Printer Friendly Version Dan državnosti i dan Vojske Republike Srbije - 15. februar. @ 30 March 2013 09:05 AM

Dan državnosti i dan Vojske Republike Srbije - 15. februar.

Dan državnosti i dan Vojske Republike Srbije - 15. februar, simbolizuje preporod srpske države i obeležava dva značajna datuma iz novije nacionalne istorije: u Orašcu je na ovaj dan 1804. godine, podignut Prvi srpski ustanak protiv Otomanske imperije, a istoga dana 1835. godine, Skupština u Kragujevcu je usvojila i proglasila Sretenjski ustav.

Ambasador Republike Srbije u Kairu Dragan Bisenić i potpukovnik Predrag Prlić bili su domaćini prijema povodom Dana državnosti i dana Vojske Republike Srbije, priređenog 25. februara 2013. u hotelu Meriot u Kairu. Prijemu se odazvalo više od 450 gostiju. Među njima, prisutni su bili ministri u Vladi Egipta, generali egipatske armije i policije, predstavnici MIP Egipta, veliki muftija Egipta, arhiepiskopi Grčke pravoslavne crkve, visoki zvaničnici vladinih institucija, strane diplomate, istaknute ličnosti iz akademskih, političkih, privrednih, kulturnih i medijskih krugova, kao i predstavnici srpske zajednice u Kairu.

Nakon intoniranja srpske i egipatske nacionalne himne, ambasador Dragan Bisenić je istakao da se ove godine obeležava 105 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta. Egipat je tada bio jedna od četiri vanevropske zemlje sa kojima je Srbija imala diplomatske odnose, a Srbija jedna od 19 tadašnjih evropskih država, uključujući i tri imperije - Rusku carevinu, Britansku imperiju i Austro – Ugarsku. U celoj istoriji dve zemlje su imale odlične i prijateljske odnose.

U okviru ceremenije, priređeno je i nekoliko drugih manifestacija: izložba fotografija iz vremena 1950-1975, video predstavljanje kulturnog i prirodnog nasleđa Republike Srbije kao i koncert kvarteta profesora i studenata sa Fakulteta muzičkog obrazovanja Helvan univerziteta u okviru saradnje Ambasade Srbije i ovog univerziteta.