Printer Friendly Version Улазак у Србију - визе @ 18 September 2012 01:35 PM

 

- Општи услови за улазак у Србију


- Услови за визу


- Визни режим

 

ВИЗА ТИПА Ц

Виза за краћи боравак се издаје за следећу сврху путовања: туризам, пословна путовања, итд. за један, два или више улазака у Републику Србију. Са визом типа Ц не може се продужити боравак на више од 90 дана, нити она представља основ за регулисање привременог или сталног боравка у Р. Србији.

Документа потребна за подношење захтева за визу Ц:

1. Путна исправа (пасош) – мора бити важећи најмање још три месеца након планираног изласка из Србије и мора имати најмање две узастопне слободне странице.

2. Читко попуњен образац Захтева за визу, штампаним словима, морају се попунити сва поља, у пољу адресе се мора навести пуна адреса у Египту.  За малолетну децу захтев потписују родитељи.

3. Фотографија (величина 3,5cm x 4,5 cm)

4. Позивно писмо – израђено у последњих 6 месеци.

            1. За приватну посту рођаку или пријатељу у Србији, потребно је прибавити позивно писмо оверено код надлежног органа у Србији, које између осталог садржи број мобилног телефона позивара и изјаву којом се позивар обавезује да ће сносити трошкове боравка и принудног удаљења позваног госта са територије Р. Србије, уколико се ти трошкови не  могу наплатити од странца.
            2. Уколико се захтев подноси за пословну визу, потребно је да приложите:
              -  Позивно писмо на меморандуму фирме која садржи сврху посете, печат и потпис одговорног лица, број мобилног телефона особе за контакт и изјаву којом се фирма обавезује да ће сносити трошкове боравка и принудног удаљења позваног госта са територије Р. Србије, уколико се ти трошкови не  могу наплатити од самог странца.
              -  Писмо египатске компаније коју представљате. Изјаву одговорног лица или компаније која гарантује за странца, којом се обавезује да ће сносити трошкове смештаја и принудног удаљења, уколико се такви трошкови не могу наплатити од подносиоца захтева за визу.

5. Доказ да за време боравка у Р. Србији има одговарајуће путно здравствено осигурање које покрива трошкове који могу настати у вези са хитном медицинском помоћи, хитним болничким лечењем, враћањем у државу порекла или у случају смрти. Период осигурања не може бити краћи од времена планираног боравка у Р. Србији.

6. Доказ о поседовању довољно финансијских средстава за смештај и животне трошкове у Србији – уобичајени износ је 50 EUR по дану боравка.

7. Повратна авионска карта, уколико сте је већ купили

8. Доказ о резервацији хотела или другог вида смештаја у Србији,

9. Конзуларна такса од 60 EUR (такса је неповратна) + 2 EUR након добијања визе за визну налепницу________________________________________

 

 ВИЗА ТИПА Д

Виза типа Д је дозвола за улазак у Србију и боравак у њој у трајању између 90 и 180 дана. Представља основ за регулисање боравка у Р. Србији, било привременог или сталног. Може се продужити током боравка у Р. Србији.

Документа потребна за подношење захтева за визу Д:

1. Сва документа наведена под редним бројевима 1 до 8 потребна за визу Ц

2. Конзуларна такса од 30 ЕУР (такса је неповратна) + 2 ЕУР за визну налепницу, након добијања визе

3. У зависности од сврхе Вашег путовања у Србију, потребно је да додатно прибавите следећа документа:
    1. Школовање, студирање, међународна размена ученика и студената, остале образовне активности – потврда о упису у акредитовану основну, средњу, или високошколску установу, или уговор о образовној сарадњи између образовних установа у Србији и у Египту које врше размену
    2. Стручна пракса, специјализација, научно-истраживачки рад – потврда о организацији стручне праксе или специјализације, уговор закључен са научно-истраживачком организацијом
    3. Запослење – уговор о раду, уговор о делу, уговор о пословно-техничкој сарадњи, спортском ангажовању или други документ који доказује радно ангажовање странца у Р. Србији
    4. Спајање породице (супружник је држављанин Р. Србије) – Извод из матичне књиге венчаних, издат у последњих 6 месеци, у случају ванбрачне заједнице: уверење о слободном брачном стању, изјаве ванбрачних партнера и оверене изјаве два сведока о заједници партнера, доказ о заједничкој адреси становања, ако имате заједничко дете – извод из матичне књиге рођених за дете.
    5. Обављање верске службе – уговор о раду или писмо цркве/верске заједнице којим се наводи да је странац ангажован као свештеник или верски службеник
    6. Лечење или медицинска нега – допис здравствене установе у Р. Србији, којим се наводи место и потребан период лечења.
    7. Власништво над непокретностима у Р. Србији – извод из листа непокретности (власнички лист), оверен купопродајни уговор, уговор о поклону, оставинско решење или судска пресуда.
________________________________________

 Напомен:

• Време потребно за добијање сагласности Министарства унутрашњих послова Р. Србије износи око 3 недеље. Молимо да ово имате у виду приликом куповине авионске карте и планирања путовања.
• Приликом уласка у Р. Србију, потребно је да пријавите свој улазак и боравак најближој управи Полиције у року од 24 сата. То може за Вас учинити хотел у коме сте смештени, или лице код којег боравите, или фирма која Вас је позвала.

 

 

 

Одлука Владе Републике Србије о привременом укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Арапске Републике Египат

Влада Републике Србије је на седници одржаној 14. јула 2022. године донела Одлуку о привременом укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Арапске Републике Египат, која је ступила на снагу 15. јула 2022. године.

Држављани Арапске Републике Египат, носиоци важећих пасоша, у периоду од 30. јула до 30. септембра 2022. године, могу да улазе, прелазе преко територије и бораве на територији Републике Србије без визе, до 30 дана, под условом да:

1. Путују у оквиру организоване туристичке групе,
2. Поседују потврду о уплаћеном туристичком аранжману,
3. Поседују доказ о обезбеђеном повратку у државу порекла и
4. Позивно писмо туристичке агенције из Републике Србије, која је организатор путовања,

Уколико не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима Републике Србије.

 

27.07.2022.


 

Одлука о уласку без виза носиоца страних путних исправа


Влада Републике Србије је на седници одржаној 30. октобра 2014. године, усвојила Одлуку о уласку без виза носиоца страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава и носиоца страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама, која је објављена у „Службеном гласнику РС", број 119 од 31. октобра 2014. године и ступа на снагу 8. новембра 2014. године.

Овом Одлуком, поменуте категорије страних држављана могу, без виза, улазити, транзитирати и боравити у Републици Србији, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци, с тим да дужина боравка буде усклађена са периодом важења наведених виза или дозвола боравка.
 


Додатне информације



За додатна обавештења, молимо обратите се Конзуларном одељењу Aмбасаде.