Printer Friendly Version ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА ЗА УТИЦАЈНИ ЕГИПАТСКИ ЛИСТ „АЛ АХРАМ“, БЕОГРАД 4. МАРТ 2013. @ 31 March 2013 07:56 PM

ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА ЗА УТИЦАЈНИ ЕГИПАТСКИ ЛИСТ „АЛ АХРАМ“, БЕОГРАД 4. МАРТ 2013.

Председник Србије Томислав Николић позвао је Египат и друге државе да уваже разлоге Србије против признања независности Косова и поручио да Србија има план за решавање косовског проблема.

Николић је, у интервјуу утицајном египатском листу "Ал Ахрам", поновио да Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, напомињући да би то било против међународног права и Повеље УН. "Ми позивамо сваког ко у некој држави о томе одлучује да помисли како би реаговао да је у питању његова држава", рекао је Николић. "Оно што би учинио свом народу, својој држави, нека учини и Србији. Али, да смо спремни да то коначно решимо, спремни смо."

Према његовим речима, има наговештаја да би још неке исламске државе могле да признају независност Косова, не зато што је то по међународном праву исправан потез, већ зато што су притиснуте од великих сила.

Николић је подсетио да је Скупштина Србије, на његов предлог, изгласала Резолуцију која Косово и Метохију препознаје као специфичну територију и којом потпуно може да се реши актуелна ситуација.

"Ми, по Уставу, не бисмо смели да препознајемо Косово као некакву специфичну територију изван аутономије, али смо у Резолуцији предвидели, рачунајући да ће нам грађани то одобрити кроз промене Устава, зато што су наши грађани спремни да се тај проблем једном коначно реши", објаснио је он. Николић је рекао да је власт у Београду за српску заједницу предвидела извесну аутономију у оквиру таквог Косова, која подразумева да припадници српске заједнице имају своју полицију у саставу косовске полиције, своје судство у првом степену у саставу правосуђа Косова и своје изабране органе у саставу органа Косова.

Косовски Албанци, међутим, о томе неће да разговарају јер, како је оценио, и даље имају подршку западне међународне заједнице да не дају ништа.

Николић је поновио да премијер Србије Ивица Дачић није нудио столицу Косову у УН, али сматра да није требало ни да је помиње јер је то за Србију неприхватљиво.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, Николић је подсетио да од 27 земаља чланица ЕУ, пет није признало независност Косова, као и да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла да неће тражити од Србије да призна независност Косова.

http://www.ahram.org.eg/News/751/2/135180/حول-العالم/الرئيس-الصربي-توميسلاف-نيكوليتش-في-حديث-لـالاهرام-.aspx