| |     latinica | english  
Насловна
Путне исправе

За време боравка у иностранству, путна исправа служи њеном имаоцу за доказивање идентитета и као доказ о држављанству Републике Србије. Путну исправу сме да користи само лице на чије име је издата.

Молимо да путне исправе за време боравка у иностранству чувате. У случају губитка или оштећења обратите се најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

 

 

ИЗДАВАЊЕ БИОМЕТРИЈСКОГ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ


За време боравка у иностранству, пасош служи њеном имаоцу за доказивање идентитета и као доказ о држављанству Републике Србије. Пасош сме да користи само лице на чије име је издат. Биометријске пасоше Републике Србије издаје Министарство унутрашњих послова Републике Србије.

За подношење захтева за издавање биометријског пасоша потребно је лично присуство, као и присуство малолетног детета уколико подносите захтев у његово име. Биометријски пасоши се не могу продужавати, већ се сваког пута када период важности истекне, мора подноети захтев за нови.

Уз захтев се прилажу следећа документа у оригиналу:

1. претходни биометријски пасош Р. Србије
2. читко попуњен и потписан образац Захтева за издавање пасоша
3. српски Извод из матичне књиге рођених, може оригинал, без обзира на датум издавања, може фотокопија
4. Уверење о држављанству Р. Србије, може оригинал без обзира на датум издавања, може фотокопија
5. Попуњен формулар Изјаве да сте сагласни да МУП Р. Србије, за потребе овог поступка, изврши увид у личне податке (ZUP.Obrazac.BPI.doc)
6. конзуларна такса износи 65 ЕУР. Уколико је до истека претходног пасоша остало више од 7 месеци, конзуларна такса износи 71 ЕУР.


 
Уколико је последњи пасош који поседујете плави (пасош СР Југославије) или црвени (пасош СФРЈ), потребно је да обавезно приложите Уверење о држављанству Р. Србије, или попуните следећи формулар: DodatniPodaciZaBPI.doc.

Уколико желите да први пут поднесете захтев за издавање пасоша, јер сте недавно примљени у држављанство Р. Србије и поседујете Решење о пријему у држављанство, потребно је да покренете процедуру за упис у матичне књиге Републике Србије, те подношење захтева за пасош није могуће до спроведеног уписа.

За малолетна лица, поред горе наведених докумената, неопходно је присуство оба родитеља или писана сагласност родитеља који није присутан (SaglasnostRoditeljaPasos.doc или SaglasnostRoditelja-eng.doc) оверена пред нотаром/МИП земље у којој се налазите.

Законски рок за решавање захтева је 60 дана. Пасош се може издати и за краће време уколико се приложи писмени доказ, тј. образложење хитности.

Преузимање новог пасоша

Законом је предвиђено да пасош мора подићи носилац пасоша. Али, пасош може бити уручен и лицу које подносилац захтева овласти. У том случају овлашћено лице је потребно да донесе следеће:

• овлашћење (овлашћење мора да буде написано на српском језику и оверено испред нотара/МИП стране земље. У ову сврху можете користити следећи формулар: ovlascenje.preuzimanje.pasosa.doc)
• претходни биометријски пасош подносиоца захтева ради поништења, уколико је још увек важећи. Нећемо поништити странице пасоша на којима се налазе важеће визе или радне дозволе.
• важећи пасош овлашћеног лица.

Амбасада није у могућности да прими захтеве за биометријски пасош за следећа лица:

• децу рођену у Египту за коју није извршена пријава рођења у односно док се не упишу у матичну књигу рођених у Републици Србији.
• која закључе брак у Египту и промене презиме, док наведена промена презимена није извршена и у матичним књигама венчаних у Републици Србији.

 

НЕСТАНАК ПАСОША

У случају губитка или крађе биометријског пасоша Републике Србије, неопходно је пријавити нестанак пасоша египатској полицији и о томе добити потврду/извештај. Након тога се у Амбасади Републике Србије у Каиру може покренути процедура за проглашавање несталог пасоша неважећим и поднети лично захтев за издавање новог пасоша или путног листа за повратак у Републику Србију.

За проглашење пасоша неважећим неопходно је приложити следећа документа:

1. Документ за идентификацију (важећа лична карта или возачка дозвола Републике Србије, фотокопија изгубљеног пасоша). Египатски идентификациони документ се прихвата уколико подносилац захтева нема идентификациони документ издат од стране органа Републике Србије.
2. Извештај египатске полиције о пријави нестанка пасоша
3. Попуњена и потписана изјава о нестанку пасоша (формулар IzjavaIzgubljenaBPI.doc)
4. Укупна конзуларна такса за решење о проглашењу пасоша неважећим у износи 24 ЕУР.

 

ИЗДАВАЊЕ ПУТНОГ ЛИСТА ЗА ПОВРАТАК У СРБИЈУ



Путни лист је путна исправа која служи само за повратак у Републику Србију и важи највише 60 дана од дана издавања. Издаје се лицима којима је истекао пасош Р. Србије или која су пријавила нестанак пасоша или у другим случајевима прописаним Законом. Захтев за издавање путног листа се може поднети лично доласком у Амбасаду Републике Србије у Каиру или путем поште.

Неопходно је приложити следећа документа:

1. Документ за идентификацију (важећа лична карта или возачка дозвола Републике Србије, истекли биометријски пасош).
- Египатски идентификациони документ се прихвата уколико подносилац захтева нема идентификациони документ издат од стране органа Републике Србије. У том случају неопходно је приложити Уверење о држављанству Републике Србије или потписати изјаву да Амбасада службеним путем прибави податак о држављанству Републике Србије неопходан за поступак одлучивања (ZUP.Obrazac.PL.doc).
- Уколико не поседујете ниједан важећи документ за идентификацију, потребно је да попуните и приложите и следећи формулар 
(ProveraDrzavljanskogStatusaIdentiteta.doc)
2. Две фотографије величине 3,5 x 4,5 cm које верно одражавају лик (снимљене спреда – не из профила или полупрофила, без капе и мараме)
3. Читко попуњен захтев за издавање путног листа (PL.zahtev.doc, за децу погледајте текст доле), потписан на обе странице (потпис треба да буде оверен од стране Notary Public/Ministry of Foreign Affairs уколико се захтев шаље поштом)
4. Конзуларна такса у износи 41 ЕУР
5. Уколико се захтев шаље поштом обавезно је приложити повратни коверат са плаћеном поштарином (достављање поштом), оријентациони датум путовања и контакт број телефона.

За малолетна лица, поред горе наведених докумената, неопходно је присуство оба родитеља или писана сагласност родитеља који није присутан (SaglasnostRoditelja.doc или SaglasnostRoditeljaPL-eng.doc) оверена пред нотаром/Министарство иностраних послова. Захтев за издавање путног листа за дете (PL.zahtev.dete.doc) мора бити потписан од стране оба родитеља. Уколико се захтев шаље поштом, потписи родитеља треба да буду оверени од стране Notary Public/Ministry of Foreign Affairs.

Напомена:
• за издавање путног листа је потребно око недељу дана, осим у случају када не поседујете ниједан докуменат за идентификацију. У том случају је време дуже због провере држављанског статуса и идентитета од стране МУП Р. Србије.

 

За додатна обавештења, молимо обратите се Конзуларном одељењу Амбасаде.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Конзуларна надлежност
Путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга
Формулари