале; документацију у вези са: српским наслеђем које се налази на Унесковој Листи светске културне баштине (Гамзиград-Ромулијана, Средњовековни манастири на Косову и Метохији, Стари Рас и Сопоћани, Студеница), добитником Нобелове награде за књижевност Ивом Андрићем и реформатором српског језика Вуком Караџићем; светски познатим научницима: Николом Теслом, Михајлом Пупином, Милутином Миланковићем и Милевом Марић; публикације у вези са најбољим тенисером света Новаком Ђоковићем као и Фудбалским савезом Србије. Деца српских дипломата и дијаспоре су током фестивала носила народну ношњу. Представљање српског културног, цивилазацијског и фолклорног наслеђа привукло је велику пажњу представника медија и бројних посетилаца.
 

Самаа фестивал, међународнa културнa манифестација посвећена верској и духовној музици, почео је 16. новембра 2013. на Цитадели Салах Ел-Дин, средњевековном исламском утврђењу у Каиру. Организатори фестивала су Културни фонд за развој и Министарство антиквитета Египта. Самаа Фестивал, који комбинује верско и културно наслеђе широм света кроз учешће Египта и страних земаља широм света, одржава се под слоганом „Порука мира“. Фестивал ће трајати до 21. новембра 2013.