Printer Friendly Version Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар. @ 30 March 2013 08:34 AM

Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар.

Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар, симболизује препород српске државе и обележава два значајна датума из новије националне историје: у Орашцу је на овај дан 1804. године, подигнут Први српски устанак против Отоманске империје, а истога дана 1835. године, Скупштина у Крагујевцу је усвоjила и прогласила Сретењски устав.

Амбасадор Републике Србије у Каиру Драган Бисенић и потпуковник Предраг Прлић били су домаћини пријема поводом Дана државности и дана Војске Републике Србије, приређеног 25. фебруара 2013. у хотелу Мериот у Каиру. Пријему се одазвало више од 450 гостију. Међу њима, присутни су били министри у Влади Египта, генерали египатске армије и полиције, представници МИП Египта, велики муфтија Египта, архиепископи Грчке православне цркве, високи званичници владиних институција, стране дипломате, истакнуте личности из академских, политичких, привредних, културних и медијских кругова, као и представници српске заједнице у Каиру.

Након интонирања српске и египатске националне химне, амбасадор Драган Бисенић је истакао да се ове године обележава 105 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Египта. Египат је тада био једна од четири ваневропске земље са којима је Србија имала дипломатске односе, а Србија једна од 19 тадашњих европских држава, укључујући и три империје - Руску царевину, Британску империју и Аустро – Угарску. У целој историји две земље су имале одличне и пријатељске односе.

У оквиру цеременије, приређено је и неколико других манифестација: изложба фотографија из времена 1950-1975, видео представљање културног и природног наслеђа Републике Србије као и концерт квартета професора и студената са Факултета музичког образовања Хелван универзитета у оквиру сарадње Амбасаде Србије и овог универзитета.